În memoriam. Iurie Sadovnic, „Haiducul” formației NOROC

Artistul Iurie Sadovnic ne-a părăsit cu multe regrete, însă valoarea și contribuția sa în dezvoltarea culturii din țara noastră e una inestimabilă.

Într-un supliment al revistei din anul 2007 dedicat formației NOROC, unde a evoluat între anii 1976-1980, interpretul ne povestea cum a venit să cânte alături de titanii muzicii ușoare și cum un alt regretat artist, Mihai Dolgan, încerca să-l convingă să nu facă armată.

În 1969 Mihai Dolgan anunță un concurs pentru vocaliști. S-au adunat circa 70 de tineri din Moldova și alte republici sovietice, pentru că NOROCUL era cunoscut în întregul spațiu unional. „Am venit la concurs cu chitara mea sovietică, de șapte ruble, pe care lipisem abțibilduri cu fete și mai legasem o fundă la gâtul instrumentului pentru că așa era moda. Am cântat „Delilah” din repertoriul lui Tom Johns și câteva piese naive de-ale mele. Eram în clasa a X-a. Să treci concursul la NOROC era ca și cum ai fi cântat în BEATLES. Au fost selectați doar doi concurenți – o fată și eu. Nu țin minte cum o cheamă, știu doar că era frumoasă. Mihai mi-a zis: Îmi place, te iau, dar fă ceva și scapă de armată.” Am făcut armata. Eram soldat la Nikolaev când NOROCUL se numea deja O ciom poiut ghitarî și venise cu un concert în unitatea noastră. Atunci Mihai mi-a spus să continui să mă perfecționez ca muzician, pentru că imediat ce va avea un loc liber în formație, mă va lua pe mine.

La NOROC am făcut primii pași în muzica de certă valoare. Aici am lansat piesa Șapte Căni, care a făcut parte din coloana sonoră a filmului LĂUTARII prelucrată de Mihai Dolgan. Tot cu această piesă, în 1979, am avut un enorm succes la festivalul ZELENA GURA, în Polonia. Încă pe vremea CONTEMPORANULUI au fost lansate cântecele pe care le interpretez cu drag – Mândro, cui mă lași pe mine?  și Căprioara.

Redacția VIP magazin exprimă sincere condoleanțe familiei și apropiaților regretatului interpret Iurie Sadovnic.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin