Alexandra Can este o doamnă care treptat și-a cizelat toate laturile personalității sale, pentru ca să spună cu desăvârșire că toate activitățile ei au dat roade bune. Fiind într-o zodie de foc, dumneaei aspiră spre idealuri înalte, iar optimismul și pofta ei de viață molipsește pe oricine.
Sunteți o femeie uimitoare, care are în spate o experiență profesională destul de amplă. În ce constă cheia succesului?
Poate că exagerați cu aprecierile, dar, să fiu sinceră, nu numai că aș fi de acord, dar și confirm că am o experiență foarte bogată de muncă, de coordonare, conducere, management, negocieri și dialog în multiple situații și cu multiple categorii de cetățeni. Cheia succesului constă, probabil, în cele învățate din familia de basarabeni simpli, cumsecade și buni români, în care am crescut, în caracterul ce mi-a fost hărăzit prin naștere, dar și în greutățile prin care am trecut în această viață, în rezistența moștenită de a nu mă plia sub ele, în empatia și îngăduința pe care le am de la Cel de sus față de oamenii din jur.
După ce principii vă conduceți în viață?
Aș invoca tăria și abstinența mea de a duce la bun sfârșit lucrul început – îmi place să văd finalitatea muncii; daca pot, ajut, dacă nu pot – măcar nu fac rău, adică nu dăunez; zâmbesc dacă vreau ca cineva să îmi zâmbească; am învățat că multe lucruri bune se obțin prin cedări și răbdare; prietenii sunt foarte prețioși și trebuie să îi ții aproape pentru că dau rost vieții; nimic nu se face fundamental decât prin dragostea pe care o pui la bază; chiar dacă viața e cu multe surprize, familia este cel mai important lucru în viață și trebuie protejată de tentațiile negative de oriunde ar veni; principialitatea și consecvența în lucruri primordiale și majore sparg stereotipurile osificate.
Care sunt principalele calități ale dumneavoastră ?
Onestitatea, răbdarea, neacceptarea standardelor duble, respectul conveniențelor stabilite la nivel de lege și de comportament social, spiritul fin de observație, tendința de a nu mă dedubla, ci de a fi aceeași cu gândurile mele și cu manifestările publice, adică nu am două fețe, interesul multilateral și abordarea în complex a problemelor, disponibilitatea de a vedea ce e bun în om și a-i cultiva încrederea în sine, puterea de sacrificiu fără a mă lamenta, respectul pentru propriul cuvânt și pentru promisiunea făcută. Probabil, de aceea mă bucur de recunoștința prietenilor, al partenerilor profesionali și am fost menționată prin ordine și medalii de cele două state românești.
Dumneavoastră candidați la postul de Primar General de Chișinău. De ce oamenii trebuie să vă ofere votul?
Cred că mă cunoaște multă lume. Unde am lucrat am făcut lucruri bune, legale, am respectat omul, cetățeanul. Nu m-am „proslăvit” cu scandaluri, acte de corupție, conflicte de niciun fel. Nu sunt coruptibilă, nu datorez nimănui nimic, nu sunt un om sărac. Sunt om de echipă. Unde am lucrat am obținut succes și am lăsat urme frumoase. Am angajat mulți tineri și i-am învățat să profeseze o meserie. Am o bogată experiență de activitate, dar am evoluat profesional treptat – cusătoreasă, control calitate, contabilă, președinte sindicat, director general. Am activat în administrarea publică locală (șefă al direcției evidență-repartizare a locuințelor), am activat în calitate de consilieră orășenească; consilieră pentru reforme economice, consilieră a ministrului economiei, consilieră a prim-vicepremierului, șefă direcție financiară și fiscal-bancară la Ministerul Economiei, ministră a industriei și comerțului în Guvernul Ion Sturza. Ca activități de voluntariat – sunt președintă a Asociației patronale din industria ușoară – APIUS, președintă a Comisiei de cenzori CCI, Past President Rotary International Chișinău. Vorbesc patru limbi străine. Am fost distinsă cu medalii și ordine ale ambelor state românești, inclusiv: Diploma de Excelență în Economie, Ordinul „Gloria Muncii”, Ordinul Național al României „Serviciu Credincios” în Grad de Comandor. Credeți că o asemenea biografie nu vorbește despre cine sunt și că aș putea conduce un Municipiu?
Aveți o pasiune mare față de lectură. Ce carte va marcat într-un mod deosebit?
Prefer cărțile de specialitate, care de fiecare dată îmi ajută să țin pasul cu schimbările care se petrec în societate. Citesc aproape tot ce-mi cade în cale. De la început citesc pe diagonală, foarte rapid. Dacă conținutul mi se pare atractiv citesc cartea de la început până la capăt. Îmi plac foarte mult romanele. În ele văd personajele din spatele textului. Mereu revin la romanul Notre-Dame de Paris de Victor Hugo, care a cunoscut un imens succes încă de la apariția lui. De multe ori meditez asupra modelului personal de frumusețe umană al clopotarului Quasimodo.
Când ați îndrăgit pescuitul? De cât timp liber dispuneți acum pentru a merge la pescuit sau la o simplă plimbare cu familia?
De mic copil. Înainte pescuiam mai des. Acum nu prea am timp, dar cred că voi reveni la această ocupație. Este o ocazie unică ca să meditezi în singurătate, în liniște, și în același timp să fii în acțiune.
Dumneavoastră vă dedicați totalmente serviciului și foarte mult vă gândiți la angajați. De unde luați energia de a continua și de a merge înainte?
Întotdeauna am crezut în puterea celor care își pun împreună valorile, își stabilesc o viziune comună. Asta doresc să fac ca primar al Chișinăului. Să lucrez cu o echipă valoroasă care înțelege că sunt angajați în interesul cetățenilor. Merg pe principiul că am ce învăța de la orice om, oricât de simplu ar fi. Discut cu ei și văd ce propuneri au, ce plângeri îmi formulează. Discut cu persoane din diferite domenii – eu, fiind economistă, cunosc mulți filologi, umaniști, oameni de cultură, oameni politici, de la care mă încarc și cu energie pozitivă. Am mulți prieteni în România și în alte țări, merg la negocieri și expoziții de profil peste hotare, sunt activă și asta îmi prelungește viața.
Îmi cunosc foarte bine meseria, într-atât încât să mă odihnesc muncind.
Text: Liliana Crăciun
Foto: Arhivă personală
Lasă un răspuns