Denis Vieru – Omul Anului 2021

Fişier

SPORTIV, JUDOCAN

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 10.03.1996, CHIŞINĂU

STUDII: UNIVERSITATEA DE STAT DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT (USEFS)

TITLURI: CAMPION MONDIAL UNIVERSITAR;

BRONZ LA MONDIALE, SENIORI;

DUBLU PREMIANT CU BRONZ LA EUROPENE, SENIORI;

5 MEDALII DE AUR LA GRAN SLEM

COORDONARE: LUDMILA ZUBCO

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Denis Vieru e lider Mondial în judo, categoria 66 kg, Premiant la Mondiale și dublu Premiant la Europene. Anul 2021 i-a adus locuri de frunte la Grand Slam din Abu Dhabi și Baku, dar și Grand Prix-ul la Zagreb. Sunt victorii importante, obținute prin multă muncă. Însă, totul e posibil atunci când îți dorești mult să faci asta, ne spune el.

Am ales judo cu inima

Drumul meu în sport este, de fapt, unul foarte greu, dar în același timp cu multe provocări interesante, care și-au lăsat amprenta asupra destinului meu. Sunt deja 19 ani de când, pentru prima dată, am păşit pragul unei săli de judo. De mic eram un copil foarte energic și din acest motiv părinții mei și-au dorit ca eu să practic un sport, ca să-mi canalizez energia în ceva care să-mi aducă și rezultate. Să fiu mândru de mine. Mi-au oferit mai multe opțiuni, dar dintre toate mi-a părut atractiv cuvântul „judo”. După ce am văzut și echipamentul, am zis că asta voi face. Mi-a plăcut și istoria lui, fiind un stil de lupte japonez, cu tradiții frumoase și valoroase.

Motivația pentru a face acest sport o găsesc în oamenii care au reușit și în cei care mă susțin. Cred într-un viitor mai bun, chiar dacă timpurile sunt mai incerte. Sunt convins că dacă îți urmezi pasiunea, nu ai cum să greșești. Sunt un optimist și mereu tind să creez o aură pozitivă în jurul meu. Pun mare preț pe relațiile cu cei din jur și nu vreau să-i dezamăgesc pe cei care mă susțin și cred în mine. E foarte plăcut când ești privit de o lume întreagă, dar acest fapt implică și o mare responsabilitate. De aceea mă ambiționez și mai mult când obțin rezultate importante. Înseamnă că totul e posibil, dacă îți dorești mult și lucrezi la asta.

Cum îmi privesc adversarul? Cu ochi buni. Orice adversar este pentru mine o nouă provocare și nici într-un caz nu trebuie să fie subestimat.

Sunt mulți factori ce contribuie la succesele și victoriile personale. Pe lângă antrenorii buni, care îți deschid calea spre victorii, mai e nevoie și de ajutor din afară, cum ar fi sponsorizările. E destul de greu să fii performer pe cont propriu. Respect oamenii care au îndrăgit sportul mare și mulțumesc celor care sunt alături de sportivi și pun umărul la creșterea performanțelor lor.

Personal, am un program destul de încărcat, de aceea obișnuiesc să-mi programez activitățile. Consider că timpul este una din cele mai importante resurse care trebuie corect repartizate pe întreg parcursul zilei. Petrec zilnic în sala de sport câte 5-6 ore. De o mare însemnătate este alimentația și includerea suplimentelor în rutina zilnică. De altfel, organismul nu face față, nu are resursele potrivite de energie și rezistență care sunt necesare în timpul practicării sportului de performanță. Pe de altă parte vorbim de simțul estetic. Oricine își dorește să arate bine și să se simtă perfect zi de zi. Poate reuși acest lucru doar dacă începe cu un program de alimentație bine pus la punct, sport și un mindset pozitiv.

Schimbările întotdeauna sunt bine venite absolut în toate domeniile, pentru că lumea nu stă în loc. Mi-aș dori să vină ziua în care să se facă modificări și la legile din sport, să fie o lege a sponsorizărilor care ar aduce mai aproape colaborările între diverse companii și sportivii de performanță. Pentru că o bună motivație se reflectă în rezultate frumoase, de campioni!

Le mulțumesc, în mod special, părinților mei care m-au îndrumat pe această cale. Iar pentru că am ales cu inima, acum judo face parte, în totalitate, din viața mea. Cu toate că de mic îmi plăcea și șahul, și fotbalul, sporturi care se conduc de reguli precise. O altă pasiune a mea, la moment, o am pentru mașini. Îmi place la nebunie senzația pe care ți-o oferă șofatul. Cine știe… poate deveneam un lider Mondial și în Formula 1. Dar nu se știe niciodată!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin