Alina Zbancă: Am fost în peste 20 de țări | #womeninspire

O femeie cu o inimă cât un munte. Nu în zadar anul acesta a urcat doi dintre ei. Acolo, în munți, a înțeles că nimeni niciodată nu o va opri din urcat și din coborât. Alina Zbancă crede în puterea unui singur om, în unitate și în cuvântul rostit. Prin poezie, oricine i-a putut descoperi sufletul, iar prin funcția pe care a avut-o la MAI, cu siguranță i-ați văzut caracterul. Acum nu are nicio funcție de stat, dar poate fi un viitor ministru?

Funcția: Specialist în PR și comunicare publică, autor

Data, anul, locul nașterii: 11.07.1990, Ochiul Alb, Drochia

E simplu. Sunt ploaie, epoleți, dreptate, munți. Vin din sat, de la Ochiul Alb, tot la ce am visat acolo, s-a întâmplat la Chișinău. Moldoveancă cu sânge de greci. În școală mi-au zis profii că eu trebuie să mă fac jurnalistă, om al scrisului și vorbitului. Eu am crezut. Am făcut. La radio se auzea vocea mea timp de doi ani, apoi, generat de visurile mele, s-a întâmplat să mă fac „om de Stat”. MAI – maior – lecții – solidaritate – luptă. Îmi iubesc țara și simt cu inima munții.

Filosofic să spun, MAI este și el un munte. E cale mai lungă până în punctul de sus. Nu poți pleca de undeva, poți pleca undeva. Dacă atitudinea mea ar deveni într-o zi atitudinea celor 16 mii de angajați ai acestui Minister, dacă ei ar începe a crede mai mult că se poate și ar spune acolo unde mereu se tăcea, atunci ar fi de neînvins și greu de influențat. Această instituție unde am crescut și căreia i-am dedicat șapte ani – este un capitol aparte din viața mea, care încă nu a fost scris.

Promovare. Din culise. E un rol care îmi place, chiar m-am deprins cu partea din spate a cortinei, dar asta nu înseamnă că am frică de scenă. Da, periodic am avut și am grijă de imaginea unor persoane publice – miniștri, deputați, politicieni, funcționari cu poziții înalte. Am făcut asta doar atunci când găseam în felul lor de a fi, în atitudine și priorități, lucruri care mă reprezintă sau care nu contravin valorilor mele morale. De asta, probabil, nu am fost niciodată un om comod și ușor de convins.

Viitor ministru? Ca să schimbi lucruri nu e suficient să arăți lumii realitatea sau ilegalitățile, ca să aperi interesele și drepturile oamenilor corecți, nu e suficient să scrii despre asta. Inevitabil ai nevoie de context și poziții care să-ți ofere teren pentru acțiuni. În cazul Republicii Moldova, cel puțin în prezent, fără implicare și susținere politică este absolut ireal să fii promovat.

Călătoriile au schimbat enorm viața mea, a familiei, și au un impact pozitiv în creșterea și dezvoltarea noastră. Împreună cu soțul meu am fost în peste 20 de țări și nimic nu poate fi comparat cu aceste experiențe unice, de fiecare dată am adus ceva bun acasă și nu vorbesc de lucruri. Lumea este minunată și plină de contraste, ar fi păcat să nu vrei să o cunoști, mai ales când ai pe cine ține de mână când o descoperi.

Munții, învățătorii mei tăcuți. I-am cunoscut exact la timpul potrivit, căci nu în zadar se spune că „Maestrul apare doar atunci când e pregătit elevul”. Dar, dacă la figurat, au fost mulți munți ai vieții, până am ajuns la cei adevărați. Cum spun deseori, mai ales după ce am urcat Araratul: eu am mers mult timp ca să ajung în acel prim vârf, nu doar acele cinci zile, dar ani, mulți ani, de multe ori pe loc și în jos, apoi iar și iar în ascensiune.

Familia mea este Alex. Suntem la început de cale, abia puțin peste doi ani de familie și cinci împreună. Sunt o norocoasă că-l am alături. Eu nu am văzut un om care să muncească atât de mult, să ofere atâta suport oamenilor și să vorbească atât de puțin despre asta. E un tată minunat, de asta, evident că vom munci la continuitatea neamului, deoarece simt dorința de fi și în rol de mamă. Eu știu că vom fi părinți buni împreună.

Pacea interioară. Eu mă iubesc, iar asta înseamnă că îmi place să am grijă de mintea și corpul meu.

Între regrete și visuri. Tot ce a fost cândva regret, astăzi e o experiență. Visurile nu sunt ceva ce vine gata făcut, pentru ele se transpiră și se îngheață. Lucrez la următorul vis, primul meu maraton, 12 noiembrie, Atena.

GENERAȚIA MEA CREDE ÎN PUTEREA CUVÂNTULUI SPUS.

#maraton

COORDONARE: ZINA BIVOL, FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Abonează-te la articolele

Vip Magazin