Frații Ștefăneț – un trio premiant

Fraţii Ştefăneţ – Edgar, Marcel şi Veaceslav – sunt urmaşii unei dinastii de muzicieni, muzica acompaniindu-i de mici în calea vieţii. Se pot considera adevăraţii favoriţi ai soartei, căci puţini au şansa să-şi transforme pasiunea în profesie şi, pe deasupra, să fie apreciaţi şi premiaţi pentru aceasta. Anul 2017 i-a răsplătit din plin, fiindu-le acordat Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii pentru contribuţie substanţială la dezvoltarea şi promovarea muzicii populare, distincţie care îi poziţionează drept model în domeniul artistic. Text: Virginia Gropa

Cea mai mare sursă de inspiraţie vine, la fel, din familia lor şi din stările interioare, trăiri care sunt înşirate pe acordurile instrumentelor muzicale. Se ştie că încă din perioada interbelică, bunicul lor Toader era un mare violonist în zona de nord a Moldovei. Talentul nu s-a oprit aici, aşa cum sângele apă nu se face. Viaţa le-a aşezat pe toate astfel încât tatăl acestora, Gheorghe Ştefăneţ, le-a devenit mentor, el însuşi fiind profesor la clasa instrumente de suflat şi muzician, alături de fraţii lui mai mari: artiştii Sergiu şi Ion Ştefăneţ – toţi muzicieni de vază de la nord.
C
onsideră că garantul unei cariere de succes este să îţi iubeşti profesia cu trup şi suflet şi constituie o muncă titanică, depusă zilnic. Nu ar putea enumera vreodată sutele, ba poate chiar miile de ore petrecute în sălile de repetiţie, încercând să capteze nota muzicală desăvârşită.
R
oada artistică a fraţilor Ştefăneţ este una vastă. Include toate concertele de amploare la Palatul Naţional ,,Nicolae Sulac”, concertele mari de la Sala Palatului din Bucureşti, toate concertele din afara ţării şi numeroasele CD-uri înregistrate alături de interpreţi de valoare din Republica Moldova şi din România. Deja de cinci ani, fraţii conduc şi promovează ansamblul Fluieraş.
ghgh

Recunosc că pentru un artist este important orice premiu, distincţie, concert, festival, concurs, petrecere privată. Toate acestea trebuie abordate la acelaşi nivel profesionist şi trecute prin prisma emoţiilor şi sufletului.

Dea lungul carierei , fraţi i au câştigat diverse premi i . Ei sunt laureaţi ai mai multor concursuri, inclusiv: Concur­sul Naţional al interpreţilor instrumentişti „Barbu Lăutaru”, Concursul „Ştefan Neaga”, „Territoria mira” Kaliningrad, Festivalul Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu”, organizat la Bucureşti. Au mai participat la Zilele moldoveneşti în Belarus, în Azerbaidjan. Mai nou, dar nu mai puţin important, putem enunţa: premiul „Gavriil Muzicesu”.

Premiul Gavri il Muzicescueste unul de valoare înaltă pentru fraţi i Ştefănet, deoarece în 2018, ei au fost unicii premiaţi de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova în domeniul muzicii. Acesta a fost oferit în cadrul unei gale fastuoase, unde aplauzele au mai răsunat o dată, în semn de recunoştinţă, atât din partea publicului fidel, cât şi din partea oficialilor moldoveni.

Creaţia lor muzicală este transpusă în totalitate în pro­fesie. În esenţa ei, veţi regăsi timpul, pasiunea şi viaţa fraţilor Ştefăneţ.

Muzica pe care o cântă reprezintă, de fapt, muzica şi cântecul neamului românesc. Muzica marca „fraţii Ştefăneţ” poartă o amprentă deosebită şi un stil personal, lucru învăţat de la bunicul lor. Un artist trebuie să se distingă din mulţime, doar astfel talentul său ajunge la inima veritabililor ascultători.

Simt o mândrie şi satisfacţie sufletească, pentru că acesta este scopul principal: de a ajunge la inima fiecărui spectator.

Apreciază mult orchestrele noastre naţionale şi se bucură că există concurenţă sănătoasă. La fel de mândri sunt şi de faptul că ocupă un loc de frunte printre ele.

Planurile de vi itor includ spectacole mari în Republi­ca Moldova şi în afara ţări i , în agenda artiştilor fiind deja programate foarte multe înregistrări cu solişti din România, videoclipuri şi emisiuni televizate. Cel mai mult se bucură de multitudinea de propuneri de a cânta pentru moldovenii şi românii stabiliţi în afara ţării.
edfd

Abonează-te la articolele

Vip Magazin