Alexandru Bordea: Sunt un exemplu de „se poate”! | #40under40

• Domeniul de activitate: Consultanță în business

• Rezultatul care te face mândru: Antreprenori cu profit la final de lună.

• Nr. de angajați: 12

• Vârsta: 38 de ani

Alexandru Bordea

E omul cu cel mai neordinar parcurs, ca un drum muntos și abrupt, care nu a putut fi urcat fără multe lunecușuri și căderi. Dacă îl întrebi ce ar trebui să faci ca să ajungi ca el, o să îți răspundă zâmbind amar: „Am trecut prin închisoare în Europa, datorii, rușine, frică. Vreți să fiți ca mine?”

Care brand este mai brand – Bordea sau Bridge? Bordea, cu toate ale lui, bune și rele. Dar și Bordea, și Bridge, oferim suport și consultanță startup-erilor și antreprenorilor care își doresc dezvoltarea personală și profesională. O facem prin instruiri și mentorat, dus de mână și ajutat să ajungă la rezultatul dorit, evitând greșelile făcute de noi sau alte mii de persoane care au parcurs acest drum.

De 16 ani m-am aruncat, inconștient, în oceanul consultanței de business. Conștient – de 10. Din plăcere de rezultate – de 3.

Dacă să punem în calcul toți startup-erii care i-am ținut de mână în ultimii zece ani, plus proiectele de consultanță – pot vorbi despre peste 2.000 de proiecte lansate cu suportul meu.

Cea mai mare realizare a mea este, totuși, rezistența la provocările vieții, ca să poți fi un exemplu de „se poate”!

Nu e un secret că am o afacere cu două partenere focoase și fiecare dintre noi are afaceri care concurează intre ele. Dar asta nu ne sperie. Atunci când ai suficientă inteligență emoțională, poți găsi mai multe beneficii în a păstra ce ai construit și a clădi alături noi zgârie-nori. Ca să construiești un oraș nou, nu este nevoie să dai jos clădirile istorice. Fiecare din noi are publicul său țintă și produsele noastre se auto-completează.

Un om care îi învață pe alții cum să câștige mai mult sau, dacă îi spunem pe șleau, cum să ajungă bogați, trebuie să fie, la rândul său, împlinit, să arate bine, să gândească la rece, să se manifeste cu respect. Bogați suntem cu toții, prin sănătate, familie, iubire și banii care ne sunt suficienți pentru necesarul zilei de astăzi. Eu cred că, corespund acestui model. Și la fiecare etapă din viață voi ajusta acest „corespund”.

What about… credibility? Nici Porche-ul, nici apartamentul la Miami nu te fac mai credibil decât ceea ce transmiți prin felul în care te porți.

Dacă ne întoarcem în timp, principala mea motivație să fac afaceri a fost dorința de a face ceea ce îmi place și a decide când și cum să se întâmple lucrurile. În afară de motivație, la start, e nevoie de mult curaj pentru a merge împotriva valului. Apoi, de asumarea riscului și a responsabilității.

Cea mai dragă amintire din acea perioadă? Ok! Ziua în care am decis că nu voi renunța. Momentul în care ți-ai ars toate podurile este ziua în care ai o singură direcție și toate lucrurile se aranjează pe un singur drum.

Dacă aș începe totul de la început, aș pune mai mult focus pe rezultat, nu pe procese.

Dar, recunosc, tupeul, curajul, determinarea, vizionarismul, m-au ajutat să ating nivelul de acum.

De mii de ori mi s-a întâmplat să o dau în bară, să eșuez, să o iau de la zero. E absolut normal. Pentru că antreprenoriatul, prin esență, asta și presupune.

De prea multe ori s-a întâmplat să nu am bani, pentru că la start am pornit greșit. Dar au fost întotdeauna oameni care au fost alături și au crezut în mine. Am apelat ori de câte ori a fost nevoie. Unii au dus odată cu mine povara timpurilor grele. Astăzi am ajuns să le mulțumesc și ei să înțeleagă că nu au dat greș când au crezut în mine.

Dar am învățat și o lecție importantă în afaceri, căderi și urcușuri. Nu aștepta să îi pese cuiva de cum te simți! Ia tot ce se oferă și luptă pentru ce vrei să obții. Cărțile îți vor arăta doar partea frumoasă a lucrurilor. Partea mai puțin plăcută va trebui să o trăiești în practică. Ascultă mai mult de cei care nu au reușit.

Aș vrea ca, în următorii 5-10 ani, ceea ce facem pentru zeci de mii de persoane, să replicăm la sute de mii. Visele de la 20 de ani nu diferă cu nimic de realizările de acum.

Atunci când faci ceea ce îți place, cu cine îți place și când ai plăcere, sigur te poți considera un antreprenor de succes. Iar succesul depinde de cât de măreț poți visa, de echipa pe care o ai alături și de cât suflet pui în ceea ce faci.

DACĂ AȘ DEVENI Președintele Republicii Moldova…

Nu vreau să ajung președinte. Este prea puțină independență în acest statut și funcție. Pot fi mult mai util, cu influență și impact pozitiv asupra societății acolo unde sunt, cu ceea ce fac.

Text: Rodica Ciorănică

Abonează-te la articolele

Vip Magazin