Alexandrin Buraga – OMUL ANULUI 2023

FONDATOR [AB+PARTNERS], ARHITECT

Minunea de la temelie

„Arhitectura nu are la bază beton, fier și sol. Ea are la bază o minune,” spune Daniel Libeskind, unul dintre celebrii arhitecți ai contemporaneității. Probabil că mulți dintre arhitecți au ca scop găsirea acestei minuni. Alexandrin Buraga o caută, a căutat-o și în 2023, depășindu-și propriile limite, în creativitatea pe care o dă proiectelor sale. Se arată determinat să o găsească pe toată, dar pentru asta e nevoie să creeze toate proiectele despre care încă nu știe că le va face.”

Anul 2023 a fost despre a atinge și depăși numărul celor 100 de proiecte finalizate. O realizare frumoasă pentru opt ani de activitate ai biroului [AB+Partners].

Tot în 2023 am decis că e nevoie să mărim familia profesională și să găsim proiecte ambițioase care ne-ar da voie să ne „dezlănțuim” creativ, chiar dacă nu e neapărat vorba despre a ridica cifra de afaceri.

Cifra anului ce a trecut este 33. Pentru că am atins această vârstă și pentru că e al 33-lea capitol din nu știu câte. Note nu obișnuiesc să îmi dau. Îmi place să iau viața ca atare și ea îmi zice că aceasta e cifra.

Mi-am asumat că a-ți demonstra valoarea nu e neapărat despre bani. Pe lângă a fi arhitect, sunt antreprenor, iar cele mai importante decizii nu sunt legate de ce forme să dau spațiilor, ci despre ce cale să iau pentru a dezvolta echipa.

Concluzii sunt multe, dar două dintre ele le repet zilnic ca pe niște mantre. Prima e că spațiile pe care îmi pun semnătura trebuie să ia personalitatea clientului și viziunea creatorului. Am înțeles că doar această combinație aduce un rezultat pe măsura așteptărilor. Cea de-a doua am înțeles-o în cei opt ani de [AB+Partners] – echipa este cea mai valoroasă componentă. Consolidarea și dezvoltarea ei a fost mereu un obiectiv principal.

Dacă aș întoarce timpul înapoi, acum, într-un context nou, ar trebui probabil să abordez altfel lucrurile ca ele să funcționeze. În viață nu există reguli și nu există reguli din experiența acumulată, iar asta complică situația. Aș împrumuta poate ideea de a mă înconjura de oamenii potriviți. În rest, fiecare început este o nouă experiență.

Nu există eșecuri, există lecții care ne costă mai scump decât altele. Nu pot spune că a fost ceva care m-a marcat în mod deosebit în 2023. Poate doar câteva momente de abatere de la obiectivele principale care au dus la irosirea timpului. Însă am învățat că în momentele tensionate trebuie să acționezi ca lucrurile să se întâmple.

Succesul este ceea ce produc, iar rezultatul este o mare bucurie motivațională.

Sunt mândru că îmi pot păstra disciplina și stabilitatea. În același timp, am capacitatea de a fi flexibil și de a mă reinventa în dependență de context – la fel ca și arhitectura.

O persoană căreia i se atribuie titlul Omul Anului nu trebuie să uite niciodată valoarea oamenilor ce-l înconjoară.

Citește-l pe Carnegie în cazul când începi să cochetezi cu arhitectura și designul de interior. Dacă vrei să excelezi pe toate planurile, îți recomand să călătorești.

Nu obișnuiesc să mă gândesc filozofic la ce urmează. Fac planuri exacte. Nu știu cum ar putea fi o viață ipotetică, dar actuala îmi place.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin