Alexandru Machedon – Business | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Președinte Starnet;
Data și locul nașterii: 23.10.1978, or. Chișinău
Studii: Academia de Studii Economice din Moldova; Universitatea Tehnică a Moldovei
Coordonare: Svetlana Tătaru
Foto: Arhiva personală

După 17 ani de „StarNet” nu crede că mai are frici. „În această perioadă am făcut față multor provocări, am avut succese fulminante, dar și pierderi mari. Cu toate acestea, cred că o stare de neliniște îmi provoacă gândul că țara riscă să rămână fără tineri, principala forță motrice a unei societăți prospere. Tinerii părăsesc țara, iar noi, antreprenorii, am putea să ne pomenim cu o lipsă totală de cadre de muncă, iar fără oameni creativi, inteligenți și energici nu se poate dezvolta nicio afacere.”, susține Alexandru Machedon, fondatorul companiei. Probabil prin asta se explică și succesul „StarNet”, pentru că el a știut când, unde, cum și în cine să investească.

DE-A LUNGUL TIMPULUI am învățat că trebuie să fii puternic, optimist și muncitor indiferent de circumstanțe. Aceste valori m-au ajutat mereu să progresez și să obțin numeroase performanțe în viață.

SUNT MÂNDRU CĂ AM REUȘIT să le asigur compatrioților mei sute de locuri de muncă în cadrul concernului StarNet. Am construit o comunitate întreagă de oameni creativi care își iubesc jobul și mă bucură faptul că, datorită efortului depus de fiecare membru al echipei, contribuim la bunăstarea societății per ansamblu. Pandemia a lovit dur economia țării și mai ales companiile autohtone. Pe parcursul anului trecut am putut remarca o situație destul de sumbră a sectorului antreprenorial din Republica Moldova. Multe afaceri au fost pur și simplu distruse. Evident că am avut și noi de suferit, pentru că StarNet este o companie privată, exclusiv cu capital moldovenesc. Am demonstrat că suntem o echipă adevărată, iar unindu-ne forțele am reușit să trecem peste un an atât de complicat, fără pierderi substanțiale.

SLOGANUL COMPANIEI ESTE „NOI SCHIMBĂM VIITORUL”. Pornind de la acesta, am adunat în jurul meu o echipă de oameni vizionari, pentru care activitatea la „StarNet” a devenit un dream job. Angajații noștri oferă randament maxim la locul de muncă, astfel asigurând dezvoltarea companiei.

AVIAȚIA ESTE ADEVĂRATA MEA PASIUNE – savurez fiecare zbor! Sunt senzații de nedescris. Aviația înseamnă în primul rând sute de ore de studii lungi și migăloase, zeci de manuale care trebuie citite, memorizate și, desigur, foarte multe lecții practice. Mi-aș dori să dedic aviației tot timpul meu liber, însă „StarNet”-ul mă ține mereu prins în activități, iar uneori sunt destul de confuz când trebuie să aleg între cele două mari pasiuni ale mele, afacerea sau aviația.

FERICIREA NU E UN PUNCT FINAL, e un traseu pe care trebuie să-l parcurgi. Așa e și în cazul dorințelor, satisfacția de la realizarea lor vine atunci când primești ceea ce dorești în urma efortului depus. Ceea ce vine ușor niciodată nu este apreciat, iar ceea ce ai obținut prin chin și sânge este cu adevărat valoros.

DACĂ AȘ SPUNE CĂ VREAU SĂ ÎMBĂTRÂNESC PE LITORALUL MĂRII savurând un pahar de vin prosecco – asta nu ar fi despre mine, cu toate că mulți visează la o asemenea bătrânețe. Eu însă aș dori să-mi petrec bătrânețea aici, în Moldova, văzând cum afacerile și toate proiectele mele de suflet se dezvoltă cu succes. Cred că e o satisfacție la superlativ să știi că ideile pe care le ai prind contur și ajung la nivelul așteptărilor tale. Probabil am spiritul patriotic în sânge, anume din acest motiv am fost alături de mișcările protestatare și am susținut oamenii care au vrut să schimbe spre bine situația din țară. Mi-am exprimat foarte clar poziția, fără să-mi fie frică de consecințe. Am luptat alături de sute de mii de oameni care văd altfel viitorul acestei țări. Niciodată nu mi-a fost rușine de faptele mele, de aceea mi-aș dori ca în cărțile de istorie să fie relatat exact ceea ce am făcut, fără a înfrumuseța adevărul sau a ascunde anumite fapte.

MI-AȘ DORI CA 2021 SĂ NU FIE MAI RĂU CA 2020. Nu vreau să par banal, dar în circumstanțele în care suntem, vreau ca toți să fim sănătoși și să reușim să trecem fără mari pierderi peste acest Covid.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin