Doina Dabija: Mama mea a fost bătută pe stradă ziua în amiaza mare, doar pentru faptul că era soția unui scriitor

Doina Dabija

În acest an, academicianul Nicolae Dabija ar fi împlinit 75 de ani, iar tema noastră pe acasă este să păstrăm acele valori pentru care a scris și a luptat în limba română. Doina Dabija, fiica poetului Nicolae Dabija, prin ea continuă și azi Literatura și Arta, prin ea deschidem paranteze și aflăm mai multe adevăruri.

„Tatăl meu a fost un om foarte curajos, atât prin articolele lui bătăioase, cât și prin manifestarea publică. Și, cumva ne-a învățat și pe noi să nu ne temem să spunem lucrurilor pe nume, să nu ne temem de adevăr, să fim sinceri. Pentru că atunci când nu ești sincer cu alții, cred că într-un fel te minți pe tine însuți.

Îmi amintesc foarte clar, tatăl meu primea foarte multe amenințări acasă, foarte multe scrisori. O dată chiar i-am auzit când discuta cu mama despre niște scrisori. El nu și- a dat seama că eu i-am auzit, dar curiozitatea de copil, atunci când au plecat de acasă, eu am căutat acele scrisori și le-am citit. Într-adevăr erau groaznice, dar aceste lucruri nu l-au oprit ca să facă ceea ce a făcut. Era convins că trebuie să spună lucrurilor pe nume. În altă ordine de idei și mama mea a fost bătută pe stradă ziua în amiaza mare, doar pentru faptul că era soția unui scriitor. Unui scriitor care dorea să avem istoria noastră, să vorbim în limba noastră. Păreții din fața scării unde locuiam erau murdăriți cu tot felul de mesaje. Îmi amintesc că mama a cumpărat mai multe cutii cu vopsea, deja avea rezerve de vopsea ca să poată în fiecare zi să acopere acele mesaje, vopsea pereții. Au fost multe întâmplări, noi eram urmăriți de la școală, eu eram urmărită de la școală. Fratele meu la fel a avut de suferit, fiind bătut de niște adulți care au aflat că este fiul cuiva și i-au reproșat: „A tu ești fiul celui care care vrea limbă și vrea unire.” Au fost perioade dificile, mulți consideră că copiii de scriitori, duc o viață mai liniștită, dar nu este chiar așa. Aceste lucruri, aceste întâmplări nu m-au împiedicat nici pe mine ca să cred în izbândă, cred în adevăr să merg mai departe, fiind convinsă că Dumnezeu este sus și Dumnezeu e din partea oamenilor buni și până la urmă e de partea adevărului,” spune fiica poetului Nicolae Dabija.

Doina Dabija a menționat că sunt tot feluri de riscuri, având amenințări și după moartea tatălui său. Aceasta a spus că a fost spart site-ul lor de mai multe ori, chiar după moartea academicianului Nicolae Dabija.

„Anul trecut am avut un accident grav de mașină care presupun că nu a fost totuși un accident prea întâmplător, sunt multe lucruri neclare acolo, dar securitatea a lucrat din totdeauna. Amenințări au fost, mai cu seamă că „Literatura și Arta” este o revistă pro românească care promovează identitatea noastră națională și sigur că sunt și cei care îi deranjează. Eu sunt convinsă că atunci când vrei să faci un lucru bun, Dumnezeu te ajută de sus și într-un fel te protejează,” a povestit Doina.

Fiica poetului a spus că ceea ce reeditează ea la editura Literatura și Arta, această editura are tot dreptul să reediteze cărțile lui Nicolae Dabija.

„Au fost cazuri când am fost sunați pe rând toți, după aia comunicam între noi, dar nici eu nu pot să-ți dau foarte multe detalii în acest sens. Cei care vor să afle mai multe să mă contacteze și le explic personal. Eu îmi doresc ca ceea ce a lucrat el timp de o viață să nu rămână undeva într-un sertar, iar numele lui să continue să circule și să se bucure cititorul. El avea o mare bucurie atunci când îi apărea o carte nouă, când mergea la întâlnire cu cititorii și se bucura să facă în dar cărți, așa cum am venit eu astăzi cu cărți. El se bucura să le ofere,” a mai adăugat Doina Dabija.

Puteți urmări întregul podcast Sincer cu tine cu Zina Bivol, în continuare.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin