Valeria Canțîr: Moda nu se învață, ea se simte (Interviu)

De mai bine de zece ani, Valeria Canțîr ajută femeile și bărbații să își definească stilul și ne asigură că a fi îmbrăcat bine nu presupune cheltuieli uluitoare. Dacă o cunoști pe Valeria, știi că este o femeie plină de culoare. Gata să experimenteze mereu, dar atentă să nu greșească niciodată. Spune că a fi stilist nu se învață în școli. Simțul estetic se naște odată cu tine…

Interviu de Eugenia Ion

Foto: Crinna Izareanu

De unde vine iubirea ta pentru modă și stil?

Nu aș putea identifica cu exactitate momentul și perioada în care am simțit dragostea pentru modă și stil. S-a întâmplat organic. Frumosul mi-a fost cultivat de către mama și bunica.

Unde sau cum poți învăța meseria de stilist?

Moda nu se învață, ea se simte!

Nu există în lume școală sau universitate care să-ți ofere diplomă de stilist, există doar cursuri pe termen scurt. Poți face toate cursurile în domeniu, însă succesul nu îți este garantat. Ele te pot ajuta să-ți dezvolți darul cu care deja te-ai născut, dar sigur nu vei ajunge stilist peste noapte.

Haina îl face pe om?

Omul face haina! Tu trebuie să fii piesa centrală, iar restul elementelor să facă parte din tine. Atitudinea cu care porți o haină face ca aceasta să te avantajeze sau nu.

Urmărim trendurile sau rămânem fidele stilului personal?

Urmărim trendurile, însă avem grijă cum ne inspirăm. Trendurile apar și dispar. Dacă alergi după lucruri sezoniere, aceste articole nu vor mai fi actuale sezonul următor.

Cum ne descoperim stilul personal. Există anumiți pași de urmat?

Există simț estetic, pe care îl ai sau nu-l ai. El se poate educa, urmărind oameni din domeniu, citind cărți de specialitate, urmărind filme tematice sau apelând la un stilist (zâmbește). Ca să-ți descoperi stilul, în primul rând trebuie să înțelegi că nu-l ai.

De mai mulți ani te împarți între Germania și Republica Moldova. Prin ce se diferențiază stilul moldovencelor de cel al nemțoaicelor?

În Germania, oamenii până la 50 ani nu au stil, iar după 50, abordează ținutele corecte. În Moldova este total opus. La noi tinerii în ultima perioadă pun mare accent pe felul cum arată, dar o dată cu înaintarea în vârstă devin indiferenți la acest capitol.

Crezi că avem ceva de învățat de la nemțoaice?

Cred că da: să iubim lucrurile de calitate, să acordăm timp plăcerilor personale, vieții sociale și aspectului fizic.

Trebuie să fii bogat ca să te îmbraci bine?

Stilul nu are nici o legătură cu banii. Poți să te îmbraci scump și să arăți ieftin. Totul depinde de capacitățile tale de a crea look-uri chiar și din magazinele de mass-market.

Ce articole vestimentare nu ai mai vrea să vezi în garderoba femeilor cu care lucrezi?

Ooo… aici lista ar fi lungă, dar o să îți fac un top trei:

1. Geaca din piele mulată pe corp.

2. Pantalonii din denim cu imprimeu floral sau cu rupturi exagerate.

3. Vesta din blană fără mâneci.

E greu să lucrezi cu femeile?

Situații sunt diferite, totul depinde de caracterul și personalitatea femeii. Dacă este gata de schimbări, scapă ușor de lucrurile din garderobă și acceptă sfaturile mele – atunci vom obține un rezultat frumos.

Care este cel mai valoros sfat pe care ni-l poți oferi?

În primul rând, să țineți cont de proporțiile voastre. Să nu fugiți după trenduri, dacă nu vă reprezintă și să investiți într-o garderobă de bază.

Care este diferența între o femeie cu stil și o fashionistă? 

Fashionista este acea persoană obsedată de shopping, urmărește toate trendurile și vrea neapărat să le aibă pe toate. O femeie cu stil are o garderobă bine definită, fără excese.

Există femei iconice de la care ai învățat ceva? Cine sunt acestea? Da, sunt femei pe care le admir și mă inspiră: Denisa Potecaru, Raluca Bădulescu, Domnica Mărgescu, Silvia Popescu, Xenia Karpunina, Polina Podpletennaya. Însă în topul preferințelor mele rămâne a fi un bărbat: Maurice Munteanu (stilist și critic de modă din România).

Ce nu ai îmbrăca niciodată? Nu aș purta niciodată piese demodate și nu mi-aș permite să fac greșeli stilistice evidente.

Ce nu ar trebui să îmbrace bărbații? Ca și în cazul femeilor, bărbații trebuie să țină cont de proporții, de jobul pe care îl au, de mediul în care se află și de vârsta. Dar, da! Există o piesă pe care nu mai vreau să o văd pe corpul unui bărbat (râde)… blugii mulați.

Este mai ușor să lucrezi cu ei, sunt ascultători? Sau e nevoie de o abordare mai specială? Cu bărbații e ușor, ei nu sunt atât de focusați pe modă și găsim mai rapid numitorul comun, doar dacă lucrăm online, pentru că e lucru știut – bărbații nu au răbdare să se plimbe prin magazine.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin