Fenomele digitale. Pericol sau evoluție? | Pavel Zingan | Proiect susținut de Orange Moldova

Încotro…navigăm?

Giovanni Giovannini, autorul cărții de la „Silex la Siliciu: istoria mijloacelor de comunicare în masă”, ar fi trebuit să scrie și volumul doi, de la Silex la TikTok, poate. Pentru cei care nu știu, silex este o rocă dură ce datează tocmai din epoca de piatră. Dar, se pare că gena de futurolog nu a funcționat în cazul italianului. Se pare că experții noștri în comunicare sunt mult mai aproape de ceea ce avem azi.

Cum e să trăiești cu gratiile după tine, numite și hashtag? Ce fac masele în online și cum te poți transforma din erou în victimă la doar un click distanță? Este oare Internetul o lucrare a răului și poate oare Codul Civil să facă ordine în lumea virtuală? Unde ne oprim și de unde continuăm?

Vă invităm să răsfoiți un proiect dedicat comunicării în era digitală și să reflectați mai târziu (poate) asupra vremurilor în care trăim și cum ne influențează tehnologiile viața.

Coordonator: Iuliana Mămăligă

Mi-au fost propuse mai multe subiecte pentru această pagină. Am optat pentru cel de sus, din titlu.

Pavel Zingan

Jurnalist

De ce? Pentru că din titlu se desprinde o eroare comună, cea mai răspândită la moment, despre cum omenirea privește evoluția fenomenelor digitale. „Miezul” problemei îl găsim în prepoziția „sau”.

Până vom clarifica lucrurile, ne vom asemăna copiilor care se joacă cu focul. Minorilor li se pare o activitate frumoasă, interesantă până în clipa când se frig.

Abordarea corectă în mediul digital e recunoașterea existenței pericolului și evoluției, ambele fiind în aceeași horă.

Să luăm un exemplu apropiat mie din sfera media. Niciodată în istoria omenirii, celor care sunt în căutarea informațiilor, nu le-a fost atât de ușor acest lucru. Timpul de găsire a soluțiilor pentru a rezolva unele probleme devine din ce în ce mai îngust. Însăși soluția poate fi extrasă dintr-un torent masiv de informații. Aici vorbim despre evoluție, progres. La fel, niciodată filmulețele cu caracter compromițător sau indecent nu au făcut înconjurul planetei atât de rapid ca acum, acaparând vizualizări și miliarde de oameni. Aici deja abordăm subiectul pericolului.

A fost nevoie de secole pentru ca religiile lumii să fie numite religii mondiale prin numărul de închinători ai acestora. Astăzi, orice adolescent, care a făcut orice prostie, poate atrage atenția a milioane de oameni din întreaga lume.

Ce trebuie să acceptăm? Că de acum înainte va fi așa.

Ce să facem cu privire la pericolul digitalizării? Amintiți-vă întotdeauna că aceasta este și o evoluție. Nu renunțați la foc pentru că vă puteți arde cu el, ci învățați să-l controlați, realizând că este o forță puternică.

Și dacă nimeni nu poate acoperi întregul Pământ, atunci digitalizarea poate. Deja a făcut-o. Suntem în pericol și suntem în evoluție.

Proiect susținut de:

Abonează-te la articolele

Vip Magazin