Andrei Novac – OMUL ANULUI 2023

FONDATOR NOVAK WINERY

Feteasca Neagră, nebunia roz a spumantului Novak

A fost un an în care a lucrat mult asupra creșterii brandului, a imaginii vinurilor produse de el în Moldova și a extinderii arealului geografic în vânzări. Producătorul Andrei Novac și-a consolidat un nume sinonim cu inovația, iar vinurile produse la Novak Winery se fac tot mai recunoscute peste hotare. Tinde să fie mereu în trend, dar și să uimească prin vinuri din soiuri de viță-de-vie foarte vechi.

Lumea vinului s-a schimbat foarte mult în ultimii douăzeci de ani și e dificil să-i ții pasul. Să fi dat startul acum zece ani, posibil să fi fost mult mai progresiști, dar nici acum nu e rău.

Nu am avut eșecuri în 2023, dar a existat o perioadă când am fost descurajați. Citind presa internațională a vinului și revistele din domeniu, totul arăta extrem de confuz. Există un exces de viță-de-vie și de vin, în general, în lume. Astăzi, giganții din industria vinului cum ar fi Australia, Africa de Sud, Chile, răresc din vii, mai ales din soiurile roșii de struguri. Experiența noastră în domeniul marketingului și al inovațiilor ne-a determinat să ne reorientăm producția de la soiuri roșii la soiuri roz și, în viitor, intenționăm să creștem și să extindem producția de vinuri roz, precum și să producem vinuri roșii după metoda albă, deoarece tehnologiile ne permit să le includem și în grupul spumant. Ne descurcăm destul de bine, cu atât mai mult că în acest an lansăm primul vin spumant din linia noastră, Fetească Neagră – 100%, într-o variantă roz.

Cunoștințele sunt scumpe în orice domeniu. Domeniul în care activez eu nu este o excepție, investesc mult în instruire, cercetez, studiez. Îmi place să experimentez și să mă dezvolt, punând la bază buna comunicare dintre oameni.

Cu cât mai mult ești recunoscut de oamenii din jur, cu atât mai mult produsul tău este întrebat. Nu ai dreptul la greșeli. Susținerea proiectului necesită foarte multă atenție și muncă. Orice experiment sau vin nou cere investiții și nu poate fi mai rău decât cel anterior.

În viață mereu apar obstacole, dar tot ele ne fac mai rezistenți. Am învățat să ne reorientăm rapid și să schimbăm direcțiile, să fim în pas cu tendințele.

Anul care a plecat mai are mult până la cel mai înalt calificativ, îți trebuie o viață ca să poți atinge rezultate de nota 10. Ceea ce ne propunem este să lansăm multe proiecte noi, în anii 2024 – 2025, care vor cuceri nu doar în pocal, ci și în sfera turismului și cea a divertismentului.

Sunt un tată fericit. Asta mă face mândru. Slavă Domnului, părinții îmi sunt în viață și restul – sănătoși. Este un lucru important să păstrăm relațiile pur omenești în acest veac tehnologizat. Iar vinul le întărește.

Colecționez cărți despre prelucrarea viței-de-vie și producerea vinului. Am un exemplar din 1893 în care sunt descrise soiuri foarte vechi de viță-de-vie. Am găsit literatură mai veche de două sute de ani, în care este descrisă istoria vinului produs la noi. Pentru a excela în domeniul vinicol, aș recomanda să călătoriți și să reveniți cu idei și experiențe noi.

Vom continua să dezvoltăm ceea ce am început. Lucrăm mult la reabilitarea soiurilor vechi de struguri și producem vinuri de care nimeni nu a auzit. Reanimăm vii și extindem terenuri care au stat mai bine de douăzeci de ani în paragină.

Vreau să fie cunoscută industria noastră vinicolă, recunoscută. Mi-aș dori să se vorbească despre calitatea vinurilor produse în Moldova, ca fiind cea mai înaltă. Este realizabil și nici pe departe o poveste, e nevoie doar de multă muncă.

Ziua în care am devenit tată a fost cea mai fericită din viața mea. Am conștientizat faptul că am pentru cine să muncesc și că rămâne o generație care va continua efortul nostru. Știu că voi fi împlinit când îmi voi vedea nepoții producând vinuri, dar e o chestiune de timp.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin