Filme… pandemice. „Teatrul fără nume” a lansat pelicula „Plasatoarea”

„Teatrul Fără Nume” din Chișinău a lansat ieri un film de scurtmetraj, întitulat „Plasatoarea”. Premiera acestuia a avut loc live, într-un videoclip distribuit pe pagina oficială de Facebook a instituției.

La începutul difuzării, actorii, regizorii, compozitorii, dar și cei care au muncit la scurtmetraj au venit cu un mesaj de salut către spectatorii virtuali, explicând cum au recurs la decizia de a crea un film.

Vitalie Jacotă, actorul și directorul artistic al teatrului, a menționat că ideea de a crea niște colaborări sub formă de filmulețe le-a venit încă în primăvara anului 2020, atunci când edificiile culturale au fost închise din cauza pandemiei.

Acesta a adăugat că: „Am hotărât, împreună cu regizorul Mihai Țărnă, să realizăm un filmuleț de colaborare cu niște actori ai unui mare teatru. Așa a apărut primul clip de acest fel. Ulterior, a urmat o altă colaborare cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din România, iar în vară am început dialogurile și tăcereile cu alte personalități. Și iată că astăzi mai avem o naștere, o nouă premieră.”

Un mic discurs a avut și Viorica Tătaru, cea care a montat scurtmetrajul. Aceasta a ținut să puncteze că „Plasatoarea” este un manifest, pentru că vine să demonstreze care este problema teatrului în lumea actuală, fiind accentuată, în  special, de către pandemie. Totodată, Tătaru a declarat că editarea scurtmetrajului a avut loc de la distanță, întrucât regizorul Mihai Țărnă se află la Paris.

Ulterior, în discuție au intervenit directorul general al „Teatrului Fără Nume”, Nicu Țărnă, protagonista filmului, Elena Frunze-Hatman (directorul Teatrului „Alexei Mateevici”), compozitorul Marian Ungur, dar și regizorul Mihai Țărnă, printr-un mesaj video prin care a îndemnat spectatorii să: „priviți filmul cu simțul și poate că apoi veți judeca.”

„Plasatoarea” este o ecranizare despre o femeie care așază spectatorii în sala de teatru, venită la o ședință cu părinții la școală. În timp ce toți cei prezenți se laudă cu profesii prestigioase și bine plătite, protagonista se ridică de pe scaun cu mândrie și afirmă că este plasatoare. Ce a urmat, vă recomandăm să vedeți la link-ul de  mai jos. Filmul începe cu minutul 19:37.

https://www.facebook.com/2229791760621058/videos/1187800061669948

Sursa foto: Facebook

Abonează-te la articolele

Vip Magazin