Nu a regretat vreodată alegerea în carieră, deși acceptarea schimbării necesită, cu siguranță, flexibilitate și disponibilitate. În cei 23 de ani în serviciul relațiilor externe, el și familia lui s-au mutat de aproximativ 10 ori și au locuit în șapte țări. Fie că era vorba de lucrul la sediul din Washington sau peste hotarele Statelor Unite, a trebuit să deprindă 14 meserii noi cu nivele variate de abilități. A învățat trei limbi noi, a lucrat la o bază militară din sudul Afganistanului, fără familia lui sau vreun alt diplomat american în preajmă, a locuit într-un mediu foarte public, dar și foarte constrâns în sediul Ambasadei SUA de la Moscova și a călătorit în zeci de țări însoțind trei Secretari de Stat ai SUA. Da, se pare că schimbarea este una din singurele constante ale vieții sale. Anul 2019 l-a găsit la noi în țară, în calitate de Ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova.
Anul 2019 a fost primul meu an complet ca Ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova. Și a fost unul an plin de evenimente. Moldova a avut trei guverne diferite în 2019. Au avut loc alegeri parlamentare. Vara trecută s-au purtat negocieri prelungite cu privire la schimbarea guvernului. Au avut loc serbări ale Zilei Americii organizate de către ambasada noastră în toată Moldova. Am efectuat multe vizite în Transnistria, Găgăuzia și alte părți ale Moldovei. Am avut numeroase întâlniri și discuții cu oficialii, organizațiile și cetățenii Moldovei care împărtășesc viziunea noastră despre o Republică Moldova fără corupție, ancorată în Europa.
Aveam 16 ani când am aflat pentru prima oară și am fost fascinat de diplomația americană, Departamentul de Stat al SUA și cariera în Serviciului de Relații Externe al SUA. Autoritățile statului Pennsylvania, unde locuiam atunci, ofereau un program de vară numit Governor’s School of Excellence for International Affairs (Școala Guvernatorială pentru Excelență în Afaceri Internaționale), pe care a găzduit-o Universitatea din Pittsburgh. Datorită încurajării și viziunilor părinților mei, am participat la programul respectiv și am aflat despre domeniul afacerilor externe. Doi diplomați americani ne-au vorbit despre serviciul țării noastre prin intermediul diplomației și despre schimbarea spre bine în lume. Asta m-a cucerit. Știam atunci că vreau să devin diplomat și să ajut la consolidarea relațiilor SUA cu alte țări și să ajut alte țări să-și realizeze pe deplin potențialul. Șapte ani mai târziu, după studiile universitare și post-universitare m-am alăturat serviciului diplomatic al SUA.
Consider că drumul spre schimbare în lume și savurare maximă a vieții, în special în negura incertitudinii și tranziției, începe din inimă. Părinții m-au învățau în copilărie un cunoscut proverb biblic: „Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții”. Orice aveți în inimă va ieși, mai devreme sau mai târziu, prin cuvintele și acțiunile voastre și vă va modela viețile. Cu cât mai mult lucrez și îmi îmbunătățesc eul interior, cu atât mai mult viața mea va fi mai semnificativă și cu mai mult impact în această lume.
Încerc să aduc bucurie, energie și angajament în tot ce fac. În opinia mea, pasiunea este la fel de importantă ca și aptitudinile. Pasiunea îi inspiră și pe alții să depună toate eforturile în ceea ce fac; pasiunea îi ajută să vadă posibilul în situații aparent imposibile.
Dar curajul și integritatea sunt, și ele, la baza caracterului. Unul din fondatorii Statelor Unite ale Americii, Alexander Hamilton, a spus: „Cei care nu apără vreo cauză, vor cădea pentru orice”. Este important să ai curajul să-ți aperi convingerile. Oamenii care doresc să schimbe ceva sunt dispuși să acționeze și să vorbească chiar și atunci când le este frică; sunt dispuși să facă ceea ce este corect și să-i apere pe cei fără de apărare chiar și atunci când este greu. Integritatea este la fel de importantă ca și curajul. Faceți ce este corect, chiar și atunci când nimeni nu vă vede. Alegerile pe care le faceți în luarea deciziilor morale aparent nesemnificative vă vor modela alegerile în marile dileme morale. Obișnuiți să faceți lucruri oneste, chiar dacă este mai dificil sau mai costisitor – iar alții vă vor urma cu plăcere.
Sunt mândru că sunt funcționar public, deoarece serviciul națiunii are un loc aparte în fișa postului meu, și fac parte dintr-o echipă foarte puternică. La ambasada SUA în Republica Moldova sunt binecuvântat să am peste 300 de bărbați și femei talentați care s-au angajat să mă ajute să implementez agenda de politică externă a Președintelui Trump și încerc în fiecare zi să fac ceva special pentru cel puțin unul dintre membrii echipei mele – un cuvânt de încurajare sau un sfat, o notă de apreciere, un prânz la mine acasă. Vreau ca ei să știe că sunt devotat lor și succesului lor.
Același lucru este valabil și în activitatea noastră de colaborare cu Guvernul și cu toți cetățenii Moldovei, care merită un viitor mai just, mai democratic și mai prosper pentru toți cetățenii săi, fără corupția care împiedică Moldova să-și atingă potențialul. Statele Unite – și eu, în calitate de Ambasador – împărtășim acest angajament cu ei și cred că putem avea succes împreună.
Lasă un răspuns