Ana Chirița – IT & Inovații | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Director Proiecte Strategice ATIC/ Director Proiect „Tekwill”
Data și locul nașterii: 03.03.1987, or. Chișinău
Studii: IT (Licență), BA (Master)
Coordonare: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva personală

Ana Chirița a devenit omul-ambasador al vocilor din domeniul tehnologiilor informaționale și nu doar, prin celebrul „Tekwill” – cartea de vizită a Republicii Moldova în domeniul IT, dar și prin proiectele dezvoltate alături de echipa sa. Nici în 2020, an sensibil pentru toată lumea (la propriu), Ana nu a încetat să muncească alături de oamenii ei pentru a aduce dezvoltarea sectorului TIC, educației și antreprenoriatului tech la un alt nivel.

SUNT O PERSOANĂ ORIENTATĂ SPRE REZULTATE, cu o puternică expertiză tehnică, abilități de comunicare și creativitate, cu potențial de „dream big”, care cunoaște excelent prioritățile-cheie din industrie și care este direct implicată în îmbunătățirea mediului de afaceri, dezvoltarea pieței, creșterea capitalului uman prin inițiative educaționale și dezvoltarea ecosistemului de startup-uri.

ANUL 2020 a fost un an plin de activități menite să fortifice tot ceea ce am realizat până acum. Deși am fost ținuți departe unii de alții, fiecare provocare a fost văzută și ca o oportunitate. În familie, am reușit să savurăm din clipele de a fi toți acasă împreună, am reușit să consolidez o echipă de la distanță pentru a dezvolta împreună programe care ar veni să ajute mii de oameni.

PE PLAN PROFESIONAL, alături de echipa pe care o conduc, în ultimii ani am reușit să atingem cifre record: peste 700.000 de ore de training oferite, cca 77.000 de persoane instruite, 1000 de echipe susținute pe plan antreprenorial, extinderea activităților în Bălți și Cahul. Prin suportul acordat startup-urilor, acestea au reușit să atragă resurse de circa 10 mil. USD. Anul 2020 a marcat atragerea de noi investiții de circa 5 mil. oferite generos din partea UE și Suedia pentru dezvoltarea sudului țării prin tehnologii informaționale. Putem remarca și inițiativele comunitare: dezvoltarea învăț.online, deschiderea unui HUB pentru femei în inima Chișinăului, dar și cele cu un impact asupra a sute sau chiar mii de beneficiari – „Tekwill în Fiecare Școală” și „Startup Moldova”. Programele dezvoltate acoperă în prezent circa 234 școli din toată țara și susțin sectoarele non-IT în procesul de digitalizare, pentru a face față crizei cu care încă ne confruntăm.

DACĂ AȘ PUTEA, AȘ SCHIMBA MULTE LUCRURI ÎN ȚARA NOASTRĂ. De exemplu, aș promova capacitatea de a crea și de axare mereu doar pe unde pozitive! Eu tind să cred că noi putem mult mai mult și merităm ce e mai bun. Totodată, aș schimba ceea ce încerc să schimb – să investim mai mult în educație bazată pe trenduri globale.

LIMITELE SUNT RELATIVE. M-am convins de acest fapt, cred, prin clasa a treia. Fiind la mare, am înțeles că nu o pot cuprinde cu mâinile…

MEREU MI-AM DORIT SĂ FAC CEVA CARE SĂ-I AJUTE PE ALȚII  și să construiesc ceva frumos. Ceea ce fac chiar e în trend cu visurile din copilărie!

FAMILIA ȘI TEKWILL sunt cele mai reușite realizări ale mele.

ÎNCĂ MAI VISEZ să călătoresc în minim 50 de țări.

LUCRURILE NU SUNT MEREU CEEA CE PAR, dar trebuie să continuăm eforturile pe care le-am început și să ne adaptăm situațiilor.

SPER CA 2021 să fie un punct culminant pentru proiectele în domeniu – valoarea exporturilor în sectorul IT să atingă cifra de 1 mld. USD! Este un an de cotitură, în care multe urmează a fi realizate și se vor pune bazele pentru următorii 10 ani prin suportul acordat inițiativelor educaționale, antreprenoriat, dezvoltare regională. În 2021 vom extinde rețeaua de parteneri și beneficiari, prin care vom oferi educație relevantă pentru profesiile viitorului de care vor beneficia minim 15.000 de persoane, vom acorda suport pentru cel puțin 300 de companii vom deschide centre regionale care să devină puncte de atracție și dezvoltare economică a întregii comunități.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin