Ana Vieru: „Eu nu machiez, eu pictez!” (Foto)

Ana Vieru a absolvit artele, dar a schimbat pensulele de pictură, pentru cele de machiaj, și nu regretă. De mai bine de zece ani, știe să facă femeile să se simtă mai încrezătoare și mai strălucitoare. În goana după perfecțiune, Ana Vieru recomandă acceptarea de sine și naturalețea.

Ce este make-up-ul pentru tine?

Este creație și manifestare. Poate că mă exprim straniu, dar eu nu machiez, eu pictez. Am absolvit artele, însă nu m-am regăsit în pictura pe pânză. Acest domeniu îmi pare mult prea comercial, iar eu nu vreau să fiu influențată de ceea ce dictează tendințele. Îmi place să fiu liberă. Nu m-a entuziasmat niciodată să pictez ceea ce se cere. Am avut câteva oferte de pictură murală. În niște case foarte somptuoase. Am întrebat dacă pot să pictez ce simt. Din păcate, nu pot picta la comandă, iar casa este a proprietarului, el va locui acolo.

Când ai început să faci make-up profesionist?

Demult sunt pasionată de make-up și mă gândeam să mă reprofilez, să fac studii aprofundate. Totuși, fața omului este un obiect aparte, necesită niște cunoștințe mai speciale. Am făcut cursuri offline la Liubovi Ojog și online la Sasha Nikolina, top make-up artiști din Rusia.

Ce simți atunci când faci un make-up?

În primul rând, niciodată nu știi cum va arăta la final, make-up-ul. Asta mă emoționează la început de lucru. Încerc să mă armonizez emoțional cu clienta, să scap de teama că o să fac ceva urât. Simt un grad de responsabilitate, dar am încredere în talentul meu și, așteptările, de obicei, sunt satisfăcute. Poate peste așteptări.

Faci ce vor clienții sau improvizezi?

Toate fețele sunt irepetabile, pentru fiecare în parte există tehnici, proporții individuale. Atunci când mi se cere să urmez un model de make-up din poză sau să intervin prea tare în liniile naturale ale feței, mă strânge din spate. Îmi vine greu să mă impun să fac ceva ce-mi pare distorsionant pentru față. Dacă spun „da”, simt că calc peste mine. Încerc să aduc argumente, să explic de ce machiajul dat nu este potrivit. De obicei, după prima ședință de make-up realizat de mine, femeile prind la încredere și se lasă ghidate.

Ce ne spui despre frumusețe?

Eu văd frumusețea în fiecare femeie și-mi vine să plâng atunci când văd poze retușate excesiv, pe rețele de socializare sau presă. Rolul make-up-ului este de a scoate în evidență niște trăsături, de a accentua culoarea ochilor, de a face mai „vizibilă” frumusețea nativă. De exemplu, eu ador pistruii și mi-ar veni foarte greu să execut un machiaj care i-ar acoperi. Mă bucur că în ultimul timp, tot mai multe femei îi îndrăgesc și-i lasă vizibili.

Ce piese cosmetice recomanzi să aibă în gentuță, fiecare femeie?

Un creion de buze, în primul rând. Cu o nuanță cât mai apropiată de cea naturală a buzei. Este salvatorul universal, nici ruj nu-ți trebuie. Fondul de ten ales corect face 80% din make-up. Personal, folosesc două nuanțe de fond de ten, pe care le mixez pe paleta de culori profesionistă. Aș recomanda această tehnică tuturor, ea nu creează efectul de „mască”. Referitor la fardurile pentru pleoape, un set de nuanțe „nude” este perfect pentru a-l avea în gentuță. Și rimelul, bineînțeles.

Ce greșeli să evităm în make-up?

Este foarte incomod să aplicăm fondul de ten cu degetele, deși mai văd așa tendință la femei. O pensulă reușită pentru aplicarea fondului de ten te scapă de aceste griji. Se aplică foarte bine, economisește din timp și nu lasă dungi.

Interviu de Tatiana Pătrunjel

Abonează-te la articolele

Vip Magazin