Victoria Bucătaru: „Sunt adepta principiului că alegerile ne fac pe noi, nu noi pe ele.”

Ar vrea să sară cu parașuta, dar tot nu găsește acea zi în calendar în care să o facă. Curaj va găsi, că dacă tot conduce un ditamai Radio Media Group, va reuși să ajungă și printre nori, doar ca să coboare în zbor cu zâmbetul ei molipsitor. Victoria Bucătaru e femeia care știe să conducă și să o facă așa încât o țară întreagă să o audă!

1.Să vorbeşti despre prietenii şi afaceri e ca şi cum ai vorbi despre prepararea terciului de dimineaţă – atâtea scenarii posibile, dar tot ai unul preferat. Uneori prietenia este ea însăşi o afacere, alteori afacerea poate duce la prietenie. Atitudinile pesimiste care vizează posibilitatea unor afaceri durabile, comune între prieteni sunt preconcepute și exagerate. Important e să ştii să identifici „reţeta” cu care operezi tu.

2.Mai puţin contează fusta sau barba atunci când vine vorba de o funcție de conducere. Ei bine, poate doar dacă fusta e foarte frumoasă. Probabil, unei femei îi este la fel de greu într-o lume de bărbați precum îi este unui bărbat într-o lume de femei sau unei femei într-o lume de femei. Mi se pare puțin artificială afirmația și un tribut plătit unor curente mai la modă de a aborda subiectul anume din acest unghi: „Vai, cum se descurcă femeia, cum trece prin greutățile provocate de misogini”. Aptitudinile contează, calitățile, talentele. Evident, catalizate sau cimentate de caracter. Dacă tratăm tema din punctul de vedere al afirmării în business, în carieră, e de la caz la caz cine e mai agresiv sau mai soft într-un concurs, un bărbat sau o femeie. E de la caz la caz și la capitolul ce arme aplică fiecare. Aceasta ţine de temperament, ritm sau, în genere, de emisfera implicată. Și, până la urmă? Creierul are și el un… sex? Mare întrebare, o dezbatere care agită lumea științifică de mai bine de un secol și care a generat și foarte multe enormități. Dar noi ne oprim aici.

3.Munca din pasiune există. Şi sunt adepta principiului că alegerile ne fac pe noi, nu noi pe ele. Iar alegerea respectivă e una simţită, neabandonată în pofida tuturor obstacolelor sau a dificultăţilor. Pot fi dezamăgită de nereuşite, nu şi de alegere.

4.Succesul e ca un termometru. Se ridică la cote înalte şi începe să se urce şi la cap. Aşa că prefer să nu mă gândesc la succesul propriu, ci să-l admir pe cel străin. Dar, până la urmă, o femeie de succes are aceleași emoții, trăiește la fel, cu nervi, dezamăgiri, bucurii, cu de toate. Are parte de tot ce presupune aventura în lumea afacerilor, și cu bune, și cu rele. Deci, luni, marți, miercuri, joi, vineri etc., credeți că femeia de succes are altă ordine a zilelor pe săptămână? Sau că se trezește doar la 11.00, sau doar la 7.00?

victoria04_opt
Directoarea a Radio Media Group Data nașterii: 2 iunie 1975 Studii: Licențiată în litere, filologie română / franceză, masterat MBA

5.Deznădejdea – calea eșecurilor și a dezamăgirilor. Au fost momente când a trebuit să stau pe tușă și să nu mă arunc, să nu cad pradă disperării, dar să fiu sigură pe sine, pe capacitățile mele, să aștept. De exemplu, când s-a închis unul dintre posturile TV la care activam, o perioadă a trebuit să învăț să aștept și să nu accept soluții, compromisuri sau primele propuneri. Am răbdat, am analizat și, până la urmă, a venit acea perioadă fresh care s-a chemat Fresh FM și Radio NOVA.

6.Când mă voi retrage din lumea afacerilor, sper ca ea să nu plângă după mine şi nici eu după ea. Chiar şi în aşa caz, o să-mi potolesc lacrimile cu palavre cu poştăriţa care îmi va aduce pensia. Sau, cine ştie… poate cu poştasul…

7.Nu există rețete pentru a fi de succes. Fă ce-ți place, fă ce crezi, fii tu însuți în ceea ce faci. Dacă faci bine, aceasta înseamnă că n-ai greșit când ai ales. Succesul e o chestie foarte subiectivă. Succesul privit de tine, dintr-o parte sau… alta? Al cui succes e mai succes? Al unei afaceri de milioane sau al cuiva care are 100 de știubeie, de la care cumpără tot raionul. Reuşita e ca și împlinirea. Mătușa Georghina poate fi fericită pentru că şi-a realizat visul suprem de a deține acele știubeie. Asta înseamnă succes. Fericită? Împlinită? Eu cred că da.

8.În timpul liber jonglez cu lucrurile și stările din acel moment. Ele se materializează în filme bune, fugă în ficțiuni pe care imaginar le poți îmbrățișa, în călătorii. Jonglez cu descoperiri ce oferă liniște, o adunare de gânduri frumoase. Și grădina mă ajută să evadez. De asemenea, un pahar de vin cu prietenii își are și el rostul.

9.Dacă n-aș fi făcut radio, probabil m-aș fi îndreptat într-o zonă în care să aplic cunoștințele de franceză, poate ar fi fost ­marketing, publicitate, un domeniu care îmi place.

10.„Adevăratul succes înseamnă să nu te oprești niciodată din a te îmbunătăți”, spunea Jordan Belfort, iar mie îmi place cum gândește el, mă conduc și eu după acest principiu. Asta fac și eu zi de zi. Cum reușesc, asta deja alții o pot spune.

 

Text: Svetlana Tataru

foto: everyday journalism

Abonează-te la articolele

Vip Magazin