Calea spre culmile sportive a Federației Naționale de Taekwondo WT

A devenit deja o tradiție ca în ultimii ani să avem parte de rezultate de-a dreptul încântătoare în domeniul taekwondo-ului. Asistăm în continuare – cu mirare, dar și cu mulțumire – la evoluția ascendentă, într-o anumită măsură chiar surprinzătoare, ce are loc în domeniul versiunii olimpice a taekwondo-ului moldovenesc.

Activitatea Federaţiei de Taekwondo WTWT din Republica Moldova rămâne a fi un model de referinţă pentru alte foruri sportive din ţară, rezultatele atleţilor aflaţi în gestiunea forului respectiv an de an fiind tot mai impresionante şi mai spectaculoase. Toate aceste realizări ale Federaţiei de profil ies şi mai mult în evidenţă pe fundalul suspendării temporare a calităţii de membru al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS).

Rezultatele de răsunet obţinute de taekwondiştii noştri pe arena internaţională, spre satisfacţia amatorilor autohtoni ai sportului, au devenit o obişnuinţă şi nu mai fac parte din senzaţional. Însă ele nu au picat din cer, ci reprezintă rodul unei strategii bine gândite şi temeinic elaborate de preşedintele Federaţiei Igor Iuzefovici. Dumnealui este originar din Moldova, s-a constituit ca personalitate la o şcoală de taekwondo chiar în patria de origine a acestui gen de lupte spectaculos şi extrem de eficient în vederea autoapărării – Republica Coreea. De asemenea, este şi un întreprinzător de succes.

La baza strategiei de dezvoltare a acestei probe de sport în ţara noastră se află o politică judicioasă pe care o implementează Federaţia de specialitate faţă de resursele umane, fapt care i-a permis să acumuleze în timp tot ce are mai bun taekwondo-ul naţional şi să depăşească acele piedici ce îi stăteau în cale. Aşa a fost creat acel colectiv de un profesionalism incontestabil, alcătuit din persoane cu aceleaşi scopuri cu bătaie lungă, planuri măreţe şi viziuni înrudite. Aşa a fost creat acel fundament care a generat marile succese sportive pe plan internaţional. Este de menţionat că aceste rezultate de anvergură nu au trecut neobservate de factorii de decizie din cadrul Federaţiei Mondiale de Taekwondo WT şi Uniunii Europene de Taekwondo WTE. Conducerea organizaţiilor internaţionale sus-numite a apreciat înalt contribuţia lui Igor Iuzefovici în vederea dezvoltării acestei remarcabile arte marţiale orientale, oferindu-i maestrului spre gestiune segmente de importanţă majoră pentru dezvoltarea în domeniu.
tbgt

În această ordine de idei, la Chişinău, în scurt timp, este preconizată inaugurarea Academiei Internaţionale de Taekwondo, în cadrul căreia vor fi instruiţi nu doar cei mai buni antrenori ai ţării, ci va fi dat un impuls nou pentru dezvoltarea acestui gen de sport şi în statele vecine. Proiectul de fondare a Academiei este elaborat în cel mai minuţios mod deja de trei ani, implementarea căruia va poziţiona instituţia în cauză la loc de cinste printre cele mai prestigioase centre internaţionale de studii în domeniul sportului.
Menţionăm că fondatorii viitoarei Academii sunt dr. Chung Won Choue, preşedintele Federaţiei Mondiale de Taekwondo WT, Athanasios Pragalos, preşedintele Uniunii Europene de Taekwondo WTE, şi Igor Iuzefovici. Astfel, datorită preşedintelui Federaţiei naţionale de taekwondo WT, cu suportul factorilor sportivi decizionali de cel mai înalt nivel, vor fi realizate nişte obiective ce păreau de neatins cu doar puţin timp în urmă.

Este de remarcat că anul trecut, de Ziua Independenţei, preşedintele Legislativului Andrian Candu l-a decorat pe Igor Iuzefovici cu „Diploma Parlamentului Republicii Moldova” pentru rezultate remarcabile în dezvoltarea sportului şi promovarea imaginii ţării la nivel internaţional.
Printre alte realizări, un veritabil succes s-a dovedit a fi organizarea la Chişinău a turneului internaţional de categoria G-1 Moldova Open. De asemenea, Federaţia de profil a desfăşurat, în conformitate cu cele mai înalte standarde, Cupa Ambasadorului Republicii Coreea, competiţie la care au participat peste 300 de sportivi din România, Ucraina, Federaţia Rusă, Belarus şi R. Moldova.

thtyh
O colaborare de succes: dr. Chung Won Choue, președintele Federației Mondiale de Taekwondo WT, Loretta Handrabura şi Igor Iuzefovici

Merită o menţiune deosebită Campionatul naţional de taekwondo WT, care scoate în evidenţă caracterul de masă al acestei probe în ţara noastră şi nivelul măiestriei atleţilor autohtoni. La competiţia din acest an au participat 250 de sportivi, fiecare dintre ei dând dovadă de o prestaţie meritorie. De fapt, momentul culminant al oricărei competiţii este desemnarea campionului, însă nu mai puţin adevărat este că o importanţă extremă are şi spiritul de comuniune ce domneşte în timpul feeriei sportive, atmosferă pe care a reuşit să o imprime Federaţia de Taekwondo WT (versiunea olimpică) din R. Moldova acestui festival de zile mari. Căci campionatul intern este acea pepinieră în care se formează noi talente, viitori campioni şi maeştri de talie internaţională.

Un asemenea talent de certă valoare este Serghei Uscov. El a intrat ca un adevărat meteorit,vertiginos şi magistral, în lumea celor mai puternici taekwondişti ai planetei. Palmaresul acestui tânăr, care abia de curând şi-a început evoluţia în categoria de seniori, este de-a dreptul impresionantă. Astfel, la Campionatul European ce s-a desfăşurat la sfârşitul lui 2017, sportivul din Tiraspol a cucerit „bronzul” la categoria de greutate de 58 kg. Iar în acest an, el s-a învrednicit de medalia de argint la Campionatul Open al Egiptului şi de locul III în concursul pe echipe la Europene în categoriile olimpice de greutate.
Cea mai nouă realizare a atletului de 18 ani este victoria la Campionatul deschis al Germaniei printre seniori. Şi asta în condiţiile în care majoritatea concurenţilor lui Serghei Uscov au fost mai „împliniţi” ca vârstă, cu o experienţă competiţională mult mai mare. La acest succes a contribuit în mare măsură analiza migăloasă a propriilor posibilităţi, dar şi a calităţilor şi neajunsurilor adversarilor, efectuată de către sportivul nostru şi antrenorul său Iuri Lesovoi.
În urma acestor rezultate, Serghei Uscov a mai acumulat 10 puncte în contul ratingului personal. Apoi, în cazul unor prestaţii reuşite, în luna mai a.c., la turneul internaţional din Atena (Grecia) şi la Campionatul European ce se va desfăşura în Kazan (Rusia), el are toate şansele să obţină dreptul de a evolua la concursuri de seria Grand Prix.

Este îmbucurător faptul că Federaţia naţională de taekwondo WT a mai aprins o stea de rară sclipire pe firmamentul sportului internaţional. Cei care urmăresc cu atenţie realizările taekwondo-ului moldovenesc, au avut ocazia să se convingă că asemenea salturi ascendente cu participarea atleţilor moldoveni se repetă an de an, cu o regularitate de invidiat. Salturi încununate cu cucerirea celor mai înalte trepte ale podiumurilor, victorii ce au devenit posibile din momentul în care Igor Iuzefovici a preluat cârma Federaţiei.
Un alt aspect generator de optimism este faptul că tineri talentaţi au început să apară şi în provincie: Tiraspol, Bălţi, Comrat, Bender, unde recent au fost inaugurate şcoli sportive reprezentative pentru junii care aparţin universului mirific al taekwondo-ului, pentru toţi cei care din fragedă copilărie caută să-i pătrundă tainele.

Nu este absolut deloc exagerată afirmaţia că practic în fiecare lună reprezentanţi ai Federaţiei promovează faima ţării peste hotarele ei. Şi o vor face în continuare, dacă lucrurile din domeniu vor fi abordate corespunzător planurilor de lungă durată a conducerii forului de profil. Pe lângă Serghei Uscov, succese de răsunet pe arena internaţională a taekwondo-ului au mai obţinut sportivul naturalizat Aaron Cook, fraţii Stepan şi Vadim Dimitrov, Tatiana Ţâmbalari, Anna Ciuchitu… Şi această listă nu este completă, fiindcă cadeţii şi juniorii de asemenea contribuie substanţial la victoriile taekwondo-ului moldovenesc.

Cei mai buni sportivi ai ţării: Serghei Uscov, Petru Cataraga şi Aaron Cook
Cei mai buni sportivi ai ţării:
Serghei Uscov, Petru Cataraga şi Aaron Cook

Merită subliniat faptul că Asociaţia Presei Sportive din R. Moldova a inclus în lista celor mai buni sportivi ai anului 2017 tocmai 3 reprezentanţi ai acestui sport. Astfel, Serghei Uscov a ocupat locul IV în acest top, Petru Cataraga a devenit învingător la categoria paralimpism, iar Aaron Cook, care în acel an a cucerit „bronzul” la Mondiale, a intrat în posesia titlului de cel mai bun sportiv al ţării. El a câştigat aceeaşi nominalizare şi în cadrul chestionărilor organizate de Ministerul Educaţie, Culturii şi Cercetării şi de CNOS. În plus, talentatul taekwondist reuşeşte să se impună, al doilea an consecutiv, la prestigioasa nominalizare „Cea mai spectaculoasă lovitură a anului”, instituită de forul internaţional de profil WT.

Igor Iuzefovici s-a remarcat nu doar prin activitatea sa sportivă, ci şi prin cea de businessman. Compania „Expatel”, al cărei fondator şi conducător el este, ocupă mulţi ani la rând poziţii de frunte în domeniul telecomunicaţiilor şi energeticii în regiune, realizând numeroase proiecte importante ce ţin de constituirea unor reţele complexe de infrastructură. De asemenea, pe parcursul ultimului an, compania s-a implicat în realizarea unor proiecte de anvergură în domeniul infrastructurii transportului.

În concluzie, putem afirma cu toată certitudinea că Igor Iuzefovici este preocupat plenar, cu o perseverenţă metodică plină de entuziasm, de constituirea şi în locurile de baştină a unei infrastructuri pentru sănătarea fizică şi morală a naţiunii noastre, infrastructură ce poartă un nume încărcat de forţă şi demnitate – taekwondo.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin