Leonti Novara: „Visele scrise pe foaie devin scopuri”| #40under40


• Domeniul de activitate: Proiectare, Arhitectură și Design

• Cifra reprezentativă: 100 000 mp proiectați

Text: Zina Bivol

Foto: Ana Sherbatiuc

Arhitect fondator la Novara Creation Studio

A intrat ca specialist în clasamentul arhitecților care au schimbat calitativ percepția prin proiectul Infinity Tower și de aici drumul lui este tot mai conturat și mai vizibil. Are peste 100 000 mp proiectați și nu se oprește aici, iar Chișinăul prin ochii lui arată mai verde și mai înalt. Viitorul lucrează prin el pentru un oraș mai frumos!

Dacă e să trecem peste aspectele formale ale meseriei de arhitect legate de creație, stil și confort, biroul meu materializează ideile ambițioase ale beneficiarului de a realiza un proiect inedit.

Un proiect reușit este acel după care clientul rămâne mulțumit. Dincolo de detaliile legate de termeni, costuri și profesionalism, pentru a oferi un produs valoros trebuie să-ți cunoști clientul, mă refer aici nu la aspectele ce țin de marketing în care determini segmentul de piață pe care dorești să te poziționezi, ci la relația ta cu personalitatea beneficiarului și aspirațiile lui. Legătura personală determinată de respect, confidențialitate și intenția de a îl ajuta să-și îndeplinească planurile, mă fac să-i ofer soluțiile care îi vor fi potrivite anume lui. Abordarea individuală determină atitudinea față de colaborarea noastră.

Este o succesiune firească a meseriei să deschizi un birou. Studiezi, apoi acumulezi experiență, ca să formezi o interpretare personalizată de ce are nevoie beneficiarul. Viziunile pot fi realizate doar dacă ai o independență deplină în a alege soluția stilistică.

O clădire inedită proaspăt finisată imediat trezește interes, ce companie a executat și cine este autorul proiectului. În așa mod clădirile realizate au devenit cartea de vizită, ținând cont că mulțumită amplasării impresionează mulți trecători. M-au ajutat să realizez proiectele în mare măsură raportul dintre două calități distincte – creativitatea și mobilizarea. În situația când ai termenii restrânși, randamentul determină rezultatul.

Inițiativa e ceea ce apreciez și dezvolt în colegi, doar așa apare interesul și devii parte a procesului de creație. E o senzație plăcută când simți aportul în rezultatul final, fiecare își sesizează meritul și responsabilitatea. Implicarea îi face importanți. Cât despre reguli, cea mai repetată este că „în birou nu se lucrează după ora 18.00”, așa a fost obținut randamentul și eficiența în elaborarea proiectelor.

În perioada de incertitudine dictată de situația economică, am investit în cursuri de perfecționare, ca angajații să fie mai calificați și productivi când piața va ieși din stagnare.

Beneficiarii Novara Creation Studio mereu vor obține ceea pentru ce au ales serviciile noastre. Fiecare din ei are așteptări legate de imaginea, confortul și eficiența economică care dorește să o obțină, fie că e o locuință individuală, complex locativ sau edificiu de afaceri.

Proiectarea este un domeniu complex și dacă e să vorbim de riscuri, echipa pe care o formezi, fie pentru bloc locativ sau edificiu de comerț, influențează mult la costuri și eficiență, atât în realizarea proiectului, cât și în exploatarea ulterioară. Aspectul dat te determină să fii responsabil când alegi proiectanții compartimentelor, rețelele inginerești și materialele propuse, ca beneficiarul să fie sigur că nu va plăti mai mult decât costă.

Ca să dispară nevoia de a pune pe balanță viața personală și cea profesională este nevoie să pui conștient semnul egal între ele. Oportunitatea de a-ți gestiona singur timpul, ce ține de orele de lucru, îți oferă posibilitatea, prin compromisuri, să ai parte de ambele.

Lipsa de interpretări te scutește de pagube. Din acest motiv un contract amănunțit în care să fie reflectate toate prevederile la care ai convenit cu partenerul sau beneficiarul este soluția care te ajută să argumentezi prețul și să eviți lucrările adiționale.

Visele scrise pe foaie devin scopuri. Dorințele au caracterul unui plan și au tendința să se îndeplinească dacă presupui termeni, tactică și strategie. În cazul meu au rămas aceleași de la 20 ani, unele s-au materializat, traiectoria spre altele, mulțumită experienței, a devenit mai conturată. Îmi urmez vectorul stabilit, procesul și dinamica cu care merg spre atingerea scopurilor care mă motivează. Entuziasmul este trezit în mine inclusiv de procesul creației în sine.

Succesul antreprenorului depinde dacă produsul și-a îndeplinit obiectivul. Activitatea mea are menirea de a lăsa o amprentă în istoria urbană, de a marca un trend, o viziune care este apreciată de către beneficiarii abordării mele asupra arhitecturii.

DACĂ AȘ DEVENI Președintele Republicii Moldova…

1. Aș restructura sistemul de impozitare, ca să avem un singur impozit inclus în produsul final.

2. Prin acorduri internaționale aș stimula interesul investițional în sfera turismului moldovenesc.

3. Familiile care înfiază de la casele de copii, ar primi indemnizații semnificative, iar minorilor le-aș asigura studii superioare gratis.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin