Alexandru Gaţcan, deținătorul titlului „Omul Anului 2016” în sport

Anul 2016 a fost unul prolific şi reuşit pentru mijlocaşul Echipei Naţionale de Fotbal a Republicii Moldova şi al formaţiei ruse FC Rostov. Fiind printre puţinii fotbalişti moldoveni care au evoluat în faza grupelor Champions League, Gaţcan s-a calificat cu echipa sa de club în primăvara europeană.

Alexandru Gaţcan a fost desemnat de Federaţia Moldovenească de Fotbal în calitate de cel mai bun fotbalist moldovean al anului 2016. Asta s-a întâmplat pentru a treia oară în cariera fotbalistului născut pe 27 martie 1984, care şi-a început activitatea de profesionist la Unisport-Auto Chişinău. În campionatul Rusiei a ajuns în 2005, împreună cu Spartak Celeabinsk, farm team al Spartak Moscova. Doi ani mai târziu a debutat în primul eşalon valoric rusesc, la Rubin Kazan, sub comanda tehnicianului Kurban Berdîev – în Prima Ligă din Rusia, Gaţcan a evoluat la 238 de meciuri şi a marcat 14 goluri. Începând cu 2008 este echipier al formaţiei FC Rostov, alături de care a câştigat Cupa Rusiei în 2014 şi titlul de vicecampion al Rusiei în 2016.

Ajuns surprinzător în faza grupelor UEFA Champions ­League, declaratul outsider a reuşit o victorie istorică împotriva campioanei Germaniei, Bayern München, 3-2, reuşind să se claseze pe locul al treilea în grupă în spatele bavarezilor şi al celor de la Atletico Madrid, dar în faţa olandezilor de la PSV Eindhoven.

La acest spectacol şi la aceste rezultate a contribuit, fără îndoială, Alexandru Gaţcan, cel care a evoluat în toate cele șase partide din grupele Ligii Campionilor.

Alexandru Gaţcan este decis şi calculat, calităţi care l-au ajutat să devină un jucător extrem de preţios şi util pentru economia echipei naţionale şi a celor de la FC Rostov, formaţie al cărei căpitan este din 2015 și în care evoluează cu numărul 84 – anul său de naştere. În sezonul 2016-2017, în Prima Ligă din Rusia, Gațcan a jucat 12 meciuri, în care a marcat două goluri. Fotbalistul a reuşit să marcheze în acest an şi pentru selecţionata naţională de fotbal a Moldovei, al cărei jucător de bază este – a făcut-o chiar în ultimul meci din acest an, în deplasarea din Georgia (scorul: 1-1), printr-o performanță de zile mari, izbutind să însumeze patru succese în tricoul selecţionatei Moldovei.

Fișier

Mijlocaş FC Rostov, selecţionata de fotbal a Moldovei

Data și locul naşterii: 27 martie 1984, or. Chişinău

Studii: Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din R. Moldova, Facultatea Fotbal, Management

Text: Marcel Toma

Foto: Federaţia Moldovenească de Fotbal

Abonează-te la articolele

Vip Magazin