Mariana Rață – Omul Anului 2021

Fişier

SENIOR EDITOR TV8, AUTOARE TALK SHOW CUTIA NEAGRĂ

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 20.08.1984, CHIȘINĂU

STUDII: LICENȚIATĂ ÎN JURNALISM ȘI COMUNICARE, USM

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Pentru unii, ea este Bestia Roșcată, pentru alții – o persoană sensibilă și înțelegătoare. Totuși, să o descrii pe Mariana Rață e complicat și în același timp foarte subiectiv. Își cunoaște bine rolul, știe unde se îndreaptă și în ce substraturi trebuie să ajungă. Este o carieristă ambițioasă și hotărâtă, iar TV 8 înseamnă mai mult decât un singur om, ne spune ea, sunt 101 oameni curajoși, puternici și liberi.

Le spune oamenilor doar ceea ce crede

Un lucru important pe care l-am învățat de la viață este să îi mulțumesc pentru lecțiile pe care mi le oferă. Ele mă fac mai puternică. Anul 2021 mi-a oferit multe lecții – despre bine și rău, despre greutăți și cum să le depășesc, despre cât de importantă este încrederea și cât de greu e să o recuperezi. Dar cea mai importantă lecție a anului 2021 a fost despre oameni. Situațiile de criză sunt un bun test pentru a cunoaște oamenii și pentru a-i descoperi pe cei în care poți avea încredere. Spre marea mea bucurie, 2021 mi-a arătat că atât eu, cât și TV8, avem mulți prieteni și oameni de încredere în jurul nostru. Pe unii i-am descoperit anume în astfel de împrejurări.

Cea mai mare realizare profesională este că, împreună cu întreaga echipă TV8, am reușit să depășim impasul din toamna anului trecut, deși mulți erau siguri că nu vom rezista. Chiar dacă inițial am pierdut o parte din public, în 3 luni de zile am reușit să îi readucem la TV8 și chiar să sporim esențial audiența. Sigur, am depus pentru asta o muncă titanică.Proiectul meu de suflet, emisiunea de investigații Cutia Neagră PLUS, lansată în 2020, a dat în 2021 primele roade. Anchetele noastre au luat premiul I la concursul celor mai bune investigații, realizat de Transparency International Moldova. Îi sunt profund recunoscătoare familiei mele, soțului, fiicei și părinților, care de asemenea au avut în 2021 multe de îndurat și care m-au susținut cel mai mult. Din păcate, crizele de anul trecut mi-au lăsat foarte puțin timp pe care să îl petrec alături de ei.

Eu sunt o carieristă, ambițioasă și determinată, cu o capacitate foarte mare de muncă. Am pornit de la zero, cu alți colegi, multe proiecte media. Dar, indiscutabil, cea mai mare realizare este fetița mea, Mădălina. Ea este mândria mea! De altfel, misiunea de mamă este și cea mai complicată. Am toată admirația pentru mamele cu mulți copii!

Încrederea este cel mai de preț lucru pentru un jurnalist. Din păcate, 2021 mi-a arătat că imaginea și încrederea sunt valori foarte volatile în societatea noastră. Publicul te iubește, te admiră, dar e suficient ca un măscărici să arunce cu noroi în tine pentru ca o parte din acest public să te condamne. Noi încă avem multe de învățat, ca și societate, despre cum să deosebim grâul de neghină.

Cei care vor zice că nu fac niciodată compromisuri, fiți siguri că vă mint. Există însă linii roșii. Eu niciodată nu mi-am permis să spun că un lucru ar fi bun, despre care cred că este rău, și invers. Să îți minți publicul este cea mai mare crimă pentru un jurnalist.

Fă-ți munca așa încât să nu îți fie frică să te privești în oglindă – asta le spun colegilor mei mai tineri. Anume acest lucru înseamnă să fii un jurnalist și om liber. Le spun oamenilor doar ceea ce cred și m-am convins, cu probe, că este așa. Deseori asta nu place. Din păcate, noi încă trăim într-o societate radicalizată. O societate care își face idoli din piatră și îi urăște pe toți cei care le arată că acești idoli greșesc.

Frica nu este o emoție potrivită unui jurnalist. El trebuie să își facă munca onest – aceasta e arma noastră împotriva tuturor provocărilor. În rest, desigur, mi-e frică și mie, ca și tuturor, de minți bolnave care dețin prea multă putere.

Nu poți face presă fără resurse financiare. Acestea fie vin din surse transparente – granturi, publicitate; fie din pungile politicienilor, oligarhilor și businessmanilor dubioși. Totuși, sunt ferm convinsă, și TV8 este un exemplu elocvent în acest sens, că o instituție de presă independentă poate deveni sustenabilă, își poate diversifica sursele de autofinanțare și își poate reduce esențial dependența de granturi, dacă are parte de un management profesionist.

Cea mai puternică lecție de viață: Să nu renunț niciodată la ceea pentru ce lupt și în ce cred.

Este puternic omul care crede în ceea ce face. Ajung campioni nu cei care au cea mai bună pregătire, cei mai buni antrenori sau cel mai bun echipament, dar cei care cred cu putere în ceea ce fac.

Îmi doresc ca 2022 să îmi ofere timp pentru a crea. Din păcate, provocările interne, războiul, crizele au setat altfel prioritățile. Filosoful Cicero spunea – „Când armele vorbesc, muzele tac”. Îmi doresc să vină timpul și pentru muze!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin