Eugen Gorean – Cultură | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Artist plastic
Data și locul nașterii: 10.04.1991, or. Chișinău
Studii: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău
Coordonare: Zina Bivol
Foto: Arhiva personală

Picturile lui te duc dincolo de realitate, iar culorile vorbesc între ele ca și cum ar discuta doi oameni maturi. Eugen Gorean, are doar 30 de ani, dar creațiile lui sunt la mare căutare. În perioada pandemiei tânărul a realizat o serie de acuarelă, unde vedem cum animalele invadează marile orașe ale lumii. Ele fiind un răspuns la regimul de izolare provocat de Covid. Aceasta serie a expus-o în Chișinău, iar acum o pregătește pentru expoziţii personale în Anglia şi Franța, de unde a primit deja invitaţii. Seria de tablouri „Animalele în oraș” a fost premiată în anul 2020 de Casa de Modă „Fête Impèriale Paris”, pentru concursul „Le monde d`apres”. De data aceasta, Eugen a lăsat pensula și a trecut la răspunsuri.

PENTRU MINE OMUL ANULUI este un termen abstract, consider că această etichetă o poate purta un om care s-a evidenţiat sau a lăsat o amprentă în acest an. Ultima mea serie de picturi se includ în acest sens. Ele reflectă exact realitatea zilelor noastre, fiind inspirate din schimbările morale şi sociale, consolări, parodoxuri, mituri, schimbări climatice etc.

OMUL ÎN ANUL 2020 ESTE REFUGIAT, nu mai este cel mai important element social, deci, oraşele sunt invadate de animale care preiau conducerea. Consider că arta trebuie să răspundă unor realităţi contemporane, indiferent de limbajul artistic.

RELAȚIA MEA CU VOPSELELE se încadrează în intervale de timp. Am avut o perioadă „albastră” când eram obsedat de toate nuanţele cu acest pigment, am avut şi o vreme de adoraţie pentru „alb”. În timp, aceste preferinţe se schimbă. Culoarea este un element din limbajul meu artistic, însă nu este unul dintre cele mai importante. Esenţiale rămân tonurile, relaţiile între culori şi mesajul picturii.

SUNT MÂNDRU CĂ AM FOST INVITAT SĂ-MI EXPUN PICTURILE în Parlamentul European, de la Consiliul Europei, și că am avut expoziții în China, Marea Britanie, Franța, Rusia și Statele Unite. La ora actuală sunt Brand Ambasadorul Companiei „Canson” și la firma de pensule „Tintoretto”, Italia, care se ocupă cu materiale de artă. Mă bucur să am și o comunitate de peste 50 mii de urmăritori în Instagram, care îmi permite să realizez workshop-uri în toată Europa, în franceză, engleză și rusă.

UNEORI ACUARELA ESTE CAPRICIOASĂ, dar trebuie să fii încrezut în ceea ce vrei să faci. Orice vibrație nesigură, această tehnică picturală o percepe. Pentru a obține spontanietate, trebuie să poți controla procesul la maxim.

ORICINE POATE SCHIMBA LUMEA, arta însă este cea care marchează perioada în care trăim. Misiunea unui artist este de a imprima această perioada pentru alte generații.

ÎN TIMPUL PROCESULUI DE CREAȚIE am o regulă de bază, lucrez întotdeauna cu o lumină naturală a zilei, aceasta permite să ai o culoare cât mai adevărată.

MĂ INSPIRĂ personalitatea lui Picasso, un artist adevărat, care a reușit să creeze în diverse stiluri, și toate cu succes. Arta de a fi productiv este despre Picasso.

REUȘITELE UNUI OM, în special ceea ce ține de segmentul meu, se măsoară în solicitări, în prețul artistului pe piața artei și în numărul de proiecte artistice. Cred că o formulă exactă a succesului nu există, doar munca de fiecare zi poate să-ți asigure izbânda. Eu am înțeles un lucru, dacă tu reușești să trezești niște sentimente sincere, spectatorul este receptiv și îți răspunde cu același mesaj.

TABLOUL CARE URMEAZĂ A FI CARTEA  mea de vizită urmează încă să-l fac. Acum, îmi doresc nespus de mult ca în 2021 să ieșim cu bine din zona de turbulență.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin