Mariana Dahan – Omul Anului 2021

Fișier

Funcție: Activistă pentru apărarea drepturilor omului, Fondatoarea World Identity Network (Win)

Locul Nașterii: satul Grimcăuți, Briceni

Studii:  Doctorat de la Ecole Superieure de commerce de Paris (Franța), Studii Post-Doctorale la Massachusetts Institute of Tehnology și Hardvard Kennedy School (SUA)

Coordonare: Rodica Ciorănică

Foto: Arhiva personală

Mariana Dahan e tipul femeii care trece de limite și privește altfel acest univers. Acolo nu există doar persoana ei, ci miliarde de oameni care au nevoie de ajutor. În ultimii ani a oferit suport refugiaților de pe tot mapamondul, în recăpătarea propriei identități și dreptului la o viață demnă. Anul 2021 a fost însă momentul crucial și de mândrie față de poporul său care a pus umărul pentru a ajuta mii de refugiți ucraineni. Mai crede în puterea femeii, în curajul ei de a fi, de a lăsa în urmă un trecut tenebru și în vocea ei care poate fi auzită.

 

Anul 2021 a fost un amalgam de evenimente și emoții! Am muncit foarte mult, am avut zeci de filmări în toate colțurile lumii și am salvat destine. În 2021 călătoream pe tot globul pământesc ca să ajut refugiații să-și recapete actele de identitate și dreptul la o viață demnă. Nu m-am gândit niciodată că țara mea va trece și ea, peste un an, printr-o criză a refugiaților. Însă, datorită acestei crize, am văzut cât de mărinimos și ospitalier poate fi poporul meu! Am simțit o mândrie față de țara în care m-am născut și care mi-a dat puteri să-mi continui munca. Încurajată de bunătatea oamenilor noștri, am reușit să bat la uși „mari” și să mobilizez donatori și susținători din comunitatea internațională. Așa am ajuns să-i susțin pe conaționalii mei care adaposteau atunci refugiați ucraineni. Asta m-a făcut să înțeleg, cu adevărat, cât de mare poate fi puterea unei comunități. 

Cel mai important moment al anului 2021 rămâne a fi conștientizarea faptului că oamenii din Republica Moldova au implantate în ADN-ul lor generozitatea și dragostea față de aproape.

Cu 5 ani în urmă, în lume erau peste 2 miliarde de oameni fără acte de identitate, scopul meu a fost să reduc la minim această cifră. În tot acest timp am lucrat cu refugiați în cadrul fundației WIN și la Banca Mondială – am fost în taberele și centrele unde sunt plasați, m-am aflat alături de ei și am încercat să-i ajut să-și recapete viața și identitatea. Pentru că una dintre cele mai stringente probleme ale lor era lipsa actelor care ar demonstra existența lor! După o muncă titanică împreună cu diverși parteneri, am reușit să ajutăm peste 1 miliard de persoane să-și recapete actele de identitate, persoane care acum au acces la numeroase servicii sociale. Consider că e un rezultat colosal.

Lecția anului 2021: Să ai curaj să-ți schimbi viața. Să ai puterea să calci peste trecut. Să ai tăria de a te renaște. 

Anul trecut, în urma conflictului din Afganistan, alături de câțiva colegi ne-am mobilizat să evacuăm femeile din Kabul. Ne-au scris multe activiste și jurnaliste care cereau ajutorul nostru. Într-un timp foarte scurt, am reușit să organizăm transport, asistență juridică, le-am ajutat cu acte, bani și asistență psihologică. Punctul culminant a fost cele 3 ore înainte de decolare – o parte din acele femei, care ne implorau să le scoatem din țara ocupată de Talibani, au refuzat să zboare din Kabul. Le-a fost frică să-și lase părinții, soții și să pășească într-o viață nouă. În acel moment m-am gândit la milioanele de femei care încă acceptă să rămână  alături de partenerii lor toxici și violenți. Am înțeles că pasul spre o viață nouă este foarte mic, însă ai nevoie de curaj și o putere enormă ca să-l faci. Deseori, frustrările, frica și societatea ne opresc din drumul nostru. De aceea, am ales să susțin mereu femeile care au nevoie de ajutor. 

Eu cred în puterea femeilor și mai cred că doar împreună putem face ca vocea noastră să fie auzită. Este important să ne susținem și să ne inspiram una pe cealaltă. Uneori, o femeie curajoasă poate deveni un model pentru alta care încă îi este frică să facă pasul schimbării – să meargă la studii, să-și deschidă o afacere, să-și părăsească soțul abuziv sau să-și îndeplinească visul cel mare. Avem nevoie să ne înconjurăm cu oameni puternici, ca să devenim și noi puternici. De aceea, responsabilitatea mea socială în 2022 este să fiu alături de femeile care au nevoie de ajutorul meu.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin