Irina Bespaliuc, premiantă „Omul Anului”, categoria Business

A transformat Restaurantul „Pegas” într-o expresie unică a modernului, atât prin interiorul rafinat, cât și prin meniul deosebit, care e perfecționat de la o zi la alta, cu fiece călătorie de lucru a sa, dar și prin comunicare continuă cu echipa administrativă și investiție în ea. Astfel, fiecare an de activitate a restaurantului a adus roadele sale, iar 2016 putem spune că a fost sub steaua succesului. Cu mai multe evenimente și o creștere considerabilă a numărului de oaspeți.

Toate planurile pe care le-am schițat la început de an au fost materializate. Pe câteva dintre ele le vom încheia în anul 2017 și continuăm să muncim și să ne dezvoltăm. Pefecționăm continuu meniul, adăugând noi rețete și palete gustative. Încercăm să introducem concepții noi. În acest an, avem un nou bucătar-șef. Încă nu am declarat oficial acest fapt, pentru că el abia a început să muncească în echipa noastră. De aceea, în 2017 vor fi surprize ce vor ieși pe acea ușă – din bucătărie.

>>> Este imposibil ca o singură persoană, în calitate de director, să se poată implica în toate momentele organizatorice și manageriale. Tot ce ține de dezvoltarea restaurantului evident că este de competența mea. În rest, am oameni de încredere care mă ajută. O echipă minunată. Le sunt foarte recunoscătoare administratorilor mei, pe umerii cărora este o încărcătură colosală. Ei se află aici de dimineață până seară 24 de ore.

>>> Atunci când călătoresc, fie și în scopuri personale – pentru vacanță sau odihnă –, vizitarea restaurantelor este una dintre activitățile de bază pe care le întreprind. Mă informez din timp despre restaurantele pe care aș vrea să le vizitez, ce specialități noi pot gusta… Or, nevizitând restaurante de peste hotare, nu înțelegi care sunt tendințele internaționale.

>>> Nu am ales să fiu restaurator, așa au fost circumstanțele pe care mi le-a creat viața. Când eram încă studentă, părinții mei au construit magazinul „Pegas” aici, pe str. Albișoara, și au decis să încerce să facă un mic bar pentru a servi producția noastră, neintuind că acesta va crește într-un asemenea restaurant. Barul s-a bucurat de solicitare și succes și, să spunem așa, Însuși Dumnezeu ne-a poruncit să ne dezvoltăm. Astfel, fără să planific, s-a întâmplat ca, din anul 2001, de la începutul deschiderii barului și ulterior a Restaurantului „Pegas”, să muncesc aici. Barului i-a fost adăugată o terasă, apoi terasa a început să se extindă, ulterior a apărut cel de-al doilea etaj, apoi am făcut această enormă terasă de tip închis și, acum doi ani, am deschis încă un restaurant la etajul al doilea, care este mai mult o sală de banchet, are și o bucătărie diferită, mai rafinată, alt interior.

>>> Pentru a obține succesul, sunt necesare întâi de toate dorința și perceperea a ceea ce faci. Dacă tu îți dorești ceva înseamnă că, în principiu, deja înțelegi cum vei obține asta. În plus, să nu îți fie lene să înveți, să te autoinstruiești, să te autodezvolți și să te interesezi de acest subiect și, în general, să fii un lider corect, pentru că în singurătate nu ești ostaș pe câmp, ai nevoie de oameni care vor merge cu tine umăr la umăr și te vor ajuta.

>>> Nu pot să zic că sunt un director sever. Mizez pe dedicația și implicarea totală a persoanelor cu care lucrez. Dacă văd că persoana este pasionată de munca sa și își îndeplinește atribuțiile, de ce aș fi severă? Îi sunt ca un coleg, ca un prieten.

>>> Din călătoriile mele din străinătate, cumpăr multe cărți de specialitate, am acasă o întreagă colecție, dar ele sunt mai mult necesare șefilor decât mie, ca director de restaurant. Deseori revin la ele pentru a analiza anumite imagini, rețete, tendințe, pentru a citi informații pe care să le pot aplica în propria afacere. Dar, astăzi, internetul este sursa principală de informație. În plus, dacă urmărești un bucătar sau un restaurant pe Facebook și pe Instagram, vezi online în fiecare zi ce se întâmplă în viața sa și în viața restaurantului. E cea mai rapidă sursă de informație.

>> Observ că oaspeții vin în restaurantul nostru cu o mare plăcere și noi, evident, ne străduim la rândul nostru să îi „alintăm” mereu, să facem astfel încât ei să se simtă aici confortabil, deservindu-i la cel mai înalt nivel.

2f3a7752_fmt-irabespaliucFişier

Patroana restaurantului „Pegas”

Data şi locul naşterii: 10 aprilie 1979,
Chișinău

Studii: Universitatea de Stat a Republicii Moldova, specialitatea filologie

 

 

 

 

 

 

Text: Doina Popa

Foto: Natalia Mitereva

Abonează-te la articolele

Vip Magazin