Dorin Popescu – Omul Anului 2021

Fişier

AVOCAT, PREȘEDINTE AL UNIUNII AVOCAȚILOR DIN R. MOLDOVA. LECTOR DEPARTAMENTUL DREPT PENAL, USM

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 06.06.1971

STUDII:DOCTORAND (COMPETITOR) LA CATEDRA DE DREPT PENAL ȘI CRIMINOLOGIE DIN CADRUL FACULTĂȚII DE DREPT A UNIVERSITĂȚII DE STAT DIN MOLDOVA; MASTERAT, SPECIALITATEA DREPT PENAL ÎN CADRUL FACULTĂȚII DE DREPT A UNIVERSITĂȚII DE STAT DIN MOLDOVA; LICENȚĂ ÎN DREPT, FACULTATEA DE DREPT A UNIVERSITĂȚII DE STAT DIN MOLDOVA.

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Onestitatea, altruismul, comunicarea afectivă cu cei din jur sunt calități care se pliază perfect alături de profesionalismul și diligența omului de drept, Dorin Popescu. Moștenește spiritul dreptății de la tatăl său și își continuă menirea cu demnitate. Recent, i s-a oferit mandatul de Președinte al Uniunii Avocaților din R. Moldova, încredere primită din partea colegilor cu care împărtășește aceleași viziuni, concepte și obiective de dezvoltare. Pledează pentru echitate și comunicare, talanți care înclină balanța spre câștigul de cauză și conduc actul juridic în zona de încredere a cetățenilor.

,,Asul din mâneca” unui avocat

Vocația de avocat am moștenit-o de la Tatăl meu, Astafie Popescu, un avocat deosebit și un profesionist desăvârșit, care mi-a „inoculat” omenia, zelul și corectitudinea în abordarea profesională. El a fost cel care m-a educat în spiritul unui adevărat specialist în drept și avocatură. Ulterior, m-au format ca profesionist dascălii universitari, de la care am căpătat aptitudini și am învățat multe lucruri necesare profesiei.

Mandatul de Președinte al Uniunii Avocaților din Republica Moldova obținut în 2021, mi-a fost oferit de colegii de breaslă, de aceea nu aș califica funcția în care am fost ales ca o victorie a mea, este o alegere conștientă de comun acord, care se identifică cu dorința de schimbare și de conlucrare. O astfel de atitudine înseamnă totul, într-o asociație profesionistă de avocați, or, Președintele unei comunități de acest fel valorează puțin, dacă nu are susținerea necesară din partea colegilor de breaslă, în așa fel încât lucrurile să fie mișcate înainte.

Pentru perioada următoare ne-am propus o serie de obiective: transparentizarea activității organelor de conducere ale UARM; sporirea încrederii societății/cetățenilor în profesia de avocat; inocularea în sediile autorităților statului și în conștiința membrilor societății a principiului că avocații nu trebuie identificați cu clienții lor sau cauzelor acestora, ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor; combaterea/neadmiterea imixtiunii autorităților și a altor persoane în exercitarea profesiei de avocat.

Un sondaj arătă că avocații sunt cel mai bine instruiți profesional, în raport cu alte categorii juridice. ,,Asul din mânecă” a unui avocat constă în buna pregătire profesională, perfecționarea inițială și continuă, ridicarea nivelului de cunoștințe, diligența și receptivitatea față de nevoile cetățenilor și, nu în ultimul rând, corectitudinea în relațiile cu colegii și cu beneficiarii serviciilor de avocatură.

Nu știu dacă putem să o numim fisură, dar cred că la momentul de față, în sistemul judecătoresc, există o problemă de comunicare între generațiile de judecători. E necesară o abordare mult mai transparentă și explicită pe anumite probleme de sistem, cât și pe altele ce țin de crearea unei practici judiciare unificate. În rezultat, încrederea cetățenilor în justiție va spori, cu siguranță. Fiecare persoană care accede în funcția dată trebuie, mai întâi de toate, să aibă cei șapte ani de acasă, pentru că de aici pornește calitatea muncii, modul de organizare a procesului, comportamentul imparțial al judecătorului, redactarea actului juridic în așa fel încât să fie clar de ce a fost adoptată o anumită soluție pe caz, etc..

O altă problemă, în opinia mea, este amestecul excesiv al autorităților statului în organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc, nuanțe care nu au existat de ani buni, dar care s-au ivit recent. Apare întrebarea: „De ce ?”, „Ce s-a întâmplat?”

Momentul „de respiro” după o săptămână de muncă asiduă mă găsește servind o ceașcă de ceai în timp ce admir florile din grădină, îngrijite cu mult drag de scumpa mea soție. Îmi place să privesc reflectând tablourile pictate de feciorul meu mai mare și să ascult cu atenție pasaje din disciplinele de istorie sau geografie, povestite cu atâta pasiune de feciorașul meu mai mic.

Tabieturi? Da, cred că muzica. Cânt la mai multe instrumente muzicale, de aceea, de fiecare dată îmi place să o ascult, dar și să cânt. Sunt pasionat de judo. Cândva am și practicat acest sport inteligent, care implică respectarea strictă a regulilor de luptă. Are la bază folosirea supleței, în locul forței brute, totodată multe procedee se bazează pe folosirea energiei adversarului. La fel și în profesia de avocat, uneori putem apela la aceste principii.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin