VIP magazin i-a acordat Tatianei Țîbuleac premiul Omul Anului 2016 pentru Literatură

Tatiana Țîbuleac este, în același timp, și scriitoare, și tendință. Împreună cu câțiva colegi de generație și vecini, cum s-ar zice, cu mesele de scris, Tatiana Țîbuleac a stabilit o tendință: a venit din online, a intrat direct în librării și biblioteci și de acolo, foarte repede, în inimile oamenilor.

Cu cele trei cărți pe care le-a publicat până acum la Chișinău și Brașov – „Fabule moderne” (URMA ta, 2014), „Fabule moderne” revăzute (Libris Editorial, 2016) și „Vara în care mama a avut ochii verzi” (CARTIER, 2016) – Tatiana Țîbuleac a devenit genul nou de scriitor. Un scriitor frumos, nu neapărat bătrân, cu o comunicare personală și imediată cu fiecare dintre cititorii săi, cu admiratori de ambele sexe și de toate vârstele, cu texte scoase nu din sertare vechi, nici din cărțile citite sau de pe alte bloguri, ci din experiența de profesionist și din inima sa de om. Este, deci, un scriitor-trend.
Tatiana s-a născut și a copilărit în Anenii Noi, acolo unde, pe vremuri, așa cum mărturisește, „mâncam omăt, ne dam cu sania pe burtă din vârful dealului”, într-o vreme în care „împărțeam totul, până și un lins de înghețată iarna”.
Mai târziu, cei opt ani de televiziune la Chișinău, urmați de alți opt ani de muncă la Paris în calitate de mamă, soție și profesionistă în domeniul mass-mediei, s-au sedimentat în două cărți de istorii umane, reunite cu genericul de fabule moderne, și un roman-șoc.

Cum a început toată povestea asta cu scriitoarea? Prima „fabulă modernă” a fost, de fapt, o simplă postare pe Facebook, își amintește Tatiana. „Avea vreo cinci propoziții și era o istorioară despre o fată pe care o cunoșteam. Nu știu de ce au plăcut acele rânduri, lumea însă s-a înfipt în ele și le-a distribuit masiv. A doua istorioară am scris-o conștient, pentru că mă flatase succesul primei”. A treia fabulă a fost publicată pe site-ul www.stiripozitive.eu, unde, după aceea, au și apărut toate cele aproape 50 de fabule, până ca aceste texte tulburătoare să devină, împreună, o carte fascinantă. „Fabule moderne”, lansată la Chișinău, în decembrie 2014, și la Paris, în iunie 2015.

Au urmat „Fabule moderne” într-o ediție românească, tipărită la Brașov, în iulie 2016, și, poate neașteptat pentru unii, un roman la Chișinău, în decembrie 2016, prin care a reușit, cu acest „Vara în care mama a avut ochii verzi”, „un adevărat tur de forță”, cum au remarcat oamenii care înțeleg în ale scrisului.

Dacă a dezamăgit? Probabil doar pe cei care sperau să găsească în cărțile ei doar ceva regional despre românii din Basarabia, dar au avut surpriza descoperirii unui autor cu respirație universală, atent la natura umană și priceput la exprimarea acesteia în situații și imagini care nu se uită ușor.

Prin ce se remarcă? Scrisul Tatianei Țîbuleac este cald și copleșitor, umorul ei nu este îngropat în stres, ci rămâne sănătos și încântător. Ca autoare, este rațională și realistă, iar pentru cititori – mereu la un click distanță cu o emoție, cu un răspuns, cu o istorie.

Atunci când nu o găsiți în biblioteci și în librării, o puteți întâlni pe Tatiana Țîbuleac pe blogul ei, www.tatianatibuleac.net. Va fi, cu siguranță, o întâlnire magică.

Ce mare lucru a reușit? Tatiana Țîbuleac a reușit – împreună cu câțiva colegi sau prieteni de generație, scriitori care au venit din online, să le zicem pe nume, Zina Zen, Doru Ciocanu, cu permisiunea fanilor acestora, de multe ori comuni, dar întotdeauna extraordinari, subsemnatul – și alături de mai rulații Vasile Ernu, Dumitru Crudu, Iulian Ciocan și Alexandru Vakulovski – să-i lase pe oameni cu mâna întinsă. Cu mâna întinsă după o carte.

1-1_fmtFişier

Jurnalistă, scriitoare

Data și locul nașterii:
15 octombrie 1978,
Anenii Noi

Studii: Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM

 

 

Text: Igor Guzun

Foto: arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin