Ludmila și Mihail Pihut: „Flori și un canar într-o afacere” | #40under40


Fondatori Birds&Flowers

• Domeniul de activitate: Decor și floristică

• Număr de angajați: 5

Text: Eugenia Ion

Dintre toate darurile din lume, niciunul nu poate fi complet fără un buchet de flori. Birds&Flowers este cea mai nouă florărie din Chișinău. Denumirea nu este întâmplătoare. Dacă treci pragul micii florării, vei cunoaște un canar care alimentează atmosfera pe tot parcursul zilei. E o afacere începută de la zero și unica care face importuri de flori pe cale aeriană.

Dacă ar fi să ne descriem afacerea pe scurt, atunci ar suna cam așa: 99% – atenție și grijă și 1% – flori. Un business care aduce multă satisfacție, lux, iubire, pasiune, într-un cuvânt – sentimente.

Iubesc florile încă din copilărie. Experimentam de mică cu florile din casă și cele din grădină. O ajutam pe mama să le planteze și să le îngrijească. Buchetele pentru evenimentele școlare mi le făceam singură. Iubeam biologia și botanica. Cred că mi-am găsit menirea, mai ales că acum sunt și nutriționist. Studiez foarte mult plantele, ceea ce mă ajută și în afacerea cu florile.

Eu și soțul meu ne gândeam să lansăm o afacere proprie și exact atunci a apărut oferta de a cumpăra brandul de flori birdsflowers.md. Ne-a luat cam 15 minute să luăm o decizie. Am riscat. Am fost nevoiți să începem totul de la zero, dar ne place creșterea.

Consider că nu avem concurență, ci colegi. Clienții ne calcă pragul datorită stilului nostru unic și manierei diferite de a crea compoziții. Ei ne aleg pentru profesionalism, servicii de cea mai înaltă calitate, dar și abordare personalizată.

Cel mai complicat în antreprenoriat este să te menții. Imaginea brandului și serviciile pe care le oferi trebuie să fie impecabile. Nu trebuie să îți dezamăgești cumpărătorul, care deja te vede ca pe un prieten. Echipa Birds&Flowers depune toate eforturile pentru a oferi cea mai bună deservire, cea mai rapidă livrare și, bineînțeles, cele mai frumoase flori.

Moldovenii sunt darnici când vine vorba de a dărui flori. În Chișinău se păstrează tradiția de a merge cu un buchet de flori la evenimente. Și mai darnici sunt compatrioții noștri de peste hotare. Aceștia comandă flori, chiar dacă sunt la mii de kilometri depărtare. Pentru ei am construit un site ușor de accesat și metode foarte simple de achitare (PayPal, Apple Pay, Visa). Suntem bucuroși să fim părtași la surprizele frumoase pe care diaspora le face pentru cei dragi de acasă.

Dacă am începe totul din nou, cred că ne-am importa florile singuri, fără intermediari. În acest moment suntem unica florărie de la noi care aduce florile prin Air Cargo tocmai din Kenya, Columbia și Ecuador. De ce pe cale aeriană? Pentru că livrarea, din momentul în care au fost tăiate și până în magazinul nostru, durează doar două zile. Datorită florilor proaspete, i-am făcut pe clienți să fie mai recunoscători și să se bucure mai mult timp de compozițiile Birds&Flowers.

Calitățile care ne-au adus astăzi aici sunt experiența în vânzări, darul de a administra o echipă și cunoștințele în contabilitate. Trebuie să le știi pe toate ca să reușești.

Întro afacere e foarte importantă echipa. Știu că oamenii trebuie cumva motivați nu doar financiar. Birds&Flowers încearcă să își instruiască angajații. Nu așteptăm ca aceștia să știe totul de la sine. Le oferim instruire și îi încurajăm să se dezvolte cât mai mult. Și, nu în ultimul rând, le arătăm recunoștință pentru munca depusă.

Este destul de riscant să te aventurezi în domeniul floricol. Riști destul de mult din punct de vedere financiar. Poți investi mult în cumpărarea și întreținerea florilor, iar câștigul poate fi mult sub așteptări.

Eu și soțul meu facem echipă bună. Nu este ușor să lucrezi cot la cot cu partenerul, dar în timp am învățat să păstrăm echilibrul între viața personală și profesională. Trebuie să recunosc că, la început, îmi era destul de greu. Mai ales că eu nu îi suportam critica (râde).

Avem planuri grandioase pentru următorii cinci sau zece ani. Ne dorim să mai deschidem încă două florării în Chișinău și nu ne oprim aici. Vrem să ducem Birds&Flowers în București și Arabia Saudită.

Florile noastre preferate sunt hortensiile. Le adorăm. Acestea sunt un simbol al rafinamentului și al demnității. Hortensiile nu sunt pentru oricine, ci doar pentru cei care știu să le aprecieze.

DACĂ AȘ DEVENI Președintele Republicii Moldova…

Aș crea condiții favorabile pentru întreprinderile mici. Aș simplifica procedura de vămuire a mărfurilor, aș susține producătorii locali și, nu în ultimul rând, aș depune toate eforturile să conving tinerii să rămână și să construiască ceva acasă.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin