Colonoscopia, o procedură de rutină ce previne soarta omului

Un interviu cu Vadim Ghervas, medic oncolog, Șef Centrul Colonoscopic, IMSP Institutul Oncologic, despre necesitatea colonoscopiei, cum poate această procedură să salveze vieți și mai ales, cum poate fi depistată una dintre cele mai tăcute forme de cancer – cancerul colorectal.

 Foto: Nadia Kuzmina

Ce înseamnă colonoscopia și de ce este importantă efectuarea acestei proceduri?
Video-colonoscopia este o metodă avansată de diagnostic și tratament al problemelor colorectale. Importanța acesteia este definitorie prin prevenirea cancerului colorectal, astfel efectuată astăzi, colonoscopia, previne cancerul de mâine.
În cadrul Institutului Oncologic – Centrul Colonoscopic, video-colonoscopia este componenta de bază în screeningul cancerului colorectal, astfel aplicată conform unui algoritm exact, avem drept scop micșorarea mortalității prin cancer colorectal.

De ce nu se promovează mai intens în rândul populației, ca să fie o rutină în viața oamenilor?
Prin tradiție nescrisă, omul din țara noastră nu merge la doctor până nu apar simptome care îl ,,impun” să facă un consult medical. Durerea, cel mai frecvent simptom, care ,,împinge” omul spre medic, nu este caracteristică cancerului colorectal, deoarece mucoasa colonului nu are enervație, cancerul crește lent, dar sigur fără a da semne clare că încarcerează organismul!
Când este durerea, cancerul colorectal deja este în stadiu avansat, când speranța de viață scade dramatic.
Depunem efort zilnic în ideea de a înrădăcina în conștiința populației dogma că o colonoscopie de rutină salvează vieți, acțiune deja dovedită în bunele practici.

Care sunt cauzele apariției acestei maladii și cum poate fi prevenită, nu doar prin vizita la medic?
În teorie, cauza apariției cancerului de colon și rect este multi factorială, însă aici vrem ca toți să înțeleagă doi itemi principali de risc care aduc umbra cancerului colorectal în destinul senin al trupului și sufletului de om. Primul este pe atât de simplu pe cât și de banal – timpul. Parafrazând versurile unui celebru moldovean pe nume Pavel ,,timpul trece, el pur și simplu nu întreabă a dovedit omul ceva ori nu a dovedit, el rece, retează câte-o creangă din pomul vieții” cu cât mai mult trece de jumătate, cu atât este mai expus omul riscului de a face cancer colorectal.
Cifrele nu mint niciodată, iar noi sperăm ca oamenii să memoreze doar două dintre ele, în anul 2019 în R. Moldova 58% din cancerele colorectale au fost înregistrate la populația de 51-70 ani, pe când doar 4% la populația de 31-50 ani. Astfel, diagnosticul cancerului de colon și rect după 50 ani este de 13 ori mai mare.
Al doilea factor de risc care poata duce la apariția cancerului colorectal este istoricul familiei. Dacă aveți rude, în special de gradul unu, cu cancer colorectal sau câteva generații de cancer colorectal, sunteți incluși în grupa de risc, astfel crește probabilitatea de a dezvolta un cancer colorectal la o vărstă mai tânără.

Care este statistica din Republica Moldova, privind cancerul colorectal?
Ca să nu devenim ,,plicticoși” cu indicatori academici și denumiri sofisticate o să spunem simplu, de la an la an, cancerul colorectal, ca valoarea procentuală, ocupă prima poziție. Din datele Cancer Registru Moldova, în anul 2020 din toate cancerele solide, 14% revin cancerului colorectal, pentru comparație cu circa 2% mai mult decât cancerul mamar (locul II) și cel pulmonar (locul III).

Cum promovează centrul dvs. controlul și prevenția acestei boli?
Centrul Colonoscopic promovează la moment controlul pentru populația din grupa de risc, adică rudele asimptomatice, a pacienților cu cancer colorectal, colite ulceroase, polipoză a colonului etc. Deoarece suntem componentă a Institutului Oncologic împărtășim acest îndemn pentru rudele care vin cu pacienții la medicul oncolog specialist. O altă componentă importantă este medicul de familie, care la ora actuală are cadru normativ-legal de a îndrepta doar în baza biletului de trimitere a populației sănătoase din grupa de risc la colonoscopie, fără mari bariere. Accesibilitatea este elementul cheie pentru o deschidere a cetățenilor de a efectua colonoscopia.

Povestiți-ne mai multe despre proiectul lansat și cum e evoluția acestuia?
Componenta colonoscopică a programul de screening al cancerului colorectal, a fost lansată în cadrul Centrului Colonoscopic la 1 aprilie 2016. Centrul a fost dotat cu utilaj performant, proiectul JICA (Japonia) care permite depistarea stărilor precanceroase cu o exactitate obiectivizată.

Un rol aparte îl are anestezia și analgezia, astfel în cadrul Centrului colonoscopic, omul poate beneficia de abordare individuală. Deoarece în populație avem o ,,largă” toleranță la durere, iar aceasta depinde de foarte mulți factori, începând de la anatomia colonului, operațiile în trecutul persoanei, genul, masa corporală, numărul de nașteri etc. Video-colonoscopia cu anestezie generală sau cu analgezie, poate fi stabilită individual, fiecare având avantajele și dezavantajele sale, însă crucial este de a reține faptul că videocolonoscopia realizată azi, salvează vieți.
Fiecare aparat este spălat și sterilizat automat, ceea ce oferă siguranță maximă pentru beneficiarul nostru. Un element nu mai puțin important este și asigurarea cu accesorii ce permit prelevarea analizelor și tratamentului minim invaziv, după care pacientul poate pleca acasă în maxim 24 ore de la intervenție.
Creștem de la an la an, or dacă în anul 2016 au fost realizate 1678 colonoscopii, în anul 2019 am efectuat 3134 investigații, cu un spor pozitiv clar. Menționăm că am crescut și în calitate, astfel dacă în 2016 reușeam timid doar 9% de colonoscopii intervenționale (prelevare de analize sau tratamente minim invazive) atunci în 2019 am ajuns la valoarea de 32%.
Acum, bazându-ne pe date obiectivizate și reale, spunem cu încredere că o colonoscopie realizată la timp, adică azi, salvează de cancer colorectal!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin