Irina Rimeș, vocea feminină a anului 2016, conform revistei „VIP magazin”

Micuță de statură, dar capabilă să sară în ochi. Hotărâtă, dar și rătăcită uneori. La bucătărie sau în scenă. Încercând să se depășească. Cochetând mereu. Și veșnic sub presiunea dorinței de a ajunge în final. Era 2012. Și, la Fabrica de Staruri, Sergiu Musteață, producătorul muzical al proiectului, încerca s-o scoată dintr-un anumit calapod vocal. Lecția a fost învățată. 2016. Visele ei cucereau România. Irina Rimeș devenea un nume.

Aceste Visele-le-le-le-leee au pus baza unei cariere. Sunt visele prinse în palmă. Aceste vise au devenit, pentru Irina mai ales, o bază solidă. Mai mult decât atât, ce-i în mână nu-i minciună – Irina, alături de soțul ei, este coproprietara casei de discuri Quantum Music. Tabloul existenței unui artist nu e întotdeauna în roz pictat. Sau, cel puțin în cazul Irinei, vopselele au fost mult timp pregătite. În subteranele industriei se caută căile de acces spre scenă. Irina, presupun, în acești ani, a învățat câte ceva.

S-a șlefuit ascultând multă muzică. Exersând. Căutând. Armoniile rusești sunt dominante în creația ei. Influențată e și de textierii imperiului. Iar Viagra e un reper al succesului și al expresiei pentru ea.

Scrie nu doar pentru sine. Își rezervă sieși doar piesele care i se potrivesc. Celelalte merg la vânzare. „Atunci când scriu pentru altcineva, e de la sine înțeles că piesa trebuie să fie hit. Nu pot să dau piese mediocre, deci nu ăsta e criteriul de selecție. Le aleg pe cele cărora le pot da zeama de care au nevoie. Pentru că o piesă hitoasă poate fi ratată de o voce nepotrivită”, spune ea. Prima care și-a pus vocea pe o linie și pe un text semnate de basarabeancă a fost Inna. Irina a insistat să-i fie cântată piesa într-o anumită manieră și, mai ales, insistă ca niciun cuvânt să nu fie schimbat. „Nu toți vor să și le asume. În piesa Innei e un vers care spune cum ar fi să plece toată lumea, să rămânem doar noi, să spun că ți-aș face un copil sau doi. Ei, e o chestie mai delicată și am avut dezbateri pe tema asta, dar condiția mea a fost să se respecte versul.”

Scrie cu dragoste. Despre ce o roade. De asta rimele i se aștern ușor. În română. Dar i-ar plăcea să poată scrie cu aceeași abilitate și în rusă, or piața rusească o atrage. Nici engleza, deocamdată, nu i se dă ușor, dar speră că o va struni. Una dintre tendințele ei este să devină nu doar o voce de succes, dar și o vânzătoare de hituri: „Înainte să lansez Visele, piesele mele deja circulau prin culisele showbizului românesc. Și asta m-a făcut cunoscută ca autoare de linii. Imediat cum am lansat Visele, am început să scriu pentru alți artiști. Acum, la ele se lucrează. Vor apărea foarte curând piese cântate de Andra, Alina Eremia. Antonia deja a lansat piesa pe care am scris-o pentru ea. Pentru Inna, o să mai scriu o jumătate de album. Deci, profesia de writeriță mă caracterizează mai mult decât cea de interpretă.”

Dar, pentru că e coproprietară a unei case de discuri, Irina va căuta și alte voci care să completeze lista artiștilor din Quantum Music. I-ar prefera pe cei din Moldova. „Moldova e ca o mină. De aici vin oameni care au alt aer, alt suflu. Noi suntem influențați de muzica rusească, iar acolo (în România – n.r.) această influență se aude frumos.”

Visele au dat startul unei cariere în ascensiune. Apoi a provocat un nou val de discuții prin trilogia lansată spre final de an. Iubirea noastră mută, Da’ ce tu, Haina ta au îndreptat din nou spre ea luminile. Asta înseamnă că a venit ca să rămână. Nu mai e vorba de încercări. Iar planurile indică asupra determinării acestei ființe mici de a înșfăca succesul cel mare.

irina-rimes_3_fb_1_fmtFişier

Interpretă, producător muzical

Data și locul nașterii: 16 octombrie 1991, Soroca

Studii: Facultatea de Muzică Ușoară și Jazz din cadrul Conservatorului

 

 

 

 

 

 

Text: Victoria Cușnir

foto: Valeriu Catalineanu

Abonează-te la articolele

Vip Magazin