5 muze ale vinului

Dulci, pasionale, fine sau rebele, vinurile au știut să seducă omenirea încă din cele mai vechi timpuri. Doar în Biblie, cuvântul „viţă-de-vie” este menţionat de 500 de ori. Așa cum vinurile au buchete diferite, la fel și femeile poartă un amalgam de stări și emoţii ce te inspiră să le descoperi. Pentru a întări această comparaţie, am pornit în căutarea a cinci muze care fac din licorile bahice adevărate opere vinicole. Pasională ca o Fetească neagră, fatală ca un pinot noir, ispititoare ca un icewine, romantică precum un cupaj de Rară neagră și Fetească, muza vinului știe cum să-i inspire pe cei care gustă din el.

Olesea Ghilaș • Blonda senzuală •

Icewine este vinul care încununează munca vinificatorilor. E unul care te surprinde la final de toamnă cu o dulceaţă ce triumfă în fiecare bobiţă de strugure aproape îngheţată. Icewine de la Purcari este preferatul meu; îl consum de mai mult timp. Mă caracterizează, cred. Îl simt fin, savuros și surprinzător. De câte ori îl gust, îi redescopăr noi calităţi.

11111

Purcari

purcariE vinul ce creează un duet între foc și gheaţă, o experienţă complexă, un vin emoţionant și provocator. Obţinut din struguri recoltaţi la temperatura de –6…–8 °C, Icewine de Purcari este un vin bogat, care evidenţiază savoarea fructelor dulci și a mierii de albine. Este vinul care, în 2016, a obţinut Grand Prix la una dintre cele mai prestigioase competiţii internaţionale. Datorită gustului său desăvârșit, Château Purcari a câștigat unul dintre cele 18 premii speciale, iar Republica Moldova a intrat în topul celor șapte ţări care au fost apreciate la nivel înalt la Challenge International Du Vin 2016. Cea mai nouă performanţă e premiul Decanter Asia Wine Awards 2016. Icewine a obţinut Medalia de Platină și a fost calificat cu 95 de puncte la categoria celor mai bune vinuri de desert din Europa Centrală și de Est. Are o culoare aurie strălucitoare. Aromele sunt complexe, cu note de miere și fructe dulci, dezvăluind „aluzii” fine de mirodenii și fructe exotice. Gustul dulce și catifelat prezintă note profunde, dar delicate de stejar. Se asociază cu deserturi cremoase și fructe tropicale proaspete. Temperatura de servire: +10…+12 °С.

Compoziţia: struguri muscat Ottonel şi traminer

Anul roadei: 2014

Hellen Monroe • Bruneta fatală •

Vinul mi se pare unul dintre cele mai romantice şi delicate licori. Îţi cucereşte inima instantaneu. Pinoit Noir de la Minis Terrios este un vin pe care îl poţi asocia cu aproape orice mâncare. Este suficient de subtil ca să-l asortezi cu un somon fumée și are personalitate ca să rimeze și cu unele delicii din carne. Sunt sigură că va fi apreciat de lumea întreagă.

1222

Minis Terrios

Este un vin elegant și bine rotunjit, de culoarea cireșelor roșii. În buchet se pot simţi arome tipice de cireșe, zmeură și violete, cu nuanţe secundare de lemn dulce și piele tăbăcită. Taninurile delicate și aciditatea echilibrată oferă vinului o corpolenţă medie, plăcută și un postgust ușor condimentat, dulceag. Este perfect pentru o cină romantică, întâlniri de afaceri sau, pur și simplu, pentru zile în care ai dori să te relaxezi cu un vin bun.

Compoziţia: 100% pinot noir

Anul roadei: 2014

iur_7446_opt

Ruxanda Lipcan • Romantica incurabilă •

„Negre” este un vin cu caracter, cu personalitate, de o culoare rubin fresh și cu o aromă îmbătătoare, nobilă. Predispune la relaxare și visuri frumoase.
Se integrează armonios într-un cadru mediteraneean. E perfect pentru a fi savurat cu persoana dragă într-o seară catifelată de toamnă, creând o stare de bună dispoziţie și o atmosferă romantică.

133

Fautor

fautorAcest vin a luat viaţă din inspiraţia mai multor oameni apropiaţi. Împreună și cu un mare entuziasm, cei de la Fautor au creat primul cupaj din soiuri de struguri autohtone – „Negre”. Este un mariaj armonios între Fetească neagră și Rară neagră, obţinut din strugurii de pe podgoriile Fautor, microzona Romanovca, regiunea vitivinicolă Valul lui Traian. Anume de la soiurile ce fac parte din acest cupaj a provenit denumirea „Negre”.

Este un vin cu temperament care îmbină semeţia soiului Rară neagră și fineţea soiului Fetească neagră. Aroma dezvăluie nuanţe de cireșe amare, vișine, mure și afine, însoţite de note rustice. Fiind maturat în butoaie de stejar timp de șase luni, vinul este catifelat, puţin condimentat și tocmai potrivit pentru a fi servit.

„Negre” este o ediţie limitată de doar 6000 de sticle, iar pasărea de pe etichetă indică de fapt denumirea populară a soiului Fetească neagră, și anume Coada rândunicii sau Păsăreasca neagră.

Compoziţia: Fetească neagră și Rară neagră

Anul roadei: 2015

iur_8151_opt

Lucia Berdos • Femeia de succes •

Sunt de acord cu ideea că vinul este un mister și o poveste. Pentru mine, un vin bun tot timpul este o nouă poveste și o nouă descoperire. Îmi place să aflu povestea vinului alături de cei cu care îl gust, îmi place să aleg vinul, să discutăm despre el, să-i simţim aroma, savoarea, să-i admirăm culoarea.

iur_8690_opt

Château Vartely

Vinurile de la „Château Vartely” te cuceresc prin simbioza de savori ce se adună în fiecare sticlă, iar aromele sunt cu adevărat de nedescris.

individo

La „Château Vartely” fiecare soi de vin este abordat individual. Combinând caractere proeminente ale soiurilor de renume, lăsăm personalitatea fiecăruia să transcendă în amestec, evidenţiind savoarea vinului și expresia talentului vinificatorului Arcadie Foșnea. Așa se creează Individo: din cunoștinţe profunde, din emoţii intense, din setea pentru individualitate. Când soiurile nobile se combină, acestea dau roadă unui vin cu individualitate, care reflectă măiestria creatorului, un vin cu un gust nou, atipic, creat de personalităţi pentru personalităţi. Un vin intens, în care malbecul fructat și syrahul condimentat accentuează nobleţea Rarei negre, culminând în nuanţe de stejar și piper negru.

Maturat timp de șase luni în baricuri.

Temperatura de servire: +16…+18 °C.

Temperatura de păstrare: +5…+20 °C.

Conţinutul: alc. 14.5% vol, 0,75 L

Anul roadei: 2014

1444

Mihaela Strâmbeanu • Femeia pasională •

Vinul acesta este perfect pentru a fi savurat în faţa unui șemineu alături de jumătatea ta. E o explozie de emoţii care se domolesc de îndată ce îl bei și îi simţi tot amestecul de arome. Ce poate fi mai pasional decât momentul în care guști plinătatea vinului Fetească neagră alături de omul drag?

img_8429_opt

Cricova

cricova

Soiul roșu autohton Fetească neagră reflectă deplin nobleţea legendară a viticulturii moldave. De un roșu granat, pur și strălucitor, bine construit, corpolent și echilibrat, Fetească neagră este un vin fin, catifelat, cu gust specific de vanilie și condimente. Surprinde prin complexitatea aromelor de fructe de pădure și mirodenii, lăsându-se descoperit în multitudinea de miresme atât însoţit de platouri cu mezeluri ţărănești, cât și de preparate din bucătăria internaţională. Se recomandă a fi servit la temperatura de +16…+18°C.

Compoziţia: Vin de calitate selectat sec roșu cu Indicaţie Geografică Protejată Valul lui Traian. Acest vin se produce din struguri aleşi din soiul autohton Fetească neagră, recoltaţi de pe 7,5 ha de plantaţii proprii, situate în partea de sud a Republicii Moldova – Ferma Agricolă Cricova-Găvănoasa.

155

 

Concept și text: Iuliana Mămăligă. Foto: Iuri Cazac, Anastasia Kashina
Loc: Showroom „Casa Keia” (str. Uzinelor 205/1). MUAH: Ecaterina Atasii (068415000)

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin