Igor Ganea: businessul este o călătorie pe termen lung

Igor Ganea ştie să construiască, să piardă, să câştige şi să meargă înainte. Altfel, nu ar fi existat acest imperiu – GANEA GROUP. Şi nici insuliţa pe care se retrage după fiecare victorie sau prăbuşire, GANEA FAMILY, unde îl aşteaptă marile sale iubiri – Aurora, Gordey şi Iulia. Dacă acceptaţi că fericirea şi împlinirea nu sunt nişte stări euforice continue, atunci să ştiţi că vreau sa vă prezint astăzi un om fericit şi împlinit. Igor Ganea.

Cine este Igor Ganea, cum îl vezi?
Un maximalist încăpățânat, care crede cu sfinţenie că doar comportamentul corect în toate îi oferă posibilitatea să meargă mai departe.

La ce visai în copilărie?
De fapt, probabil, sunt un copil foarte straniu… accentuez, încă sunt un astfel de copil. Nu am visat niciodată clar și țintit: vreau o mașină sau să văd o altă parte a lumii. Mi-a plăcut întotdeauna să fac ceva, iar apoi se dovedea că tot ce am făcut a contribuit la obținerea a tot felul de „chifle”. Visurile, în esență, te limitează foarte mult. Odată am avut un caz, la un curs de programare neurolingvistică, unul dintre studenți a fost întrebat: „Care este visul tău?”, iar el a răspuns că visează la un milion de dolari. Dintr-o dată mi-am simțit sufletul întristat, pentru că este ceva foarte mărunt, iar oamenii, stabilindu-şi un obiectiv pentru ei înșiși, își acordă foarte mult timp pentru a-l realiza – acesta este, la urma urmei, un vis al întregii vieți. Și asta e rău, poate mai bine ar fi fost, pur și simplu, să muncească din plin în fiecare zi, până la limită și, probabil, și-ar fi materializat „visul” chiar la o vârstă fragedă.

Ce amintiri ai despre primul milion?
Nici un om de afaceri de succes nu vă va spune când a ajuns la primul milion sau când l-a avut în cont sau sub pat. Pur și simplu nu știi când va veni acel moment, pentru că asta nu contează deloc. Ai întotdeauna totul în circulație, astăzi ai producția, mâine banii în cont, dar doar pentru a-i transforma din nou în producție, care din nou îți aduce venit. Este un fapt amuzant, dar mi-a venit cândva gândul că nu am ținut în mâini nici măcar suma de un milion de lei. Este întotdeauna undeva alături, în jurul tău, dar obligatoriu în circulație. Am un tic nervos când banii stau în contul meu – ei ruginesc acolo.

Câte milioane ai făcut de la primul milion încoace?
Am nevoie de un contabil foarte bun pentru a uni într-un tot întreg toți anii, țările și continentele. Dar, de fapt, nu contează. Îmi notez realizările, nu cifrele din cont.

Și câte milioane ai pierdut?
О, iată aici pot povesti în detalii. Noi pierdem în fiecare an și pierdem mult. Or asta se întâmplă pentru că eu niciodată nu merg pe calea pe care merg toți. Poate părea banal, dar noi conducem afacerea vinicolă absolut diferit de cum o fac alții și deseori tot ce e nou e testat prin metoda pipăirii. Da, este scump, dar când ai găsit cheia pentru un rezultat mare, o ai doar tu.

Ce faci când pierzi?
Mă bucur. Exact în acel moment am cumpărat o experiență neprețuită.

Care este cea mai importantă lecție de business?
Faptul că businessul este o călătorie pe termen lung. Și fiecare decizie a ta, fiecare acțiune de azi te va afecta peste mulți ani. Am o situație în acest sens când, la vârsta de douăzeci de ani, partenerul meu de afaceri a decis că poate pur și simplu să ia ceea ce am câștigat împreună. Atunci a fost vorba de 2000 de dolari. Pe atunci îi părea că această sumă merită fapta sa meschină. Dacă nu făcea acest gest, rămânea prietenul meu în continuare, partenerul meu și tot ce am eu, putea să aibă și el astăzi. Îi știu situația din prezent și el nu are nici 5% din ce ar fi putut avea.

Care e povestea mierii produse de compania ta?
Puțin probabil că ar fi putut vreodată să-mi vină de la sine gândul că trebuie să creez o marcă de miere care va deveni pentru lume ceea ce a devenit Adidas pentru sport sau IPhone pentru tineri, dar, se pare că anume asemenea situații ne şi predetermină viitorul. Am intrat în calitate de partener în businessul de cumpărare-vânzare a mierii și s-a întâmplat asta într-o perioadă absolut nepotrivită, să zicem, în culminația pieții. Piața a început să cadă, la fel și încrederea partenerilor mei. S-a decis ca fiecare să meargă pe calea sa, dar cum eu deja aveam o echipă, am decis să continuăm această activitate, chiar dacă pe departe asta nu mirosea a bani mari. Și aici, Măria Sa Întâmplarea! Unul dintre apicultori spune: „Dar de ce să nu începeți singuri să produceți miere, la scară industrială?” Mai departe, cred că toți deja ştiu cum ne-a purtat valul.

Cum ți-ai cunoscut viitoarea soție?
Cenzura nu va ține piept adevăratei istorii a întâlnirii noastre, dar voi spune doar că eram foarte tineri, eram într-atât de fierbinți și direcți, că a fost un adevărat uragan. Acum chiar nu înţeleg cum de nu am explodat, de ce nu am fost rupți în bucăți, pentru că am făcut totul pentru asta!

Cum ai înțeles că ea este ACEA FEMEIE?!
Iulia a fost întotdeauna diferită de toată lumea. Lucrul amuzant este că nu am acordat niciodată importanță la ceea ce am. La acea vreme, când comunicam deja foarte strâns, în mediul Iuliei erau mulți pretendenți, ale căror oportunități în raport cu mine, chiar dacă era adesea o dare în spectacol, păreau colosale, dar nu o interesa nimic altceva decât personalitatea. Cum poți face o altă alegere aici?

Și vinurile tale? Prin ce sunt diferite de restul vinurilor moldovenești?
În vinurile noastre din start este totul diferit. Nu sunt vinificator, precum alți proprietari. Echipamentul nostru este o idee riscantă, dar acum este singura instalație din lume care ne oferă un avantaj extraordinar de calitate. Chiar și crearea noilor mărci o încredințez celor care nu au nici o tangență cu businessul vinicol – ei nu au privirea încețoșată și inventează ceva absolut proaspăt și interesant.

Dragostea poate fi o pasiune continuă?
Dacă e altfel – la ce bun toate astea?

Ce este fericirea pentru un cuplu?
Înțelegerea și susținerea reciprocă. Nu vă puteți imagina cât de important este asta pentru o persoană care și-a propus să transforme întreaga lume în sfera sa. Este imposibil să o faci singur, este deja ceea ce facem împreună. Și, de asemenea, sacrificiul de sine. Asta se referă mai mult la Iulia. Nu știu dacă există o a doua persoană în lume care ar fi făcut la fel de mult pentru ca eu să pot să accelerez înainte fără să mă gândesc la nimic.

Cum arată cea mai frumoasă zi pe care ați trăit-o?
Nunta noastră și punct. Ba nu, nu punct – multe semne de exclamare!

Și cea mai frumoasă zi la care visați?
Să ne surprindă soarta.

Fericirea e cea mai discutată și discutabilă noțiune. Ești un om fericit?
Dacă sunt fericit? Nu. Sunt cel mai fericit din lume.

 Și dacă tot s-a menționat despre dragoste, în primii ani nu este vorba despre dragoste. Este plăcere, sex, haos. Începi să iubești mai târziu…
 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin