ION CEBAN: I LOVE CHIȘINĂU

Datorită părinţilor şi bunicilor, îmi amintesc cu drag și căldură de Chişinăul copilăriei mele, frumos și curat. Plin de lumină. Nu cred că amintirile mele sunt subiective, orașul chiar arăta bine și îngrijit. Pe parcursul anilor, Chişinăul a evoluat mult mai lent decât alte orașe mari din Europa. Iar pe multe direcții importante, a degradat vizibil.

Ce nu au înțeles conducătorii Chișinăului e că lauda lor de sine nu poate închide ochii noștri. Vedem cu toții cum se schimbă alte orașe mari precum Viena, București, Moscova, Kiev, Bratislava. Putem lua în calcul nu doar capitalele. De exemplu Iași, Odessa, Brașov – toate orașele astea arată mult mai bine decât Chișinăul și oferă condiții de viață mai bune.

Problemele Chișinăului sunt la suprafață. Drumurile și trotuarele. Curțile neamenajate. Lipsa terenurilor de joacă. Scările blocurilor nereparate și neiluminate. Transportul public învechit și neordonat. Grădinițele și școlile prost întreținute și aruncate în sarcina părinților. Astea și altele pe fundalul unor conflicte permanente în primărie în care toți spun că se bat pentru chișinăueni, dar nu spun ce anume vor să facă și, mai ales, cum!

Ah, da! Mirosul din Chișinău, coroana administrării municipiului din ultimii zece ani. Problemele care le-am enumerat puteau fi soluționate. Unele definitiv. Alte în mare parte. Primăria Chișinăului însă a acumulat probleme, nu le-a rezolvat pe cele vechi.

Nu mă plâng pe imaginație, dar în administrare prefer pragmatismul. Un mandat de primar este o mare oportunitate. În patru ani pot fi reparate o bună parte din drumurile și trotuarele Chișinăului. Pot fi amenajate practic toate curțile blocurilor și locurile de joacă. Școlile și grădinițele reparate, colectările de fonduri de la părinți excluse. Oferite suporturi suficiente pentru atragerea tinerilor în şcoli şi spitale, să suplinească locurile vacante de învățători și educatori, medici și asistenți medicali. Poate fi reînnoit tot transportul public și ordonată circulația lui. Începută digitalizarea structurilor primăriei și trecute în online majoritatea serviciilor primăriei – respectiv combătută corupția. Tehnologizarea controlului traficului în oraș. Începută și construită în proporţie de cel puțin 50 la sută din centura Chișinăului. Izolate termic sute de blocuri de locuit. Reamenajate toate parcurile din Chișinău. Dezvoltate suburbiile, astfel încât oamenii să locuiască acolo fără să simtă niciun disconfort. Și multe altele.

Un primar trebuie să fie o combinație fericită dintre energie, inteligență, înțelepciune, flexibilitate, concentrare pe rezultate, responsabilitate, încredere, optimism, abilităţi de convingere și un munte de dorință. Dorința de a realiza, face, construi, ordona, îmbunătăți. Să fie omul a cărui cea mai mare plăcere e să vadă cum rezultatele acțiunilor lui bucură chişinăuenii şi le fac viața mai bună.

Am multe locuri foarte dragi în Chișinău. Chiar iubite. Chișinăul este orașul în care am crescut. Aici am întâlnit femeia pe care o iubesc. Aici s-au născut copiii mei. Aici vreau să întâlnesc bătrânețile și să-mi văd nepoții. Deci trebuie să facem așa ca noile generaţii să dorească să își lege viitorul de Chișinău. Îmi plac parcurile din Chișinău. Îmi plac toate terenurile unde am jucat fotbal cu prietenii. Îmi plac teatrele. Îmi plac toate locurile unde am reușit să amplasăm terenuri de joacă pentru copii. Îmi place Chișinăul, pentru că e o parte mare din viața mea.

Prima întâlnire cu soția mea e o amintire foarte frumoasă legată de Chișinău. Aici am sărutat-o prima dată. Aici s-au născut copiii mei. Prețuiesc toate clipele importante din viață, le consider un mare noroc și mulțumesc sorții și Domnului că am avut posibilitatea să le trăiesc. Sper că mă aşteaptă lucruri la fel de emoţionante şi în viitor.  Şi nu doar pe mine, ci şi pe voi toţi.

Chişinăul pentru mine e oraşul care îmi spune „De ce plâng chitarele”. Merg ori de câte ori pot la teatru și sunt multe spectacole care mă impresionează. Unele mai mult, altele mai puțin, dar se asociază cu Chișinăul. Chișinăul e casa mea, iar legătura cu casa e o punte emoțională.

 Turiștii, de obicei, vin din lumea civilizată. Din orașe ordonate și curate. Ce găsesc ei în Chișinău? Drumurile noastre sparte? Trotuarele distruse? Transportul public deseori arhaic și dezorganizat? Parcurile adesea delăsate? Lacurile Chișinăului necurățate? Factorii care generează insatisfacția sunt la vedere.

Avem un program de administrare al Chișinăului pentru perioada 2019 – 2023. L-am elaborat pornind de la problemele care amenință Chișinăul și, în opinia noastră, mă refer la echipa mea, amenințarea mare este exodul. Plecarea oamenilor din Chișinău în particular, și din Moldova în general. Contează schimbările care s-au produs în diapazonului de vârste – înainte plecau maturii să câștige un ban pe care-l trimiteau acasă și scopul lor era să revină în Moldova. Acum pleacă tinerii și scopul lor e să rămână acolo, în afara țării.

Motivele plecării lor sunt ce care le-am menționat mai sus – condițiile de trai.

Am vorbit despre drumuri. Despre centura Chișinăului care urmează să detensioneze traficul în Chișinău, să reducă zgomotul și poluarea. Despre grădinițe și scoli. Despre curți și terenuri de joacă. Despre transportul public. Despre tehnologizarea orașului și despre dezvoltarea suburbiilor. Despre susținerea tinerilor.

Dar mai e ceva. Economia Chișinăului este primitivă și nu oferă tinerilor oportunități de câștig suficient și perspective de creștere personală și profesională.

Pe durata ultimilor 15 ani numărul studenților în Chișinău a scăzut peste trei ori. Mai mult de jumătate din absolvenții liceelor pleacă din țară.

Pe lângă diplome cu greutate, ei visează să lucreze în companii notorii și să participe la crearea produselor și serviciilor de mâine. Ei vor să lucreze pentru Apple și Google, Facebook și Yandex, Amazon și Alibaba și alte branduri celebre.

Sunt sigur, în patru ani multe din aceste nume vor avea oficii și echipe în Chișinău. Și noi nu vom aștepta să bată ei la ușa noastră. Vom pregăti oferte atractive și vom merge la ei. Vom negocia și îi vom convinge că la Chișinău afacerile lor se vor simți bine. Vor primi terenuri. Vor avea acces la infrastructuri și îi vom ajuta.

Vrem să păstrăm tinerii acasă și să modernizăm economia Chișinăului.Cu echipa mea putem face asta. Suntem îndrăgostiți de Chișinău și ne legăm viitorul de acest oraș.

Am o adresare pentru chișinăueni. Dragii mei! La fel ca voi am avut așteptări după fiecare alegere a primarului. La fel ca voi am rămas dezamăgit de evoluția Chișinăului. Am trăit, trăiesc și voi trăi in Chișinău. Și familia mea a fost și este aici. Haideți să votăm de data asta programe și idei! Chemările geopolitice false ne-au otrăvit sufletele și au adus la aceea că mulți dintre noi privesc fără optimism viitorul. Credeți în noi și în patru ani orașul va arăta altfel, mult mai bine. Și din acel Chișinău tinerii nu vor mai pleca. Mulți chiar vor reveni.

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin