Maria Onica: „Firea mea sensibilă ascunde o antreprenoare” | #40under40

Fondatoarea agenţiei de marketing digital ONMedia


• Domeniu de activitate: Marketing

• Rezultatul care te face mândră: Peste 30 de clienți în peste 3 țări Europene

• Numărul de angajați: 14

• Vârsta: 28 de ani

Text: Eugenia Ion

Și-a făcut în timp impresionant un nume pe piața marketingului din Moldova, dezvoltă deja proiecte înafară și gustă din succes. Prin muncă și iar muncă. Indiferent de activitate: marketing sau jurnalism, Maria mereu a ieșit în față, asta pentru că a muncit poate de zece ori mai mult decât alții. Temătoare la început, azi are o echipă fantastică, greu de întrecut la capitolul creativitate.

ONMedia este proiectul care mi-a demonstrat că totul este posibil, dacă ești sârguincios, urmezi o pasiune și știi ce-i aia omenie. ONMedia este mai mult decât o simplă agenție care prestează servicii de marketing, este un pod care unește oamenii și oferă încredere că prestatorii de servicii pot fi onești și dedicați.

Pentru a păși pe terenul antreprenorial, nu a fost necesară motivația ci doar ambiția și optimismul. Uneori zic că nu m-am așteptat să fie atât de greu, dar dacă știam nu mă apucam. Am învățat să trăiesc cu asta și la fel o fac familia și prietenii mei.

Prima reușită a fost să mă încumet totuși să merg la ASP, nu știu dacă în acest timp ceva poate umbri această reușită, care de fapt înseamnă totul.

Dacă aș începe totul de la început, aș avea doar mai mult curaj, în rest nimic nu aș schimba. Am o echipă fantastică și datorită lor reușim să facem proiecte frumoase, proiecte care ne-au adus și în vizorul redacției VIP magazin.

M-au adus până aici cei șapte ani de acasă și cel mai important sfat primit de la bunici: „Mâine, poate, va trebui să dai bună ziua cu acel om care te-a supărat sau l-ai supărat.”

Nu am angajați, ci colegi. Îi apreciez enorm și petrec la birou exact același timp, sau poate chiar mai mult decât o fac ei. Avem o relație ce se bazează pe respect și responsabilitate pe ambele părți. Suntem uniți prin creativitate, așa obișnuim să spunem și pur și simplu împreună lucrăm la proiect și nu la sau pentru mine.

Uneori am impresia că între mine și colegii mei există telepatie. Aceiași dragoste pentru proiectele ONMedia o au și ei, la fel cum o am și eu. Uneori mă uit cât de bine se înțeleg și îmi vin lacrimi de fericire că mi-a reușit să îi unesc pe toți într-o echipă tânără, frumoasă și ambițioasă.

PR-ul negru poate fi și avantajos. Am experimentat pe propria piele și pot să afirm că așa e. Deși nu aș mai vrea să trăiesc o astfel de experiență niciodată, dar trebuie să recunosc că probabil anume acel caz a și fost push-ul meu pentru a lansa o afacere.

Sunt agenții de la noi pe care le admir, sincer. Sunt extraordinar de mulți oameni talentați. Concurența poate e și mare, poate e și neloială, dar loc sub soare este pentru toți, asta dacă acești toți vor să muncească.

Un brand poate exista fără publicitate, dar riscă să fie înghițit de concurență în orice moment. Activitatea în online este absolut inevitabilă, asta în condițiile în care, conform ultimelor rapoarte, 96% din utilizatorii de internet din Moldova caută zi de zi produse, informații, recenzii pe Google.

Am învățat să fiu manager în diferite condiții și cred că examenul final încă urmează să îl susțin. Asta a fost cea mai mare frică a mea și una din reușitele care cu adevărat mă fac mândră.

Aspirațiile pentru următorii cinci ani sunt în planul de acțiuni pentru acest an. 2023 este un an de cotitură în cariera mea profesională și asta pentru că mi-am propus un obiectiv la care muncesc zilnic și care uneori mă ține departe de Chișinău.

Visele mele de la 20 de ani erau ca acum să fiu mamă a doi copii și să mă ocup de educația acestora, dar urmează…

Niciodată nu am crezut că în caracterul meu sensibil se poate ascunde o antreprenoare, dar viața știe să surprindă.

DACĂ AȘ DEVENI Președintele Republicii Moldova…

Aș face un singur lucru. Aș investi în educație, acesta este fundamentul societății. Aș moderniza sistemul educațional și aș încuraja tinerii să se dezvolte aici, chiar este posibil și e extraordinar să mergi dimineața și să savurezi cafeaua la balconul oficiului tău din Centrul Capitalei.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin