Lorina Bălteanu – OMUL ANULUI 2023

POETĂ ȘI PUBLICISTĂ

Autoarea „Legată cu funia de pământ”

După peste 25 de ani de la publicarea cărților sale de versuri, perioadă în care s-a tot auzit despre spiritul ei civic, filantropie, creare de bijuterii și showroom la Paris, excelare în afaceri și succes mondial, Lorina Bălteanu zguduie la propriu literatura contemporană cu primul său roman – „Legată cu funia de pământ” și adună în jurul său recenzenți de valoare din Moldova, România, Franța. Pentru acest debut direct pe podium, a fost decernată cu Premiul Constantin Stere acordat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Lansări la Chișinău, București, Paris și romanul tradus în franceză sunt semne că descoperirea autoarei Lorina Bălteanu ne va uimi în continuare.

Niciodată nu-i târziu să te întorci și s-o iei de la început. Pentru asta e de ajuns să faci înconjurul pământului.

Dacă aș porni totul de la 0, aș mai naște-o încă o dată pe Smaranda. La fel.

În 2023 am ratat posibilitatea să opresc câteva activități care-mi mănâncă timpul și sănătatea. Mi-am dorit să mă opresc din fugă, s-o iau mai domol, dar n-am reușit.

În business succesul se estimează clar în bani, adică în suma lor. În creație – încă nu știu.

Cea mai mare reușită din acest an a fost întoarcerea mea în literatură și publicarea romanului Legată cu funia de pământ.

Mormintele părinților mei m-au făcut să revin la Chișinău și să lansez acest roman. Le duc dorul.

Mă întorc la Chișinău nu doar să lansez cărți. Am lăsat aici o parte din mine și când mă simt debusolată, mă întorc să mă refac. Să fiu în echilibru.

Dacă ar fi să vorbim în cifre, în câteva luni s-au vândut două tiraje și acum romanul a apărut într-o nouă ediție. Probabil, una mai importantă, nu prea pricep, dar așa mi s-a spus.

Cel mai frumos rezultat al cărți este că au citit-o și mari și mici. Că atâția s-au regăsit în ea. Că am reușit să spun ceva, ce alții au tăcut.

O persoană căreia i se atribuie titlul Omul Anului nu ar fi bine să uite în ce an a fost. Că au mai fost unii până la el și vor fi și alții după.

Cărți, cursuri, instruiri? Nu știu alt curs mai bun decât viața.

Următoarea pagină din viața mea? Să mai încerc o dată să o iau de la început.

Dacă reușim în timpuri de acum să ne mai facem citiți? De ce nu… Mai ales când ești singur și cauți răspunsuri la mai multe întrebări.

Într-o lume a online-ului, păstrăm forma scrisului autentică doar scriind.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin