Cătălin Spînu, un Campion European la limita sărăcie…

Luna trecută imnul Republicii Moldova a răsunat la un Campionat European de lupte libere din Croația. Acest lucru a fost posibil datorită tânărului de 15 ani, Cătălin Spînu.

Adolescentul a devenit campion mondial la turneul continental U-15 din Croația.

Cătălin a evoluat în categoria de 62 de kilograme și rând pe rând a dispus de adversari din Armenia, Polonia, Turcia și Georgia, iar în finală l-a învins pe ucraineanul Artur Kostiuk. 

Cele redate mai sus ne-ar face să credem că adolescentul are o viață frumoasă și că este tratat ca un adevărat campion, dar din păcate realitate este cu totul alta.

O casă din piatră goală, un frigider vechi, o podea acoperită doar cu ciment și un dulap plin cu medalii și trofee – acesta este tabloul din locuința unui campion.

Cătălin face parte dintr-o familie social vulnerabilă. Alături de părinți și mai mulți frați, campionul nostru trăiește la limita sărăciei într-o locuință neconectată la apă, gaz și lumină. Din cauza veniturilor mici pe care le au, părinții lui Cătălin nu reușesc să ofere condiții de trai mai bune pentru copiii lor.

Cătălin Spînu este exemplu viu că se poate face performanță indiferent de unde vii și în ce mediu trăiești. Dacă campionul nostru s-ar fi născut în altă țară, probabil, ar fi fost răsplătit și financiar pentru rezultatele sale.

Școala Sportivă Specializată de Rezerve Olimpice din orașul Călărași a lansat o campanie de donații pentru a-l ajuta pe luptătorul Cătălin Spînu.

Iniațiatorii campaniei fac apel la oamenii care vor să îl ajute pe Cătălin să își continuie cariera și să ducă mai departe faima Republicii Moldova.

„Recent am avut un motiv de bucurie și mândrie, atunci când discipolul Școlii Sportive Specializate de Rezerve Olimpice din Călărași, Spînu Cătălin a luat medalia de aur la Campionatul Europei la Lupte Libere. La doar 15 ani Cătălin a contribuit la promovarea imaginii orașului și întregului Raion Călărași, chiar și a întregii R. Moldova și a sportului moldovenesc, în general. Cătălin provine dintr-o familie numeroasă de romi socialmente vulnerabilă, cu venituri mici din care o mare parte revine diferitor alocații pentru copii și ajutor material de la asistența socială. Mama lui Cătălin, singura din familie care ar putea să câștige bani pentru întreținerea întregii familii în prezent este în concediu de maternitate cu copil mic.

„Copiii numeroși din această familie nu sunt aprovizionați cu cele necesare pentru a avea o copilărie decentă. Și după cum vedem și în așa condiții de trai răsar talente sportive care ne fac să ne mândrim de ele. Apelăm la oamenii de bună credință, care, cum și cu cât poate să ajutăm această familie să iasă din impasul sărăciei și să poată trăi demn în societate”, se menționează în mesaju publicat de Școala Sportivă.

Dacă îți dorești să-l ajuți pe Cătălin accesează AICI.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin