Dorin Galben, câștigătorul „Omul Anului 2016” pentru activitatea sa în domeniul presei tipărite

Chiar dacă de doi ani face și televiziune, Dorin Galben se consideră în primul rând reporter de ziar și doar după asta prezentator TV. Îi place la nebunie să scrie. Mereu este nemulțumit de ceea ce face. Este, de altfel, și cel mai mare critic al său, dar anume aceasta îl face să progreseze. Poate că din aceste motive consideră că cea mai mare realizare a sa de până acum e faptul că și-a dat seama ce vrea să facă pe viitor. A înțeles că jurnalismul îl reprezintă, în orice formă ar fi. Îi place să gândească texte diferite de cele pe care le citește în mass-media de la noi. Preferă să scrie pentru ziarul „Timpul”, dar și să pună la punct edițiile emisiunii „Cod Galben” și, ulterior, să urmărească impactul acestora. Totuși, spune el, din păcate, în majoritatea cazurilor nu primește feedback despre ceea ce face, dar asta nu înseamnă că trebuie să-și lase mâinile jos.

A ales să facă jurnalism pentru că este sigur că poate să influențeze păreri și să se afle mereu într-un proces și mediu de învățare. Nu-i plac lucrurile plictisitoare și statice, or jurnalismul îi oferă plăcerea de a porni idei noi, iar asta îl face să se simtă util societății.

El mai afirmă că dacă nu ar fi fost jurnalist, atunci sigur ar fi studiat medicina sau ceva din domeniul IT. Medicina i-a părut atractivă mereu, un domeniu care l-ar reprezenta, pentru că îl fascinează necunoscutul. Ar fi ales IT pentru că oferă mult loc de imaginație – e, de fapt, profesia prezentului și a viitorului. Dorin susține că nu are un motto după care să se ghideze în meseria sa, iar dacă l-ar avea, nu crede că ar putea să se conducă după el toată viața. În această etapă a vieții sale, totuși este ferm convins că anume fraza „omul este capabil să obțină absolut tot ce-și dorește, însă doar dacă are răbdare și încredere în sine” îl reprezintă.

De la anul 2017, are multe așteptări, iată de ce își propune să continue să învețe lucruri noi, să producă materiale de calitate, emisiuni de impact și bună dispoziție în rândul persoanelor care îl înconjoară.

A scris în jur de 350 de articole pentru ziarul „Timpul”. A făcut aproape 150 de emisiuni „Dialog” la AGRO TV Moldova și circa 100 de emisiuni „Cod Galben” la 10 TV. A fost măturător pentru o zi, a coborât în mina de calcar din Chișinău și a vizitat prostituatele de pe Calea Basarabiei. Vorbim despre Dorin Galben, unul dintre puținii jurnaliști care încearcă să iasă din tipare și să facă o schimbare prin materialele pe care le realizează.

Fişier

Reporter la ziarul „Timpul”

Data și locul naşterii:
28 iulie 1991, Satul Japca, raionul Florești

Studii: Antropologie, USM; Jurnalism și Comunicare Publică, Akademia Humanistyczna im. A. Gieysztora, Polonia; Școala de Studii Avansate în Jurnalism (SSAJ), Chișinău

Premii / distincții: Cel mai bun tânăr jurnalist din presa scrisă (2015)

Text: Svetlana Tataru

Foto: Arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin