FELICIA – Top Branduri 2021

Anul marilor investitii pentru grupul de companii Felicia. 2021 a fost marcat de una dintre cele mai semnificative tranzacții de pe piața farmaceutică – Grupul de companii Felicia a achiziționat activele întreprinderii Mixte moldo-ungare RihPanGalFarma, consolidându-și astfel poziția de lider pe piața de profil.

0
de ani pe piața farmaceutică din Republica Moldova

POVESTEA FELICIA

Creată în 1997, Felicia rotunjeşte în acest an vârsta de 25 de ani. Exact ca şi fiica fondatorului, al cărei nume îl poartă lanţul de farmacii şi care, se pare, a purtat mult noroc afacerii familiei Berdos. Felicia este prima afacere din acest domeniu care a revoluţionat sistemul clasic de vânzări și sistemul de autodeservire.

Astfel, au apărut marketurile cu acces liber la un sortiment de cca 15 mii de produse parafarmaceutice, echipamente medicale, alimente sănătoase, suplimente alimentare. În farmaciile situate în centrul orașului, unde sunt mereu mulți străini, au recrutat personal cu cunoștințe de limba engleză. Au montat canapele mici, răcitoare de apă, panouri TV pentru publicitatea farmaceutică. Au dezvoltat o identitate corporativă comună pentru lanț și au introdus ambalaj ecologic. Adică, „Felicia” a dat tonul printr-un nivel de serviciu diferit.

TRANZACŢIA ANULUI 2021

Cea mai mare realizare a anului 2021 a fost achiziționarea distribuitorului farmaceutic RihPanGalPharma SRL și a Rețelei de farmacii Gedeon Richter, o tranzacţie surpriză pe piaţa farmaceutică din Moldova. Uzina ungară Gedeon Richter avea în Republica Moldova active puternice – două depozite angro, construite conform legislației în vigoare și a principiilor de bună practică de distribuție (GDP), și o rețea de 40 de farmacii. Partea maghiară investise circa 12 milioane de euro în proiectul său moldovenesc. Aceasta i-a asigurat o cotă de piață (peste 6%) și vânzări de 40 de milioane de euro pe an. Dintre aceștia, 4,9 milioane de euro erau generați de propria rețea de farmacii.

După fuziune, Felicia a preluat conducerea, cu o cotă de piață retail de 25% și o cotă angro de 21%, consolidându-și astfel poziția în topul jucătorilor de profil.

FELICIA ECO – DIN RESPECT PENTRU VIITOR

Deșeurile medicale prezintă o amenințare pentru mediul înconjurător, deoarece substanțele chimice contaminează solul și apa.

Începând cu 5 aprilie 2021, Farmacia Felicia a lansat proiectul-pilot de colectare selectivă a deșeurilor de la persoane fizice în 5 farmacii din mun. Chișinău. Într-o perioadă destul de scurtă de implementare a proiectului, au reușit să colecteze aproximativ 1500 kg de deșeuri medicale, care au fost ulterior distruse. Aceste rezultate au motivat Felicia să extindă proiectul pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Misiunea Farmaciei Felicia este de a minimiza impactul acestor deșeuri potențial periculoase asupra sănătății umane și asupra mediului.

CARD FRUMOS

S-au remarcat mereu prin abordarea plină de grijă a clienților, prin atenția deosebită față de nevoile acestora, dezvoltarea proiectelor și mecanismelor de individualizare pentru o astfel de comunicare. Această dorință a servit drept bază pentru apariția unuia dintre produsele demne orientate către clienți – sistemul de loialitate „Card Frumos”. Până acum, acesta este singurul card care oferă beneficii exclusive și cashback sub formă de bonusuri pe segmentul farmaceutic.

PROIECȚII 2022

Farmaciile Gedeon Richter, recent achiziționate de grupul FELICIA, sunt localizate cu precădere în regiuni, în nordul şi sudul Moldovei. După o analiză minuțioasă a pieței farmaceutice, noii proprietari au optat pentru lansarea unui proces de rebranding. Astfel, până la sfârșitul anului 2022, aceste farmacii se vor transforma într-o nouă rețea de farmacii discount „SALUT”.

Or, laudabilă este dorința și prioritatea de a păstra și prelua cele mai bune practici ale ambelor părți. Iar obiectivele majore pentru 2022 rămân a fi calitatea serviciilor, diversitatea produselor și atenția față de client.

Am trecut print-o etapă de creștere intensivă în ultimii ani, în care am investit maxim efort în sistematizarea și eficientizarea proceselor interne, la toate nivelele. Extinderea si dezvoltarea noastră prin cea mai tare tranzacție din domeniu, si anume achiziția grupului de companiii Gedeon Richter în Republica Moldova, ne-a adus poziția de lider. A fost o oportunitate pe care nu mi-aș fi permis să o ratez. „Farmacia Felicia” este o rețea 100% – autohtonă de farmacii, lucru de care eu și echipa mea suntem nespus de mândri. În 2022, vom face 25 de ani pe piața farmaceutică din Moldova. În tot acest timp, mereu ne-am implicat în inițiative benefice pentru oameni și societate. Această extindere înseamnă pentru noi o nouă etapă de maturizare și dezvoltare.

DORIAN BERDOS

FONDATORUL GRUPULUI FELICIA

Abonează-te la articolele

Vip Magazin