Alexandru Miţco: „Mereu mi-am dorit să lucrez la mine!” | #40under40


• Domeniul de activitate: Alimentație publică

• Rezultatul care te face mândru: Deschiderea unui restaurant de clasa Premium.

• Nr. de angajați: 26

Text: Rodica Ciorănică

E unul dintre moldovenii care a gustat din străinătate, dar s-a întors să construiască un business acasă. Povestea lui e despre cum țara renaște prin noi.

Magnific e cea mai nouă creație a mea. Locul magnific din centrul sectorului Buiucani, restaurantul de calitate unde vei dori mereu să te reîntorci. Am gândit un concept unic de design și un meniu chiar delicios, testat deja de cei mai pretențioși gurmanzi ai Chișinăului. Așa că sunteți bineveniți oricând!

La noi, bucătăria de autor îți depășește imaginația și fanteziile culinare, viziunea asupra senzațiilor gustative e diferită, iar interiorul și detaliile te vor surprinde plăcut cu identitatea unică și atmosfera selectă. Știu că sună ca într-o reclamă, dar m-ați prins la etapa în care trăiesc cu încântare fiecare zi a localului și urmăresc cu atenție emoțiile fiecărui invitat.

Mi-am dorit mereu să fac antreprenoriat, altfel spus să lucrez la mine, fără să fiu nevoit să mă subordonez unui șef, bun sau rău, nu contează. Mereu m-am condus de faptul că, dacă alții pot, cu siguranță voi reuși și eu, cu multă muncă și străduință!

În HoReCa banii nu se fac ușor, așa cum nici în alte domenii banii nu se fac ușor. Nu am avut o strategie bine definită la început, dar cu siguranță știam că vreau să ajung să dețin unul dintre cele mai bune localuri din oraș. În viață totul este posibil dacă muncești mult și te dedici totalmente pasiunii sau afacerii tale.

Cea mai bună decizie a fost atunci când am hotărât împreună cu soția să ne reîntoarcem în țară și să încercăm să ne realizăm visul, după mai mulți ani petrecuți în afară. O experiență din care am înțeles că acasă e acasă și nicăieri în lume nu e mai ușor să construiești ceva.

La moment, încercăm să ne implicăm la maxim în acest proiect și să depunem toate cunoștințele și eforturile pentru a ajunge printre cei mai buni. Unele din proiecte mai mici le-am lăsat pe mai târziu, altele le-am reprofilat. Niciun proiect nu este dificil atât timp cât cunoști sfera respectiv și știi ce faci, doar că este nevoie de foarte multă muncă și perseverență.

Celor care visează la un restaurant, le recomand să înceapă o afacere doar în domeniul în care au experiență și cunosc bine cum stau lucrurile. E ușor să începi ceva, dar e foarte greu să te menții, mai ales când nu ești un intrus în breaslă.

Îmi amintesc și acum fiecare emoție și senzație atunci când primeam un feedback pozitiv de la persoanele care ne pășeau pragul. Asta ne făcea și mai puternici și ne dădea de înțeles că facem bine ceea ce facem.

Dacă aș începe totul de la început, cred că aș parcurge același traseu. Greutățile mereu te fac mai puternic și te perfecționează. Oricum, e mereu nevoie de multă perseverență, curaj, ambiție.

Cel mai mare risc pe segmentul nostru de business este riscul de a nu te menține pe piață. În alimentația publică concurența nu este una de neglijat, iar dacă nu reușești să vii cu ceva nou și diferit, riști să pierzi tot.

Sunt extrem de norocos că partenera mea de viață este și partenera mea de afaceri. Așa că greutățile, succesele și emoțiile le împărțim la doi.

Am învățat că niciodată nu trebuie să cedezi, indiferent de situație. Greutățile te fac mai puternic și te conduc spre succes. Visez să ne extindem pe plan profesional, poate chiar să creăm și un restaurant de lux pentru copii.

Dacă am visat la asta la 20 de ani? Sigur. Visele sunt aceleași, perspectivele și modul de gândire sunt diferite.

Da, mă consider un antreprenor de succes. Succesul se datorează muncii asidue și perseverenței, dorinței de a nu renunța, mai ales în momentele în care nu vezi care este următorul pas.

DACĂ AȘ DEVENI Președintele Republicii Moldova…

Nu mi-aș dori acest lucru, dar cu siguranță visez la o societate cu oameni care să înceapă să schimbe lucrurile de la ei înșiși.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin