Sunt oameni printre oameni. Unora le place dulcele de nu mai pot, dau şi ultimii bani pe el, alţii nu pot să îi înţeleagă pe ceilalţi. Cumperi bomboane în mod sistematic „la ceai” şi le mănânci tot tu şi încă şi fără ceai, ca pe seminţe? Le scoţi din dietă de la o luni, însă tot luni, la prima adiere de cafea, renunţi? Nu te saturi din una şi dai vina pe creier c-ar avea nevoie de energie? Toate au o explicaţie!

Zahărul – energizant?

Epoci la rând, ni s-a transmis convingerea culturală că zahărul determină energizarea, în special la copii. Un renumit studiu al cercetătoarei Judith Rapoport, efectuat între anii 1920-1939, a demonstrat gradul de incredibilă preferinţă a fiinţei umane pentru dulciuri. Concluzia e următoarea: nivelul ridicat de serotonină conferit de zahăr reglează dispoziţia şi nivelul de energie. Însă rezultatul biologic este o fluctuaţie de energie, sus-jos. Astfel, mâncăm o bomboană şi mai vrem una pentru a obţine impulsul repetat.

zahrarBomboanele – recompense?

Vă amintiţi cum sunt dresaţi caii, urşii sau câinii? Cum vin furnicile la zahăr? Există o iubire universală pentru alimentele dulci. Pe semne, se trage de la strămoşii noştri, primatele. Atunci când locuiau în peşteri, au dezvoltat o afinitate naturală pentru dulce, probabil, instinctul de a supravieţui şi-a lăsat amprenta. Din această cauză vom alege fructul copt, pentru că ştim că e mai dulce. De fapt, toate animalele preferă dulciurile oricărui tip de mâncare.

ciocolata-neagraCiocolata neagră sau cu nuci sau … – nevoia de distracţie?

  • Cu mare concentraţie de cafea (neagră 70% +)? Asta ar însemna că ai trecut pragul de epuizare. De ce să nu faci o pauză sau cel mai bine, un pui de somn?
  • Crocante cu alune? E o frustrare mare – îţi lipseşte distracţia, călătoriile sau confortul.
  • De caramel? Este posibil să te confrunţi cu o problemă incertă. Ce-i de făcut? Nu caramelul e soluţia.
  • De jeleu? Ai o mulţime de responsabilităţi, prea multe decizii importante într-o succesiune rapidă. Însă mai crezi că ai un pic de încredere – şi o cauţi în jeleul moale şi aromat. Vezi că te minţi tot pe tine.
  • Cu aromă de mentă? Ar însemna că eşti obosit şi îţi doreşti un pic de energie pentru revitalizare.

Cu cât vei reduce sursa emoţiilor neplăcute, cu atât pofta de dulce se va diminua. Doar prin conştientizarea adevăratelor nevoi ale corpului şi satisfacerea lor, vei simţi împlinire.

Sănătate şi împliniri!