Doina Cernavca – Societate | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: jurnalistă, director executiv asociația obștească „Ajută un Om”;
Data și locul nașterii: 26.01, r-nul. Criuleni
Studii: superioare, Jurnalism și Știiințe ale Comunicării, USM
Coordonare: Iuliana Mămăligă
Foto: Victoria Wonka

Se spune că atunci când nu mai poți, în realitate, mai poți un pic. Iar exemplul Doinei Cernavca este cel mai grăitor. Acum 11 ani jurnalista a fondat asociația obștească „Ajută un Om”, fiind sigură că se va salva în special pe ea… Și așa și s-a întâmplat, doar că în decursul anilor Doina și mica sa echipă au ajuns să implementeze cele mai cu impact campanii sociale pentru copiii săraci din sate. Poate fi și cel mai bun ghid turistic al țării, cutreierând Moldova în lung și lat, descoperind destine ce bat scenariile cele mai întortocheate ale vreunui regizor. Iar în 2020, an pandemic și cu tot setul de restricții, Doina s-a înarmat cu același entuziasm și dorință de a ajuta cât mai mulți copii săraci din sate, în special oferindu-le șansa să facă carte. Pentru că, ne spune Doina, doar prin educație un copil crește un matur mai bun.

SUNT OMUL POTRIVIT pentru a rezolva problemele tuturor! Pe bune! (râde). Pe de altă parte, sunt acea femeie care caută zilnic să fie mai bună – fără competiții, planuri, mari așteptări, doar merg înainte și fac ceea ce pot să fac cel mai bine.

FIECARE ZI E O REUȘITĂ. Viața e o reușită și trebuie să o trăim așa cum o simțim fiecare dintre noi. Pe parcursul anilor, aș spune că succesul meu cel mai mare e că… nu m-am pierdut…

2020… A FOST UN AN GREU. Am regândit și adaptat toate campaniile noastre, pentru că nu mai puteam risca să mergem cu donații de 2-3 ori pe săptămână prin sate. În ciuda tuturor restricțiilor am reușit să încălțăm în papuci cu blană mii de copii săraci din satele Moldovei. Iar astăzi pot spune că „Încalță un Copil pentru Iarnă”, implementată al șaselea an la nivel de țară, a fost campania cu cel mai puternic impact direct și totodată, psihologic, pentru că după ce am început a publica poze cu copii desculți în decembrie, oamenii au început să ne caute pentru a dona încălțăminte copiilor din sate. E ceva peste limitele emoțiilor. Realitățile din multe zone ale țării pur și simplu sunt de nedescris prin cuvinte…

CEL MAI FRUMOS COMPLIMENT PRIMIT… au fost cuvintele auzite în 2013: „Eti foalte bună si flumoasă. Vlei să fii si mama miea?”. De la Ionela de 4 anișori, în cadrul unei vizite la orfelinatul din Strășeni…

PROFESIA DE PR RĂMÂNE PRIMA MEA MARE DRAGOSTE. Chiar dacă în ultimii ani mai mult sunt la „Ajută un Om”, asta nu înseamnă că într-o zi nu voi reveni totalmente la „Promo Brand”, acolo unde, de fapt, sunt doar cu ședințele, aprobatul, consultări, expertiză și tot cu ce pot ajuta echipa mea pentru a rămâne la fel de buni în domeniu.

ÎMI PLACE MULT SĂ SCRIU și dacă aș scoate o carte, știu că s-ar vinde bine. Despre drumuri, despre vise pierdute, despre priorități, despre alegeri, despre realitatea văzută în 11 ani prin sate, despre oamenii de acolo și de aici – din inima țării care îți oferă alte condiții de viață, despre capacitatea de a te ridica după ce ai ars definitiv, despre reinventare, despre așteptare, despre bani, despre iubire, despre propriul copil care te poate ține la suprafață, despre slăbiciuni, despre acea căutare, despre iertare, despre oameni!

DACĂ AȘ AVEA DREPTUL la trei dorințe, le-aș alege pe următoarele: să apară soluția pentru tratamentul cancerului. Să nu mai moară mamele tinere mutilate de cancer mamar, să nu se chinuie copiii, să existe acea minune care poate înmulți minunile. Un alt vis ar fi ca toți copiii să ajungă la școală. Educația este salvarea omului devenit mare, pentru că are capacitatea de a înțelege, de a face diferența, de a progresa, de a ajuta, de a fi om bun. Și dacă am voie și o dorință personală, aș vrea să pot să-mi i-au copilul și să călătorim prin lume. Să ne trezim în paturi mari și pufoase, să mâncăm gustos, vorba Mariei mele, să descoperim străzi, animale, locuri frumoase, să ne plimbăm de mână și să mâncăm înghețață din fructe de pădure, să ne relaxăm pe străduțe înguste, să admirăm viața!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin