Dona Răpciugă – drumul spre succes prin respect și dedicare | #40under40

Atât timp cât respectul și dedicarea fac echipă bună, drumul spre succes este pe jumătate parcurs

DONA RĂPCIUGĂ

Director Executiv Kaufland Moldova

Corectitudinea, respectul, perseverența și performanța sunt calități care o descriu perfect și o ghidează în tot ceea ce este și face astăzi în calitate de femeie, soție, mamă și lider în echipa Kaufland. Dona Răpciugă crede în puterea exemplului, în sustenabilitate și implicare. Echipa care a format-o este a doua ei familie, alături de care crește și dezvoltă idei minunate. 

Cariera mea la Kaufland a început încă din 2011, când m-am angajat ca Process Manager la Kaufland România. Am lucrat în această poziţie timp de 5 ani, iar în 2016 am devenit Project Director Kaufland Moldova, fiind implicată de la faza de idee până la cea de implementare. Cea mai mare realizare este că am construit mai mult decât un magazin, am consolidat o echipă puternică alături de care înregistrăm noi performanțe.

La începutul anului 2020, am acceptat o nouă provocare în cariera mea și anume, funcția de Director Executiv Kaufland Moldova. Pentru a mă dedica acestei responsabilităţi și a performa alături de companie, am decis împreună cu familia să facem o schimbare importantă în viaţă noastră, și anume, să ne mutăm împreună la Chișinău. În scurt timp, Republica Moldova a devenit o adevărată Casă pentru mine și familia mea. Ne-a cucerit încă de la prima vizită și zi de zi continuăm să descoperim noi locuri și oameni frumoși. Chișinăul are un șarm aparte, care te face să te îndrăgostești foarte repede și bănuiesc eu, pentru mult timp.

Am construit aici o echipă de oameni profesioniști și dedicați, care m-au primit cu braţele deschise. Muncim cot la cot pentru a obţine rezultatele dorite. Acum, privind înapoi, pot să spun doar un singur lucru, în carieră contează oamenii pe care îi întâlnești și care te marchează și experienţele – care te schimbă.

Cel mai important lucru care ne definește ca lider de piață, este atitudinea. Atât timp cât respectul și dedicarea fac o echipă bună, drumul spre succes este pe jumătate parcurs. La Kaufland, descoperi o altă lume, una în care angajaţii companiei o mișcă spre noi performanţe, iată de ce, atunci când echipa mea greșește, mă uit în oglindă, fiindcă știu că eu sunt cel responsabil, iar dacă totul merge bine și avem succes – știu că datorez acest lucru echipei mele. Un business de succes înseamnă să investești continuu în dezvoltarea angajaţilor, pentru a deveni cea mai bună versiune a lor.

Kaufland este diferit prin „implicare”, care face diferenţa. Dincolo de ceea ce înseamnă un retail clasic, suntem un partener activ în dezvoltarea economică, dar și socială a ţării. Sustenabilitatea și responsabilitatea socială reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni ai activităţii companiei noastre.

În business contează să ai o gândire orientată spre viitor. Sustenabilitate înseamnă să îţi pese de cei din jur, de comunitate, de mediu, de generaţiile viitoare. Atunci când îi lași deoparte, ai pierdut, fiindcă a avea o viaţă lungă înseamnă să trăiești împreună cu cel de lângă tine în armonie. E un echilibru fragil între ceea ce oferi și ceea ce primești.

Sustenabilitatea se reflectă în tot ce facem, în orice decizie pe care o luăm. Începând cu lanţul de aprovizionare (unde optăm pentru colaborări cu producătorii locali îndeosebi), până la gestionarea eficientă a resurselor în magazine (reciclăm în companie, în magazine avem infrastructură ecologică de climă) și chiar la proiectele de CSR dezvoltate cu ONG-uri. Ne-am asumat să venim cu soluţii pe cât de „verzi”, pe atât de strategice.

Satisfacţia clienţilor e în centrul preocupărilor noastre când vine vorba de principii. Amabilitatea, Respectul, Corectitudinea faţă de clienţi fac ca experienţa cumpărăturilor la Kaufland să devină una plăcută.

3 ani de management ai companiei kaufland în moldova

Satisfacţia clienţilor e în centrul preocupărilor noastre când vine vorba de principii. Amabilitatea, Respectul, Corectitudinea faţă de clienţi fac ca experienţa cumpărăturilor la Kaufland să devină una plăcută.

Kaufland este unul din cei mai mari angajatori din Europa, iar valorile care stau la bază determină și succesul companiei. Oamenii trebuie să se simtă valorizaţi, ascultaţi și să le fie respectat programul de lucru, pentru a-și putea menţine echilibrul între viaţa personală și cea profesională. Pe de altă parte, puterea exemplului este esenţială, așa că oferindu-le angajaţilor corectitudine, transparenţă, respectarea promisiunilor, aceștia vor acţiona în aceeași manieră. Pentru mine echipa Kaufland Moldova înseamnă cea de-a doua casă alături de care celebrez reușitele și trecem cu brio peste provocări.

Să fii o femeie puternică înseamnă să cauţi permanent inspiraţie în oamenii și lucrurile care te înconjoară, să înveţi din greutăţi, eșecuri și să trăiești din plin bucuriile alături de cei dragi. Să fii o femeie puternică este despre cum alegi să îţi folosești fiecare zi. Și adevărata putere este când ziua ta face diferenţa în vieţile celorlalţi.

Timpul petrecut cu soţul și fiica este foarte important pentru mine. În timpul liber descoperim Republica Moldova, locuri pitorești, pensiuni tradiţionale și bucate delicioase. Ba mai mult, acestea ne inspiră să testăm acasă noi reţete, având la dispoziţie un sortiment vast de produse proaspete și de calitate, evident de la Kaufland. De asemenea, ne place să creăm amintiri prin diverse activităţi pe care le facem împreună cu prietenii de aici și alături de care mă simt ca într-o mare familie. Ritmul în care trăiește omul modern este foarte rapid, dar, nu trebuie să uităm că noi ne facem singuri agenda.

Cele mai prețioase lecții de viață… O funcţie de conducere presupune responsabilitate, nu doar personală, dar și una colectivă. Din momentul când începi să conduci o echipă, de tine depinde tot, atât rezultatele, cât și eșecurile. Să ai succes în carieră este ca atunci când te antrenezi, fiindcă nimeni nu a câștigat un maraton fără să alerge, să transpire și să i se oprească respiraţia pentru câteva clipe. Orice zi, orice lucru pe care îl facem, orice om cu care interacţionăm înseamnă o lecţie de viaţă.

Nu contabilizez provocările, ci lecțiile învăţate. Cred că noi suntem suma acestor experienţe profesionale și personale. Ritmul dinamic din activitatea de zi cu zi, ne face să devenim cea mai bună versiune a noastră.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin