Lilia Țîganciuc – Medici din prima linie | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Șefa Secției Anesteziologie, IMSP SCM “Sfânta Treime”, medic anesteziolog – reanimatolog
Data și locul nașterii: 20.02.1967
Studii: USMF “Nicolae Testemițanu”
Distincții: Cavaler al Ordinului de Stat “Gloria Muncii”; Laureat al Premiului Național de Stat, 2020
Coordonare: Ileana Rusu
Foto: Arhiva personală

Un an de zile în prima linie! Zi și noapte la Centrul COVID-19 de la MOLDEXPO, salvând vieți și acordând asistență medicală pacienților în stare gravă. Acolo i-a fost casa, iar bolnavii și colegii din echipă – familia. Medicul anesteziolog de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău știe cât valorează o secundă și cât de importantă este bunătatea. Gestul ei și al echipei – de a dona Premiul Național de Stat pentru patru pacienți care suferă de boli grave – are un nume. Caritate.

IUBESC VIAȚA ȘI ADOR FRUMOSUL. Mă închin în fața oamenilor deștepți. Deschisă spre noi oportunități și, totodată, suficient de „cu picioarele pe pământ”, încât să nu mă las provocată de lucruri fără valoare.

OAMENII ADEVĂRAȚI din jurul meu sunt cea mai importantă realizare în viața mea.

ANUL 2020 a venit cu o experiență inedită pentru mine. Aproape întregul an am activat în cadrul Centrului COVID-19, la MOLDEXPO. Acolo am călit rezistența proprie, activând uneori contra cronometru. Am încercat să consolidez o echipă de oameni buni, care tratează cei mai gravi pacienți COVID-19, și cred că mi-a reușit. Dar 2020 pentru mine nu este despre realizări… Prea multă durere a adus printre oameni.

ÎN PROFESI MEA, SECUNDELE UNEORI FAC DIFERENȚA, iar agilitatea minții ajută foarte mult în rezolvarea cazurilor complicate. Excelența în muncă se obține după ani lungi de dedicație, stând la capul pacienților. Cred că păstrarea calităților umane este cel mai prețios dar oferit pacienților noștri.

AZI TOATĂ LUMEA SE TEME de COVID.

AM VISAT din copilărie să devin un doctor bun. Îmi doream să ajung să fac mult bine în lume.

SURPRINZĂTOR SAU NU, încă nu am fost infectată, dar pandemia a afectat pe fiecare. Încărcătura emoțională la serviciu e colosală. Familiile sunt cele care suferă cel mai mult.

PĂRINȚII MEI sunt sursa mea de inspirație. Au plecat departe, dar îi port în suflet ca pe o icoană.

BUCĂTĂRIA E PASIUNEA pentru care, din păcate, nu am timp. Dacă l-aș avea, n-aș mai lăsa șorțul.

ÎN VIAȚA ASTA nimic nu mi s-a dat ușor, tocmai de aceea nici nu-mi imaginez ce aș face dacă, dintr-o dată, m-aș pomeni cu 1 milion de dolari în față.

CEA MAI GREA DECIZIE, pe care a trebuit să o iau, a fost să decid soarta pacientului. Și eu sunt persoana care se dedică totalmente tratamentului durerii.

MI-AȘ DORI O LEGE UNIVERSALĂ în care fiecare cetățean să fie responsabil de propria sănătate. Aș insista asupra ei nu doar o zi, ci în fiecare clipă.

UN COMPLIMENT face parte din portofoliul unei femei. Eu însă nu le țin minte din două motive: ori le aud prea des, ori prea rar.

AȘ VIZIONA ȘI CU OCHI ÎNCHIȘI filmul despre viața mea, dacă melodia lui Eugen Doga, „Dulcea și tandra mea fiară”, ar însoți imaginile.

TREI DORINȚE, dacă-ar fi să-mi fie îndeplinite aș alege să dețin Elixirul Tinereții, Elixirul Sănătății și Elixirul Înțelepciunii.

2021, VREAU SĂ TE ROG și eu ceva: hai să punem capăt pandemiei COVID-19, dacă tot avem deja vaccinul. Și nu uita de stabilitatea socială și bunăstarea poporului.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin