Viorel Bostan a câștigat premiul Omul Anului 2016 la categoria Educație și cercetare

Este profesor, cercetător și rectorul UTM, cea mai bună universitate din Republica Moldova, potrivit lui Viorel Bostan însuși. Aici petrece în medie 12 ore pe zi, iar ceea ce îl bucură cel mai mult este că are posibilitatea să-și continue menirea de a fi dascăl pentru studenții săi, una dintre cele mai nobile profesii de pe pământ.

De mai bine de un an, a fost numit în funcția de rector al Universității Tehnice a Moldovei. De atunci a reușit elaborarea și aprobarea Strategiei de dezvoltare a UTM pentru următorii cinci ani, având la bază programul managerial propus de el în cadrul alegerilor. Totodată, au fost revizuite planurile de studii, iar acum instituția se află în perioada de evaluare internă și de eficientizare a tuturor structurilor universitare.

Un an e prea puțin pentru schimbări esențiale, afirmă dl Bostan, dar este convins că ceea ce a reușit cu echipa sa în această perioadă va fi un fundament solid pentru schimbările importante care urmează, care ar permite UTM să facă față cu brio provocărilor majore cu care se confruntă.

Viorel Bostan are o viziune strategică și o abilitate de a o formula și comunica în mod clar, de invidiat. Este o persoană integră și competentă în tot ceea ce face. E capabil să-i inspire pe alții și știe cum să-și motiveze echipa. Știe să aprecieze la maximum profesionalismul, capacitatea de muncă a colegilor săi și onestitatea oamenilor care îl înconjoară. Dar pentru aceasta cere responsabilitate, ca să poată susține inițiativele ce îi sunt făcute cunoscute.

„Omul se mișcă asimptotic spre perfecțiunea pe care nu o poate atinge niciodată”. Este fraza care îl ghidează și îl motivează pe dl Bostan să se manifeste ca o persoană de succes. Din această cauză, cifrele îi sunt aproape de suflet. Totuși, dacă n-ar fi fost mai întâi de toate un matematician, sigur s-ar fi dedicat cercetărilor și ingineriei, alte două slăbiciuni mari de-ale lui.

Puțini însă știu faptul că este pasionat și de hiking, un sport mai puțin cunoscut nouă. Dar, din lipsa timpului, acest hobby rămâne deja pe lista de așteptare. Se va întoarce neapărat la el. Până atunci, ne asigură că UTM va ține piept amenințărilor cu care se confruntă, va continua să valorifice oportunitățile și potențialul propriu, își va consolida poziția de universitate de excelență în cercetare și inovare, în învățământ superior tehnic, în educație de calitate și cu resurse umane valoroase și competitive.

vbFişier

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei

Data și locul nașterii: 27 august 1972, Chișinău

Studii: Universitatea din București; masterat la Universitatea din București, România; doctorat la Universitatea din Iowa, SUA, postdoctorat la UTM

 

 

 

Text: Svetlana Tataru

Foto: Dorian Saranciuc

Abonează-te la articolele

Vip Magazin