Mariana Zapuhlîh-Le Neal: De la economie în Canada, la medicină în Moldova | #womeninspire

Mariana Zapuhlîh-Le Neal vine dintr-o familie de medici, astfel medicina este parte din cultura familiei ei. Totuși, nu a fost să fie medicina din prima, pentru că a plecat la studii în Canada, iar acolo nu era posibil după liceu să mergi direct la medicină. În Canada și-a întâlnit marea dragoste, s-a căsătorit și a savurat din plin „visul canadian”. Într-o bună zi, totuși, dorul de casă și de părinți, a facut-o să revină înapoi. Revenirea acasă a fost pe de o parte mult dorită, pe de alta – plină de provocări.

Funcția: Director general Adler Medical

Data, anul, locul nașterii: 21.08.1990, Cahul

După opt ani de studii în afara țării, în 2015 am decis să revin acasă, împreună cu soțul meu canadian. Mulți au întrebat: „De ce ați revenit acasă, când toți și-ar dori să ajungă acolo?”. Eu consider că mulți din concetățenii noștri care pleacă nu apreciază pe deplin ceea ce avem noi bun aici: clima temperată, mâncare cu adevărat gustoasă, și familia care ne este alături. Poate undeva peste hotare ai putea face mai mulți bani, dar acolo ești și vei fi întotdeauna străin.

Kinetoterapeut. Coleg. Soț. În primul an de facultate făcusem cunoștință online, pe Facebook… locuiam la10 km distanță unul de altul. Scott era student la Rhodes Welness college, specialitatea – reabilitare psihologică și fizică, iar eu, studentă la economie. De când suntem în Moldova, s-a profilat pe reabilitare fizică, iar între timp a absolvit Universtitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, cu specializare pe Kinetoterapie și dezvoltăm împreună o afacere de familie în domeniul medical.

Provocarea acestui an. Am două provocări în față: pe plan profesional – lansarea noii locații a clinicii de medicină estetică Adler Aestetics, iar în plan personal – încheierea cu succes a anului de studii la medicină cu un bebeluș în brațe.

Alternative. Primele studii am ales să le fac în economie, la Universitatea Toronto. În Moldova, am ajuns întâi un manager în domeniul medical, iar pe parcurs am luat decizia să continui tradiția familiei și să devin medic cu acte în regulă. Îmi iubesc foarte mult prima profesie, pentru că economia, impozitele și banii fac parte din orice activitate, dar nu degeaba se spune că medicina este o chemare- când îi auzi apelul, atunci trebuie să răspunzi.

Rezistență. O femeie puternică, la fel ca și un bărbat puternic, este persoana care are posibilitatea să facă ceea ce vrea. Are inițiativă să construiască ceva nou, dar și să se dezică de un proiect eșuat. Din acest punct de vedere mă consider puternică. M-am înrolat la Universitatea de Medicină când am decis că e timpul, dar am posibilitatea să continui să administrez, împreună cu familia, clinica Adler Medical.

Treptele succesului. Nimeni nu poate face ceva de unul singur. Uneori este valoros un sfat acordat la timpul potrivit. O mână de ajutor, într-o situație dificilă și un umăr pe care să mai plângi, când simți nevoia. Succesul nu se contruiește într-o zi. Este o muncă continuă în direcția aleasă. Oamenii care au succes se deosebesc de ceilalți prin faptul că nu se opresc niciodată, și nu-i împiedică niciun obstacol.

Lecția de viață. Fii atent la ceea ce îți dorești.Dorințele și planurile trebuie formulate concret. Când ai un scop și mergi spre el – Universul îți întinde mâna.

Cel mai prețios timp. Cu copii – 10 minute înainte de culcare, cu soțul – 10 minute dimineața, când încă nimeni nu s-a trezit. Dar, în general, când ai atâtea de administrat: copii, studii, afacere, cele mai prețioase sunt 10 minute, furate, pentru liniște.

Peste 5 ani. Din toate activitățile previzibile, mă văd, urmând calea mamei mele, un medic rezident în otorinolaringologie. Alte scopuri de lungă durată nu îmi pun. În secolul 21, cinci ani este prea mult ca să planifici ceva în detaliu. Viața și așa merge înainte, trebuie doar să îi corectăm din când în când parcursul.

Fericire. Cariera face omul să se simtă împlinit, însă doar familia, soțul, copiii, părinții și oamenii apropiați, cu adevărat îți dăruiesc fericire.

GENERAȚIA MEA CREDE DOAR ÎN PROPRIILE PUTERI.

#vis

COORDONARE: CORINA–MARIA DREAGLĂ, FOTO: ANASTASIA TONIȚOI

Abonează-te la articolele

Vip Magazin