Dragoș Musteaţă: „Ca să începi o afacere, trebuie să o începi!”| #40under40

Fondator: Decorațiuni.md

• Domeniul de activitate: Iluminat festiv

• Rezultatul care te face mândru: Într-un an complicat, am reușit să înregistrăm o creștere semnificativă comparativ cu anul trecut.

• Vârsta: 33 de ani

Text: Rodica Ciorănică

Dragoș e unul din tinerii magnifici și sclipitori exponenți ai generației sale. De câțiva ani, ne „dăruiește Crăciunul” pe străzi, oficii și acasă, iar mai nou afacerea sa a aprins beculețe în cele mai îndepărtate localități ale țării.

Am creat o afacere care crește și se dezvoltă rapid, bine organizată și sistematizată. Transformăm Moldova într-un loc estetic, sigur și confortabil pentru trai în cel mai scurt timp posibil.

Cele mai importante lucruri care trebuie să se știe despre noi este că oferim produs de calitate superioară cu garanție de peste cinci ani. Concepem proiecte artistice de valoare, bine chibzuite, care, odată realizate, au impact deosebit asupra societății – sarcină deloc ușoară și de neatins pentru majoritatea actorilor din această industrie. Și ultimul, că suntem o companie care susține primarii în exercitarea funcțiilor lor, lucrăm sârguincios ca să avem acoperire pe țară, respectiv orice localitate la un click distanță să poată beneficia de frumos în timpul sărbătorilor de iarnă.

S-ar părea că, dacă a trecut Crăciunul, pot pleca în vacanță până la vară. De fapt, pot pleca în vacanță doar până la mijlocul lui ianuarie, după încep demontările proiectelor instalate în sezonul de iarnă și nemijlocit lucrul de organizare și îndeplinire a planificării strategice. Aparent nu ai ce face, dar, în realitate, cu cât mai repede începi planificările și acțiunile, cu atât ești mai bine pregătit în sezonul următor, știți vorba ceea: „Pregătește-ți vara sania, iar iarna carul”.

Mereu am văzut lucrurile în felul meu, așa ca am decis să fac afaceri ca să îmi dezvolt viziunile. Evident că a fost și un plan strategic care într-un timp foarte scurt a devenit doar ceva scris pe hârtie. Totodată, nu faci nimic dacă nu faci nimic, ca să începi o afacere trebuie să o începi! Oricât de simplu ar suna. Poți să atingi un scop mare doar făcând pași mici, pe Everest te poți urca doar pășind și nicidecum sărind pe ici colea. Acțiunile mici și consecutive sunt foarte importante în conceperea afacerii, dacă le întreprinzi, atunci cu siguranță vei avea succes.

Ne-au trebuit câțiva ani să ajungem în inimile consumatorilor. Evident, mai este mult de lucru, iar succesele sunt doar puncte mici către atingerea scopului final – de a transforma Moldova într-o țară frumoasă din punct de vedere estetic, sigură și confortabilă pentru trai.

Dacă aș începe totul de la început, aș exclude grijile din viața mea. Ajungi la un timp când înțelegi că sunt de prisos și nu aduc nimic bun. Totodată, aș fi mai curajos, aș merge la riscuri mai mari și mi-aș înmulți ambițiile.

Angajații companiei îmi sunt foarte aproape de suflet. Petrec mai mult timp la serviciu decât cu prietenii sau cu familia, așa că regula de bază este ca persoanele angajate în companie să fie persoane sociabile, etice, productive, cu dispoziție bună și inteligente. Acest fapt ne oferă posibilitatea să lucrăm într-un mediu plăcut și prietenos.

Afacerile sezoniere sunt supuse riscurilor mai frecvent decât cele obișnuite. Uneori îți răscumperi investițiile, alteori nu. De exemplu, în acest an industria noastră a avut de suferit colosal, sistările de curent electric, prețul ridicat la energia electrică, incertitudine pe piața locală și inflație de 40% – toate astea au lovit cu putere în compania noastră. Cum să vinzi decorațiuni de iarnă când oamenii nu știu cu ce să-și plătească serviciile comunale sau dacă va fi sau nu lumină? Până la urmă, productivitatea și perseverența iarăși ne-au scos din belea. Astfel, am înregistrat o creștere de 30% comparativ cu anul trecut, fapt care demonstrează că oamenii au nevoie de speranță și sărbătoare în sufletele lor.

Ofer prioritate afacerii, pentru că datorită ei supraviețuim cu toții. Dar activitatea profesională nu concurează cu familia, din contra, acestea se sprijină una pe alta dacă funcțiile fiecăreia sunt setate corect.

Am învățat un lucru! Este complicat să construiești ceva grandios de unul singur, chiar dacă știi cum și ai în posesie cele mai bune talente. Vrei să te dezvolți și să te extinzi? Atunci va trebui să mergi la risc și să delegi funcții care par a fi de nedelegat. Aceasta este unica metodă de a construi o afacere corectă și eficientă.

Oamenii care nu visează, nu ajung nicăieri. Problema generațiilor tinere este că nu știu cât de puternice și importante sunt visele și ce rol colosal au acestea în viețile noastre. Ce ține de mine, cred că mi-am atins abia o pătrime din visuri.

DACĂ AȘ DEVENI Președintele Republicii Moldova…

Cu siguranță voi face primele trei lucruri scrise în agendă, iar care sunt acestea, habar nu am.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin