„Cea mai slabă piesă de şah este regele. Totodată, el beneficiază de protecţia tuturor celorlalte figuri de pe partea sa”… A fost una dintre ideile pe care Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, candidat la preşedinţie, actualul președinte al Federaţiei de Șah a Republicii Moldova, le-a „scăpat”, printre altele, în timpul şedinţei foto pentru ediţia de faţă a revistei.
„Neajutorat, dar protejat”… Cu siguranţă, el nu ar dori să fie, din postura de preşedinte, un „rege” fragil, a cărui soartă depinde doar de cheful „reginei” şi de cum îşi fac meseria „calul” cu „nebunul”, dacă tot vorbeam de şah. Despre politica moldovenească, Igor Dodon spune că a devenit o treabă în care se joacă după regulile businessului, unde totul are un preţ. Or, el este politicianul care convinge că face politică, nu business.
Acestea fiind spuse, pentru realizarea articolului, bazându-ne pe spiritul şi pe înţelepciunea dânsului, i-am lăsat la dispoziţie nişte începuturi de fraze. El le-a continuat şi le-a finalizat, lămurindu-ne, în mare parte, cine este, cum trăieşte, cum gândeşte, cum face politică şi ce ar trebui să facă un preşedinte, dacă tot candidează şi dacă tot sondajele îl dau cel mai bine cotat dintre pretendenţi.
>>> La început a fost cuvântul. La urmă va fi… fapta, realizarea. Aşa e în Biblie. Aşa ar trebui să fie şi în viaţă, şi în politică.
>>> Toamna… se numără bobocii. În această toamnă vom număra voturile şi vom cântări răbdarea oamenilor. Vor mai răbda umilinţa din partea guvernării sau îi vor arăta cartonaşul roşu?
>>> Ziua de 31 octombrie, imediat după alegeri… va arăta cine trebuie să se bucure și din ce motive. Până atunci, prefer să ţinem emoţiile în frâu și, indiferent de ce cred sau credem, să păstrăm asta pentru noi, în sinea noastră.
>>> Sondajele din ultimele luni… mă plasează drept cel mai credibil candidat la funcţia de președinte. Pentru mine, aceasta e o dovadă a încrederii pe care mi-o acordă cetăţenii și e semn că oamenii vor o schimbare, vor alte forţe la guvernare. Ne vom strădui ca partid, mă voi strădui personal să corespund așteptărilor lor. Vine o campanie foarte grea, decisivă, care va solicita toate forţele Partidului Socialiștilor și implicarea întregului electorat de stânga.
>>> Aș prefera un concurent… cu care să polemizez civilizat, nu să mă cert. Riscul acestei campanii e că va dezbina și mai mult societatea, or, noi, candidaţii la președinţie, trebuie să venim cu argumente și mesaje de viitor, nu cu zoi și PR negru.
>>> Alegerile, în Moldova, pot fi câştigate doar… prin mobilizarea tuturor oamenilor care vor o schimbare autentică. Dacă ei vor sta acasă, guvernarea coruptă va continua să deţină controlul deplin asupra ţării.
>>> Alegerile parlamentare anticipate reprezintă… calea cea mai scurtă spre schimbarea guvernării şi a clasei politice în general.
>>> Până acum, preşedinţilor de ţară moldoveni le-a lipsit… retrospectiva. Ei nu se puteau uita prea mult în urmă pentru a învăţa din greşelile altora. Noi o putem face, putem analiza ce şi cum a fost pentru a nu repeta greşelile vechi.
>>> O competiţie este o competiţie, cu toate riscurile adiacente. În această competiţie, eu sunt pregătit pentru… o luptă corectă, dar şi pentru atacuri mişeleşti, falsificări, tactici murdare şi agresive. Am mai trecut prin aşa ceva, sunt gata să le înfrunt şi de această dată.
>>> Un adevărat lider de ţară trebuie… să-şi reducă ambiţiile şi preferinţele personale şi să se ridice la nivelul intereselor generale, naţionale.
>>> Dacă urăști sau ai repulsie… tu ești în pierdere, fiindcă dai dovadă de slăbiciune. E foarte dificil să nu cazi pradă emoţiilor în politică și e foarte important să nu se întâmple așa ceva.
>>> Primul Ordin al Republicii, din postura de preşedinte, l-aş oferi… probabil, unei familii cu mulţi copii. Aşa familii sunt stâlpul şi salvarea noastră ca popor. Ele trebuie susţinute şi încurajate.
>>> Cuvântul „garant” înseamnă… să asiguri păstrarea valorilor principale ale ţării: statalitatea, integritatea, identitatea, religia creştină, ordinea, pacea.
>>> În Moldova va fi bine atunci când… nu va fi rău. Iar răul e mult, e pretutindeni. Va fi dificil să înlături tot răul pentru a face suficient loc pentru bine. Ne va lua ani de efort insistent.
>>> Moldova are nevoie… de o pauză de meditaţie în termeni de geopolitică, identitate, viitor. O pauză în care să ne întrebăm sincer, direct, la scara republicii, ce vrem să facem cu ţara noastră. Avem nevoie să ne lămurim, în sfârșit, ce viitor dorim să oferim acestei ţări. Îmi pare că nu s-a făcut asta niciodată conștient, la modul serios. Fiecare guvernare vine cu planurile sale, dar nimeni nu a consultat poporul.
>>> O ţară neutră trebuie să… se bucure de faptul că nu va fi antrenată de unii prieteni şi parteneri în război cu alţi prieteni şi parteneri. Noi nu vrem şi nu trebuie să participăm la vărsarea sângelui, nici al nostru, nici al celui străin.
>>> Amplasarea geopolitică a Republicii Moldova… ne impune să fim echilibraţi în politica noastră externă şi să consultăm cetăţenii atunci când alegem un vector geopolitic sau altul. Şi, în orice caz, amplasarea geopolitică ne impune să păstrăm bunele relaţii şi cu Vestul, şi cu Estul.
>>> Patriot este cel care… trăieşte, suferă, iubeşte, luptă şi visează împreună cu poporul său.
>>> Dintre Angela Merkel şi Hillary Clinton, aş conlucra mai bine cu… Angela Merkel, pentru că… e mai aproape de înţelegerea problemelor de pe continent. Şi problemele Moldovei sunt mai pe înţelesul ei, bănuiesc.
>>> Pentru a face un moldovean fericit… acesta trebuie să aibă un vecin nefericit. Din păcate, aşa e deseori, e din cauza vieţii grele, care ne-a cultivat invidia. Dar poate vom face ca moldovenii să se simtă fericiţi când tuturor le va merge bine.
>>> Se spune că poporul îşi merită conducătorii. Poporul nostru merită… să înveţe odată şi odată lecţiile politice de până acum, lecţiile istoriei. Şi să nu aleagă oameni întâmplători, politicieni de sezon, care văd ţara ca pe un proiect temporar sau personal. Să nu se grăbească după profituri imediate, ci să investească în proiecte politice de viitor.
>>> Oamenii de la ţară… au trăit mult mai bine pe timpul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Atunci au avut de lucru, satele înfloreau, se năşteau copii, şcolile erau arhipline. Acum e dezastru şi pustietate în satele moldoveneşti.
>>> Sărăcia poate fi combătută prin… ordine şi măsuri economice eficiente. Ordine pentru a-i pedepsi pe hoţi şi pe corupţi, pentru a impune respectarea legilor, iar măsuri economice eficiente pentru a exporta produsele noastre, pentru a încuraja întreprinzătorii, pentru a crea fabrici şi gospodării comunale care să ofere zeci de mii de locuri de muncă.
>>> Exodul moldovenilor… mă îngrijorează pentru că ţara se transformă în teritoriu depopulat. Cine o va dezvolta dacă pleacă tinerii şi rămân numai bătrânii? Şi ce ne facem dacă vin imigranţi aici?
>>> Puterea actuală a demonstrat că… nu are viitor. A procedat prea urât în prezent ca să aibă viitor. Cetăţenii nu-i vor oferi o altă şansă. Statul a nimerit în mâinile unui grup politico-oligarhic, grup care îl conduce conform intereselor sale. Și interesele acestui grup nu corespund cu cele ale ţării, ale societăţii. Scopul lui este să se îmbogăţească din contul statului, în detrimentul dezvoltării statului.
>>> Politicienii, în ansamblul lor, au devenit… o pătură socială aparte, privilegiată, hrăpăreaţă, parazitară. Evident că generalizez acum, fiindcă există și deputaţi și funcţionari onești, care își fac modest și sincer datoria, însă impresia comună este asta – clasa politică e separată de oameni și de preocupările lor.
Acești guvernanţi sunt o catastrofă pentru ţară, ei au bătut toate recordurile rușinoase în economie, în plan social, la capitolul corupţie. Concluzia: nu poţi ieși din criză cu cei care au creat criza.
>>> Problemele existente… nu pot fi rezolvate de cei care le-au creat. Aceasta e o constatare veche, ea explică esenţa. Puterea s-a izolat de popor, nu-l mai reprezintă și el știe asta. Faptul că s-au poziţionat împotriva poporului îi face pe cei de la guvernare să fie și mai cinici, mai răi.
>>> Elita politică din Moldova trebuie să… se nască, să se formeze. Ea, încă, nu există. Avem prea puţini ani de statalitate modernă ca să se creeze o adevărată elită politică. Acum, avem clasă politică, aproape exploatatoare, nu elită.
>>> Aş vrea să discut amical la o cafea cu… liderii Republicii Singapore. Am vorbi despre cum se poate dintr-o ţară ratată economic şi social să faci o bijuterie. I-aş întreba ce sfaturi mi-ar oferi pentru Moldova.
>>> Politica este… interesantă, dar e şi consumatoare de timp. Și adeseori te ceartă cu oamenii. Asta îmi displace în politică, faptul că rupe relaţiile, creează supărări între oameni.
>>> Copiilor mei, le voi spune să facă… tot ce e necesar pentru a se mândri cu propria familie şi cu propria ţară.
>>> Mai bun decât roşul sec de casă poate fi doar… o ţuică de casă, băută într-o seară de iarnă, cu brânză de oi, ceapă, la o discuţie de suflet cu oamenii din sat.
>>> Moldova va naşte un campion mondial la şah atunci când… vom transforma şahul în sport naţional. Asta facem acum. Poate deja s-a născut campionul, însă noi încă nu ştim asta. Trebuie să se afirme.
>>> Visez la o dimineaţă în care… în regiunea transnistriană va cânta imnul Republicii Moldova şi va exista un guvern comun pentru Chişinău şi Tiraspol.
>>> Generozitatea începe de la… cei câţiva lei din rest pe care îi laşi vânzătorului de la piaţă sau de la cedarea trecerii unui şofer grăbit, deşi tu ai prioritate. Generozitatea începe de la lucruri mărunte, dar care îţi cultivă indulgenţa şi empatia faţă de alţii.
>>> Cea mai eficientă comunicare implică… ascultarea reciprocă. Când ştii să asculţi, înţelegi mai bine şi, ulterior, vorbeşti la obiect şi mai convingător.
>>> Orizontul cel mai îndepărtat pe care am reuşit să-l văd… m-a convins că întotdeauna este loc pentru mai mult şi pentru mai bine. Avem spre ce tinde.
>>> Valorile tale contează atunci când… le respecţi şi le pui în practică. În caz contrar, principiile şi valorile sunt cuvinte sterile.
>>> Multe cuvinte nu acceptă să fie tăcute… dar trebuie să le ţii în tine, să le consumi în interiorul tău, pentru a nu răni, pentru a nu dăuna. Pe Muntele Athos am învăţat de la călugări că a tăcea poate fi mai important decât a vorbi. E dificil să respecţi sfatul acesta în politică, dar înţeleg că noi prea mult vorbim, mai ales atunci când promitem.
>>> Ori de câte ori găsesc timp liber… pescuiesc. Îmi place să mă relaxez în acest mod. E o formă de fi în mijlocul naturii şi de a-mi limpezi mintea. E un hobby.
>>> Lanurile de grâu mă învaţă… să mângâi ogoarele ţării. Aşa simţi, înţelegi că ţara e, totodată, moale şi aspră.
>>> Când tragi de timp, timpul… nu stă pe loc, iar problemele nerezolvate se acumulează. Toate trebuie făcute la timpul lor, fără întârziere. Lucrul de azi nu-l lăsa pe mâine – aceasta e o înţelepciune populară pe care o respect.
>>> Dacă azi ar fi ieri, aş… proceda la fel. Nimeni nu e lipsit de greşeli, le am şi eu pe ale mele, dar, în linii mari, m-am străduit să procedez corect, sunt împăcat cu mine însumi şi pot răspunde în faţa cetăţenilor pentru acţiunile mele. Deci, repet, aş proceda la fel.
>>> Şi mâine îmi aminteşte de… faptul că viaţa trece şi trebuie să ne grăbim să o trăim cu sens.
Text: Marcel Toma
Foto: fotoroom.md, Valeri Corcimari
Lasă un răspuns