Boris Gîlca – Medici din prima linie | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Șef-adjunct la Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate, Chișinău;
Data și locul nașterii: 03.03.1965, or. Cernăuți, originar din s. Drepcăuți, r-nul. Briceni
Studii: USMF “Nicolae Testemițanu”; Academia de Administrare Publică pe lângă Guvernul Republicii Moldova
Distincții: Premiul Municipal de Merit, 2020
Coordonare: Ileana Rusu
Foto: Arhiva personală

Îl găsești întotdeauna în punctele cele mai fierbinți ale sistemului medical. Declarațiile lui, de la începutul pandemiei, sunt un barometru al situației reale. Noi îl vedem un adevărat mesager în implicarea și promovarea politicilor publice, în special, la capitolul sănătate. Ar putea oare Boris Gîlca să stea indiferent față de drama prin care trece acum întreaga lume? Nu! Dacă ar aduna toate mesajele de mulțumire, venite din partea celor care au luptat cu COVID-ul, ar completa o Constituție. A bunului simț și a compasiunii. Ascultați de el și fiți siguri că, inevitabil, totul va fi bine!

TESTUL DE PERSONALITATE trebuie să ți-l facă cei din jur. Mi-ați solicitat două fraze, care mi le pot atribui, dar voi menționa două cuvinte, care mă caracterizează: Boris Gîlca.

SĂ FII DOMN E O-NTÂMPLARE, a fi Om e lucru mare” – grea misiune, sper să reușesc. Cel mai important e să rămânem oameni corecți și de valoare, nu neapărat de succes. Pe de altă parte, am avut mare noroc de a parcurge drumul vieții împreună cu sufletul-pereche, Omul care l-a format pe Boris Gîlca!

M-AM ALĂTURAT ECHIPEI Primarului General al municipiului Chișinău și am revenit în comunitatea medicală din capitală. Am învățat împreună cum să gestionăm eficient pandemia COVID-19. Este o realizare importantă în 2020, deoarece împreună cu colegii am salvat vieți.

CU SIGURANȚĂ, NU SUNT CEL MAI BUN, dar sunt totdeauna corect cu oamenii. Detest acțiunile prost gestionate, lucrurile prost făcute, persoanele fără verticalitate și, mai grav, cele pline de „importanță” goală. Rămân ferm convins că lumea poate fi perfectă și ideală.

NU ȘTIU DE CE se teme un om de succes în R. Moldova, pentru că nu am fost în pielea lui. Și nu am motive să mă tem!

LA HALATUL ALB am visat din copilărie. Și la dorința de a trata oamenii, având drept model medicii valoroși și dedicați ai Spitalului de circumscripție Lipcani. Am avut însă și o influență „ereditar medicală” din familie.

PANDEMIA PROVOCATĂ DE CORONAVIRUS ne-a dat extrem de mult de lucru în sistemul medical. Am învățat atât de multe! Dar am adunat și un șir întreg de provocări și regrete.

CEA CARE MĂ INSPIRĂ ZILNIC este Felicia Rotaru. Soția mea, care rămâne cea mai puternică, în special în ultimii 14 ani…

JURNALIST DE INVESTIGAȚIE SAU PROCUROR ANTICORUPȚIE. Asta aș fi ales, dacă nu deveneam medic. Spre norocul unora.

CU UN MILION DE DOLARI aș construi o Biserică. Iar dacă vor mai rămâne bani, voi lichida creditul care îmi stă în spate.

ÎNCĂ NU A VENIT MOMENTUL pentru cea mai importantă decizie. Dar totul va fi bine. Inevitabil, va fi bine!

AM UN HOBBY ȘI VI-L SPUN: colecționez roci și pietre care sunt, de obicei, aduse în geamantan (mari și grele). Colecția mea numără, actualmente, piese din 47 de țări ale lumii. De pe diferite continente, munți, peșteri, maluri de mări și oceane.

PURTAȚI CORECT MASCA DE PROTECȚIE! Și nu așteptați, nu tergiversați, nu amânați vaccinarea!

DIN PĂCATE, pandemia nu va pleca nici în 2021. Dar vom rămâne cu toții sănătoși, fiind protejați de mască și de vaccinare.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin