Ala Menșicov – Cultură | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Actriță la Teatrul “Eugene Ionesco”; Profesoară de teatru; Fondatoare de cursuri de teatru
Data și locul nașterii: 09.02.1961, s. Chetriș, r-nul. Fălești
Studii: Școala Superioară de Teatru și Film “B.V. Șciukin”, Moscova, Federația Rusă
Coordonare: Ileana Rusu
Foto: Arhiva personală

Plină de pasiune pentru „cea mai frumoasă meserie din lume”. De trei decenii, pe aceeași scenă a absurdului de la Teatrul „Eugene Ionesco”. Aici a fost și regină, și femeia lui Picasso, pe care, urmărind-o, încerci să și respiri mai încet, ca nu cumva să distrugi misterul pe care îl crează. Spunea, acum zece ani, că e un melanj de tot și de toate. Tot atunci, Ala Menșicov lansează și un proiect inedit pentru Moldova: cursuri de teatru pentru copii, adolescenţi şi adulţi. Este din generația de aur, școlită la „Boris Șciukin”. Am putea scrie un roman ad-hoc, dar cel mai indicat ar fi să mergeți la un spectacol în care joacă. Să o vedeți. Măcar o singură dată.

SUNT O FIINȚĂ INTEGRĂ. Îmi place viața și vreau să trăiesc armonios orice clipă.

FAPTUL CĂ AM O FAMILIE, faptul că am reușit, împreună cu colegii mei să formăm Teatrul „Eugene Ionesco” – aceste două realizări le pot considera o reușită.

CHIAR ȘI ÎN CONDIȚIILE IMPUSE de Covid, în 2020 am continuat să dăruim publicului emoții.

AM FĂCUT o școală bună de teatru. Mi-am îndeplinit întotdeauna onorabil meseria. Am muncit mult, pentru că îmi place ceea ce fac. Nu știu dacă poți să fii cel mai bun în această meserie, pentru că alături sunt zeci sau chiar sute de actori, care sunt și mai buni, foarte buni, geniali Dar dacă cuiva îi place ce fac eu și mă apreciază, mă pot considera un om fericit.

DE CE M-AȘ TEME? De succes? De insucces? De viață? De moarte? Sunt pregătită.

AM AVUT O POFTĂ DE JOC de când mă știu. Plină de neastâmpăr, am vrut să cunosc, să descopăr, mișcată mereu de o energie, care nu mă lăsa să stau locului. Trebuia s-o consum undeva. Și bine că am ales teatrul.

ACEASTĂ PANDEMIE mi-a prins bine, pe alocuri. Am văzut că, pe lângă teatru, mai am și oameni dragi, cu care demult n-am stat la povești, că mai pot să-mi petrec serile ca un om obișnuit, normal. Să mă culc la timp, să fac sport, să mă ocup și de mine. Am trecut și eu însă printr-o formă ușoară a bolii.

PETRU VUTCĂRĂU care, pe lângă faptul că este soțul meu, mai e și un mare Artist. E sursa mea de inspirație. Este tot ce-a putut să mi se întâmple mai frumos în lumea asta.

ÎMI PLACE SĂ CĂLĂTORESC și chiar dacă am avut zeci de turnee și festivaluri în diferite țări, trăiesc cu impresia că încă nu am văzut lumea.

CU MILIONUL CÂȘTIGAT (dacă duminică, sau într-o altă zi), aș construi un sediu pentru Ionesco. Acum mă gândesc de ce și cea mai grea decizie din viața mea a fost să plec sau să nu plec de aici…

AM TEATRUL. Mi-e de-ajuns. Nu mai caut alte talente.

ÎNCERCAȚI, pentru o zi, să rămâneți fiecare cu el însuși, în solitudine.

„EȘTI CEA MAI BUNĂ MAMĂ” a fost și va rămâne cel mai frumos compliment.

TREI DORINȚE?
1. Copiii mei să fie fericiți și împliniți;
2. Să trăiesc fiecare zi ca pe cea mai mare aventură a vieții mele; 3. Să nu mai fie suferință în jur.

ÎN 2021, vreau să revenim la normalitate.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin