VICTOR CHIRONDA: I LOVE CHIȘINĂU

Nu prea îmi amintesc prima mea întâlnire cu orașul Chișinău. Dar știu că a fost la Maternitatea Nr1. Nici nu țin minte prea bine primele impresii. În schimb țin minte cum mergeam la grădiniță și îmi plăcea să trec pe la „Toamna de Aur” pentru că mama îmi lua înghețată de acolo.

Chișinăul de ieri era un orășel european provincial tipic. Apoi în jurul lui au fost construite masive locative din beton conectate cu bulevarde late pe care uneori mergea câte o mașină.

Chișinăul de azi e trist. Este un oraș cu un mare potențial, dar subdezvoltat și neîngrijit. Un oraș înnădușit de corupție și politică.

Chișinăul de mâine însă va arata așa cum îl vom construi azi. Dacă vom începe a construi și amenaja orașul după principiile moderne de dezvoltare urbană, Chișinăul în 20 de ani va arăta demn de o capitală europeană.

Îmi place centrul orașului. Strada 31 August 1989 și strada Mitropolitul Varlaam în special. Cred că aici e inima orașului. Mai recent îmi place scuarul de lângă Shopping MallDova. Este un exemplu de spațiu public modern – un colț de oraș fără parcări și cu multă verdeață și locuri de așezat. Aș vrea să avem mai multe astfel de locuri în oraș.

Cea mai frumoasă amintire legată de Chișinău vine din copilărie. Când mergeam cu mama și sora la parcul de distracții de la Valea Trandafirilor și vedeam orașul de pe roata de observație. Îmi plăcea cum arată Chișinăul de sus.

Piesa „Oameni și locuri dragi” interpretată de Trupa Snails mi se asociază cel mai mult cu Chișinăul. Pentru că aici am cele mai multe locuri și oameni dragi alături.

Nu e nevoie ca orașul Chișinăul să ajungă în topuri. Este suficient să ofere trotuare confortabile, transport public decent, să elimine reclamele și să repare fațadele. Atunci percepția față de oraș se va schimba radical. Și turiști vor fi mai mulți. Pentru că cei din țările dezvoltate văd la noi probleme pe care ei le-au depășit acum 50 de ani. Gropi în asfalt, parcări pe trotuare, cabluri care atârnă haotic și ambuteiaje sunt lucruri care lor le par neobișnuite în timp ce noi suntem deprinși cu ele.

Ca Primar de Chișinău aș face următoarele primele 3 schimbări:

  1. Aș oferi prioritate transportului public și aș organiza benzi dedicate pentru troleibuze și autobuze pe străzile principale.
  2. Aș porni un program municipal de reparație și reabilitare a trotuarelor din oraș.
  3. Aș porni un proces de filtrare a funcționarilor din primărie și aș elibera din funcții toți funcționarii care nu fac față cerințelor și nu vor să lucreze.

 Am ales Chișinăul pentru că e orașul meu și cred că trebuie să fiu util acolo unde m-am născut și locuiesc.

Eu vreau să avem un oraș care oferă oportunități, confort și siguranță. Vreau un oraș cu trotuare confortabile, transport public eficient, servicii publice calitative și accesibile, universități și viață culturală, educație și medicină pentru fiecare. Eu și echipa mea știm cum să realizăm aceste lucruri. Vrem o primărie care nu face politică, dar lucrează pentru oameni. Și pentru asta avem nevoie de susținerea tuturor chișinăuienilor, ca să construim împreună un oraș mai frumos și mai confortabil pentru fiecare.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin