Igor Guzun a fost desemnat „Omul Anului 2016” în literatură

Supranumit în unele cercuri și „Domn’ profesor”, iar în altele – „cel mai pozitiv dintre basarabeni”, Igor Guzun este scriitorul care timp de douăzeci de ani încearcă să îi convingă pe oameni să renunțe la jocuri murdare și să facă jocuri de cuvinte. Și pentru că îndemnul lui, ca și scrisul, este unul extrem de frumos, lumea îl ascultă. Atunci când vrea să asculte. Iar dacă nu îl ascultă, cel puțin îi citește cărțile. Pentru că Igor scrie nu doar bine, ci și (de de)mult. „Am vreo 48 de ani și vreo 15 cărți”, spune el modest, întrebat de vârstă și de literatură. Și „vreo” câteva milioane de cititori, spunem noi. Ne-modest, dar adevărat.

Dacă deschizi dimineața Facebookul și vezi oameni cu cărți în loc de fețe înseamnă că ai ajuns pe o altă planetă. Planeta Guzun, luminată de cea mai strălucitoare stea – „VINIL”. Întâmplător sau nu, „VINIL” este și cea mai recentă carte a lui Igor Guzun, care a încântat și a descântat mii de oameni dinăuntrul, din afara și de pe laterala Țării.

Deși unele topuri și unii scriitori ar putea să combată această afirmație, eu personal cred că „VINIL” este (poate) cea mai citită carte a anului 2016. Pentru că, fiind cumpărată, cartea nu rămâne niciodată într-un loc, ci se pornește mai departe – la alți oameni cărora le este dor de „dor”. Am văzut cu ochii mei cum oamenii stăteau la coadă ca să citească „VINIL”. Și o citeau.

Despre „VINIL” se poate scrie mult și diferit, însă mereu de bine.

De exemplu, așa:

„VINIL este o carte despre copilărie, o vârstă la care „și câinele, și pisica sunt mai în vârstă ca tine”. (Igor Guzun, autorul)

Sau așa:

„Igor Guzun este maestru în jocuri de cuvinte pline de emoţie, de umor, de amintiri, bucurii şi regrete. Desci­fraţi-le cu riscul de-a învăţa temeinic şi rapid despre oameni şi despre Istoria care se repetă…” (Mike Ormsby, scriitor britanic)

Dar și așa:

„O carte care se citeşte ca o cronică poetică cotidiană, tragică a unei Basarabii reale, profunde pe care începi să o înţelegi tot mai bine cu fiecare rând pe care-l citeşti”. (Vasile Ernu, scriitor)

„Cred că scriu, mai întâi, pentru că îmi place, apoi pentru că altceva nu prea știu și nici nu pot să fac”, spune Igor. Noi știm însă că nu este adevărat. Pentru că pe lângă scris, el face încă un milion de lucruri prin intermediul Agenţiei „URMA ta”, al cărei fondator este. Și cam tot atâtea la www.stiripozitive.eu, unde îl găsiți zilnic, împreună cu echipa sa, cu reportaje, știri și eseuri. Apoi, desigur, pe blogul www.aiciscriu.eu. Și, nu în ultimul rând, acasă, unde Igor este soț și tată.

E greu să scrii pe o pagină despre omul care a scris în viața lui sute de mii de pagini. Îl lăsăm să încheie tot el: „Cărțile pe care le citești sunt ca să te înalți pe degete să vezi mai departe și să te apleci în genunchi ca să privești mai adânc în sufletul tău. Iar cărțile pe care le scrii sunt ca să nu te simți singur și să le dai oamenilor dragi sau celor care îți devin apropiați datorită cărții niște semne că-i iubești”.

1-vip-magazin-fotoro_fmt-guzunFişier

Directorul Agenției de PR
și publicitate „URMA ta”

Data și locul nașterii:
12 septembrie 1968, Recea, Râșcani

Studii: Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM

 

 

 

 

 

 

Text: Tatiana Țîbuleac

Foto: fotoroom.md

Abonează-te la articolele

Vip Magazin